Пропускане към основното съдържание

Една данска водка в повече

„България, Унгария и Румъния са страните, които са най-застрашени от вероятността гръцката криза да се пренесе върху тях. Предвид сериозната ситуация бих препоръчал на инвеститорите да стоят далеч от Централна и Източна Европа засега”.

Това са думите на анализатора на Данске банк Ларс Кристенсен. А доводите му за това заключение са, че гръцкият пазар е една от най-големите дестинации за българските износители и продължителна рецесия в южната ни съседка може да забави експортния ръст на България.

За тези, които не следят икономическата ситуация на стария континенти, тези думи звучат стряскащо и почти предричат фалит на България в близко бъдеще. Всъщност срещу това заключение обаче стои нарастващият износ на страната ни през последните месеци. Въпреки, че българската и гръцката икономики са свързани по много фактори, износът на страната ни към Гърция е в размер на 9%, а преките чуждестранни инвестиции на Гърция в България през 2009 г. са 1,2% от общо 3 212.1 млн. евро. Онзи ден НСИ изнесе данни за подобряване на бизнес климата в страната с 4.4 пункта през април след лек спад през март, без промяна през февруари и около 3 пункта ръст през януари.

И наистина ли сме толкова зле колкото казва Ларс Кристенсен?

През миналата година четяхме и слушахме прогнози на различни „световни” анализатори, които говориха за девалвация на лева, което беше породено от непознаването на елементарни икономически данни за страната, като това, че в България има валутен борд и няма възможност от сриване на националната валута.

А тогава защо?

Това е въпросът, който всеки запознат с последните икономически данни за България и прочел изказването на г-н Кристенсен, би си задал. Най-простото обяснение е … за пари. Случващото се с Гърция, несъмнено води до изтегляне на голяма част чужди инвеститори от страната, а заедно с тях и милиарди евро. Определянето на рискови дестинации за инвестиране, от страна на влиятелни институции, насочва свободните пари в желаната посока. Днаске банк от няколко години много ясно дават индикации, че България не е желана посока. До този момент обаче нито една от апокалиптичните прогнози на банката не са се сбъдвали и всички са били базирани върху различни данни от официално изнесените.

Тук се отваря и етичният спор, който се разрази само преди няколко дни с американската инвестиционна банка Голдман Сакс, която бе обвинена, че е работила срещу своите клиенти и е спечелила от това. В пазарната икономика обаче, няма измислена все още институция, която да работи срещу печалбата си. По същия начин е ясно, че Данске банк едва ли би определила като атрактивна дестинация за инвестиране страни, в които самата тя няма инвестиции. От друга страна банката е и в конфликт на интереси с България поради емисията облигации, които емитира миналата година. Силната икономическа дестабилизация на страната ни предшестваща фалит, би довело до освобождаване на лева от борда и до печалба на банката от девалвацията на националната ни валута. Ето как за няколко милиона повече си струва да спекулираш със съдбата на една страна.

Коментари

 1. Въпросът е защо от многото банки по света, ние да се съобразяваме с анализите на Данске банк, а не с някои с по-голям процент на познаваемост в прогнозите.
  Отговорът е прост: няма причина. Или с други думи, ако Вие инвестирахте собствените си пари, нямаше да четете анализите на Данске банк, а щяхте да търсите някой, на който да вярвате.
  Разбира се, много хора четат тези анализи просто защото не знаят, че са исторически неточни. Такива хора явно не са положили необходимото усилие да проучат и заслужават да загубят неразумно вложените си пари. Разбира се, не става дума само за печалба/загуба, а за интервал.
  Така, че не е луд този, който яде баницата и Данске банк са в пълното си право да спекулират, стига да могат да си позволят последствията.
  Мисля, че така работи пазарът, нали?

  ОтговорИзтриване
 2. Така работи спекулативната икономика, която не създава бизнес, а просто търси бързи печалби.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…