Пропускане към основното съдържание

На кой му пука?

След като Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси обвини в петък инвестиционната банка Goldman Sachs в измама с прикриване на факти за портфейли от ипотечни книжа, които са ощетили инвеститорите с милиарди, американските пазари отбелязаха една от най-лошите си сесии за последните няколко месеца. Основният измерител на американския фондов пазар Dow Jones Industrial Average (DJIA) приключи в петък с 1.13% загуба. По-силно беше понижението при Nasdaq и S&P 500, които изгубиха съответно 1.37% и 1.61% от стойността си. Акциите на най-пострадалата от търговията Goldman Sachs паднаха с 12.8%. Лошата новина повлече и останалите банкови книжа - повече от 5 на сто беше загубата за Citigroup и Bank of America, а пазарната оценка на JP Morgan Chase падна с 4.7%.

Всичко това даде повод за опасения през почивните дни, че може би сме свидетели на започваща следваща криза на пазара. (за официално начало на настоящата световна икономическа криза се поставя фалитът на инвестиционната банка Леман Брадърс през септември 2008 г.). Докато всички очакваха новата седмица да премине под знака на червената вълна като спадовете на цените на акциите да се задълбочат, в понеделник малко след 10 часа източноамериканско време акциите на Citigroup вече бяха с над 7% нагоре, а Bank of America поскъпваше с близо процент. В края на сесията индексите завършиха с ръстове- DJIA +0.67%, a S&P 500 +0.45%. Губещи обаче оставаха JP Morgan Chase и обвинената в измама Goldman Sachs – книжата и на двете паднаха с около 0.6%.

Този развой на събитията показа, че разкритията направени от Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси не впечатляват играчите, които са останали на пазара след изтеглянето на капитали. Сякаш новината за Goldman Sachs бе като обществена тайна, която всички знаят, но никой не произнася на глас. Така спадът от петък може да се разглежда основно като корекция на продължителното нарастване на цените през последните дни, а не на инвеститорски притеснения и разклатено доверие в пазарите. Изводът, който може да бъде направен от този развой на събитията е, че пазарът в САЩ вече е достигнал дъното си и изглежда, че няма новина, която да помрачи плавното му възстановяване.

У нас разкритията за Goldman Sachs не оказаха влияние върху търговията в понеделник, като това бе очаквано от анализаторите, поради липсата на корелация между борсите в София и Ню Йорк. SOFIX затвори при 420.42, което е спад с 0.76%, а оборотът бе малко над 800 хил. лв. По-силен интерес се наблюдаваше към "Софарма", "Монбат", "Доверие обединен холдинг" и "Евроинс".

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционни решения

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…