Една данска водка в повече

„България, Унгария и Румъния са страните, които са най-застрашени от вероятността гръцката криза да се пренесе върху тях. Предвид сериозната ситуация бих препоръчал на инвеститорите да стоят далеч от Централна и Източна Европа засега”.

Това са думите на анализатора на Данске банк Ларс Кристенсен. А доводите му за това заключение са, че гръцкият пазар е една от най-големите дестинации за българските износители и продължителна рецесия в южната ни съседка може да забави експортния ръст на България.

За тези, които не следят икономическата ситуация на стария континенти, тези думи звучат стряскащо и почти предричат фалит на България в близко бъдеще. Всъщност срещу това заключение обаче стои нарастващият износ на страната ни през последните месеци. Въпреки, че българската и гръцката икономики са свързани по много фактори, износът на страната ни към Гърция е в размер на 9%, а преките чуждестранни инвестиции на Гърция в България през 2009 г. са 1,2% от общо 3 212.1 млн. евро. Онзи ден НСИ изнесе данни за подобряване на бизнес климата в страната с 4.4 пункта през април след лек спад през март, без промяна през февруари и около 3 пункта ръст през януари.

И наистина ли сме толкова зле колкото казва Ларс Кристенсен?

През миналата година четяхме и слушахме прогнози на различни „световни” анализатори, които говориха за девалвация на лева, което беше породено от непознаването на елементарни икономически данни за страната, като това, че в България има валутен борд и няма възможност от сриване на националната валута.

А тогава защо?

Това е въпросът, който всеки запознат с последните икономически данни за България и прочел изказването на г-н Кристенсен, би си задал. Най-простото обяснение е … за пари. Случващото се с Гърция, несъмнено води до изтегляне на голяма част чужди инвеститори от страната, а заедно с тях и милиарди евро. Определянето на рискови дестинации за инвестиране, от страна на влиятелни институции, насочва свободните пари в желаната посока. Днаске банк от няколко години много ясно дават индикации, че България не е желана посока. До този момент обаче нито една от апокалиптичните прогнози на банката не са се сбъдвали и всички са били базирани върху различни данни от официално изнесените.

Тук се отваря и етичният спор, който се разрази само преди няколко дни с американската инвестиционна банка Голдман Сакс, която бе обвинена, че е работила срещу своите клиенти и е спечелила от това. В пазарната икономика обаче, няма измислена все още институция, която да работи срещу печалбата си. По същия начин е ясно, че Данске банк едва ли би определила като атрактивна дестинация за инвестиране страни, в които самата тя няма инвестиции. От друга страна банката е и в конфликт на интереси с България поради емисията облигации, които емитира миналата година. Силната икономическа дестабилизация на страната ни предшестваща фалит, би довело до освобождаване на лева от борда и до печалба на банката от девалвацията на националната ни валута. Ето как за няколко милиона повече си струва да спекулираш със съдбата на една страна.