30 април 2010 г.

Една данска водка в повече

„България, Унгария и Румъния са страните, които са най-застрашени от вероятността гръцката криза да се пренесе върху тях. Предвид сериозната ситуация бих препоръчал на инвеститорите да стоят далеч от Централна и Източна Европа засега”.

Това са думите на анализатора на Данске банк Ларс Кристенсен. А доводите му за това заключение са, че гръцкият пазар е една от най-големите дестинации за българските износители и продължителна рецесия в южната ни съседка може да забави експортния ръст на България.

За тези, които не следят икономическата ситуация на стария континенти, тези думи звучат стряскащо и почти предричат фалит на България в близко бъдеще. Всъщност срещу това заключение обаче стои нарастващият износ на страната ни през последните месеци. Въпреки, че българската и гръцката икономики са свързани по много фактори, износът на страната ни към Гърция е в размер на 9%, а преките чуждестранни инвестиции на Гърция в България през 2009 г. са 1,2% от общо 3 212.1 млн. евро. Онзи ден НСИ изнесе данни за подобряване на бизнес климата в страната с 4.4 пункта през април след лек спад през март, без промяна през февруари и около 3 пункта ръст през януари.

И наистина ли сме толкова зле колкото казва Ларс Кристенсен?

През миналата година четяхме и слушахме прогнози на различни „световни” анализатори, които говориха за девалвация на лева, което беше породено от непознаването на елементарни икономически данни за страната, като това, че в България има валутен борд и няма възможност от сриване на националната валута.

А тогава защо?

Това е въпросът, който всеки запознат с последните икономически данни за България и прочел изказването на г-н Кристенсен, би си задал. Най-простото обяснение е … за пари. Случващото се с Гърция, несъмнено води до изтегляне на голяма част чужди инвеститори от страната, а заедно с тях и милиарди евро. Определянето на рискови дестинации за инвестиране, от страна на влиятелни институции, насочва свободните пари в желаната посока. Днаске банк от няколко години много ясно дават индикации, че България не е желана посока. До този момент обаче нито една от апокалиптичните прогнози на банката не са се сбъдвали и всички са били базирани върху различни данни от официално изнесените.

Тук се отваря и етичният спор, който се разрази само преди няколко дни с американската инвестиционна банка Голдман Сакс, която бе обвинена, че е работила срещу своите клиенти и е спечелила от това. В пазарната икономика обаче, няма измислена все още институция, която да работи срещу печалбата си. По същия начин е ясно, че Данске банк едва ли би определила като атрактивна дестинация за инвестиране страни, в които самата тя няма инвестиции. От друга страна банката е и в конфликт на интереси с България поради емисията облигации, които емитира миналата година. Силната икономическа дестабилизация на страната ни предшестваща фалит, би довело до освобождаване на лева от борда и до печалба на банката от девалвацията на националната ни валута. Ето как за няколко милиона повече си струва да спекулираш със съдбата на една страна.

2 коментара:

 1. Въпросът е защо от многото банки по света, ние да се съобразяваме с анализите на Данске банк, а не с някои с по-голям процент на познаваемост в прогнозите.
  Отговорът е прост: няма причина. Или с други думи, ако Вие инвестирахте собствените си пари, нямаше да четете анализите на Данске банк, а щяхте да търсите някой, на който да вярвате.
  Разбира се, много хора четат тези анализи просто защото не знаят, че са исторически неточни. Такива хора явно не са положили необходимото усилие да проучат и заслужават да загубят неразумно вложените си пари. Разбира се, не става дума само за печалба/загуба, а за интервал.
  Така, че не е луд този, който яде баницата и Данске банк са в пълното си право да спекулират, стига да могат да си позволят последствията.
  Мисля, че така работи пазарът, нали?

  ОтговорИзтриване
 2. Така работи спекулативната икономика, която не създава бизнес, а просто търси бързи печалби.

  ОтговорИзтриване