Пропускане към основното съдържание

Ами ако намалим ДДС?

От няколко седмици обществото в страна си задава само един въпрос”Ще вдигнат ли ДДС или не?”. Отговор на този въпрос до преди ден-два нямаше, а всъщност и все още няма сигурен такъв. Поради забавеното действие на приетите антикризисни мерки, премиерът Борисов е на мнение, че ДДС трябва да бъде вдигнато докато мерките започнат да дават действителни резултати и след това отново да се намали.

А всъщност дали точно увеличението ще даде най-добрите резултати?

Да погледнем от другата страна. Ами ако намалим ДДС? Така бизнесът ще има финансовата свобода да намалят цените на стоките и услугите си (въпреки че бившите финансови министри Милен Велчев и Пламен Орешарски са скептични, че това ще стане) и по този начин да стимулират потреблението на своята продукция и да увеличат приходите си. От друга страна увеличеното потребление ще стимулира вноса, от който в бюджета ще влязат допълнителни приходи от данъци.

Намалената ставка на ДДС съчетана и с повишения контрол при събираемостта му, ще доведе до изсветляване на не малка част от сивата икономика и повишение на приходите в хазната. България е на трето място в Европа по дял на сивия сектор спрямо брутния вътрешен продукт, показва проучване на AT Kearney. Според информацията за 2005 г. нелегалната икономика в страната е възлизала на 37% от БВП. В това отношение България е сред първите класацията заедно с други слаборазвити източноевропейски икономики, като Латвия (39%), Естония (38%) и Румъния (35%), сочат данните.

Ако към всичко това се прибави и бърза приватизация на държавните дялове в енергийните дружества през борсата, реално бюджетът може да излезе не на – 2 млрд., а на + 2 млрд. Всъщност настоящият момент е изключително добър за тази стъпка. Влошеното състояние на Гърция кара не малка част от инвеститорите да изтеглят милиардите евро, които са вложили там. Тези свободни средства, все пак трябва да бъдат инвестирани някъде. Имайки предвид, че инвеститорите познават добре региона и съседните икономики е твърде вероятно да потърсят място за своите средства, в съседните страни. Свалянето на ставката по ДДС, съчетано с приватизацията на атрактивни компании, биха осигурили комфорт за част от изтеглящите се от гръцката икономика милиарди евро.

Цената за това обаче ще бъде висок дефицит през третото тримесечие, който (ако всичко се направи достатъчно бързо и енергично) ще бъде възстановен през четвъртото. От друга стана, подобен ход би показал висока гъвкавост на българската икономика, което спокойно би се материализирало и в приемане на страната ни в механизма ERM II.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…