20 май 2010 г.

Култът Борисов

„Култ към личността“ е израз, утвърдил се в епохата на Студената война, благодарение на Никита Хрушчов и неговия доклад пред КПСС от 25 февруари 1956 година. Във въпросния документ съветският лидер разобличава Сталиновите престъпления спрямо народа и Партията, като го обвинява главно в това, че се е самозабравил и приживе, със средствата на властта си, се е превърнал в идол за масите, концентрирайки всички обществени структури около собственото си его. Характерно е, че изразът „култ към личността на Сталин“ не се употребява, а само „култ към личността“.

Тези изречения могат да бъдат открити в електронната енциклопедия „Уикипедия” ако се напише в полето й за търсене израза „култ към личността”. В областта на политиката, политическият култ към личността намира своята крайност в диктатурата и в това, че някой, като е направил впечатление на околните, получава власт, на която няма никакво право що се отнася до зрялост, мъдрост и знания.

Мислейки, че проявите на това явление днес са затворени на сигурно между дебелите корици на учебниците по история за 11-ти и 12-ти клас, крачим свободни по демократичните улици на страната. Странно, но все повече и повече страниците на националните ежедневници заприличват на същите тези страници от учебниците, а в текстовете преобладава едно име – Бойко Борисов. Премиерът приема толкова присърце работата си, че се отъждествява със страната. Често е чуван да казва „Няма да платя и лев...” по отношение на един или друг проблем.

Медийното му присъствие е толкова всеобхватно, че нормалните хора вече се опасяват, че ако си отворят хладилника вкъщи от там ще излезе Бойко Борисов. Животът на премиера се отразява и коментира от ранното му ставане сутрин до късно вечер. Пренасянето и адаптирането на папагала на премиера – Виктор в Министерски съвет, също не бе пропуснато да бъде превърнато в новина. За жалост образът на титан, който бе изграден около личността на Бойко Борисов, бе разрушен с контузията му по време на футболен мач. Тогава млади и стари тръпнеха в очакване да научат новини за състоянието му, а в интернет форумите можеше да се срещнат възклицания „ех, значи и той е смъртен.”. Миналата година се стигна и до там, че да му бъде анализиран мозъка, който бе публикуван в национален ежедневник. А за капак, български селяни кръстиха своята домашна ракия „Борисовка" в знак на благодарност към премиера Бойко Борисов, който спря парламентаристите да вдигат акциза върху твърдия алкохол (и това бе отразено в Reuters).

Не само в харизматизма обаче, си личат ясно полаганите основи на култа. Управлението на Бойко Борисов може да бъде описано по следната схема: всяка нова идея се лансира в обществото от министрите, ако тя не предизвика силен обществен отклик се приема, а ако народът се разбунтува, добрият „супер герой” Бойко идва, кара се на лошите министри (дори уволнява някои) и спасява слабите и беззащитни граждани. Добре известно е на всички обаче, че всяко решение в правителството се взима не от министрите, а от премиера. С други думи, Борисов реално се бори сам срещу себе си и отменя собствени решения.


Последния случай на подобна проява бе само преди 2 дни с учените от БАН. Те протестираха пред народното събрание срещу исканите от Симеон Дянков и Сергей Игнатов реформи, а лозунгите гласяха: "От дякон Игнатий до Дянков-Игнатов", Ignatov back to USSR, "Дринов откри, Дянков закри БАН" и "Извинявай, Дянков, ние не те заслужаваме". "Ние се обръщаме към министър-председателя Бойко Борисов, когото познаваме като родолюбив българин, който не е бил на процедура по промиване на мозъка отвъд океана", обяви водещият на протеста. Малко по-късно в спора се намеси премиерът и след броени минути, вече позираше прегърнат с шефа на БАН акад. Никола Съботинов.

По подобен начин се разви и сагата с ДДС. Въпреки, че финансовият министър заявяваше няколкократно, че е против увеличението на ставката, премиерът Борисов твърдо и решително заяви, че ще я вдигне, а в общественото пространство остана горчив привкус, че ролите някак си са разменени.

Този подход на управление все пак успява да поддържа високия рейтинг на премиера и да го представи в очите на гражданите като супер героят, който ще се притече на помощ, когато някой наруши техните права. Всяка такава проява обаче, подронва авторитета на министрите в кабинета и те губят своята легитимност пред обществото и опозицията. По този начин дълго чаканите реформи отново ще останат мит, защото може ли човек, който никой не уважава да реформира? Ако издигането и умишленото поддържане на личността на Бойко Борисов в култ продължи, не само реформите няма да бъдат проведени, но краят може да бъде и опустошителен за страната. Все пак съгласете се, в историята имаме добрите примери за това.

„Култът към личността придоби чудовищни размери главно поради факта, че Сталин всячески поощряваше възвеличаването на своята персона... Една от най-характерните прояви на самовъзхвала и отсъствие на елементарна скромност у Сталин бе неговата "Кратка биография", излязла през 1948 година. Тази книга е образец за обожествяването на човек, превръщането му в непогрешим мъдрец, най-велик вожд и несравним пълководец на всички времена и народи“, казва Хрушчов.

21 коментара:

 1. Анонимен21 май 2010 г., 0:59

  Ето и Аз атова вече не си купувам консерви, страх ме е да не излезе супер героя

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен21 май 2010 г., 1:48

  от косервите винаги искача комонист ,запомнете това.

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен21 май 2010 г., 1:56

  всъщност, такова явление не се наблюдава .. ако някой го издига в култ негова си работа ... все още има огромен брой нормални хора които простичко отчитат че човекът говори ясно, просто, разбираемо и поне донякъде изглежда че се въдворява ред. хората бяха ЗАБРАВИЛИ че е възможно да се въдворява ред. чак се изненадахме. какво ще стане - ми ще видим като му свърши мандата. ако желаят могат да го обявят за баща на Исус ако искат - на всички нас ни пука само дали си върши работата и дали има добри резултати от нея.

  убеден съм че пишете това което вярвате - ама логиката Уеко куца.

  хубав ден.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен21 май 2010 г., 2:01

  Blagodarq za statiqta Hristo! Zaradi novinite ponqkoga mi se struva che samo az ne sym v matricata. Haide horata da se sybujdat veche, che mi omryzna Boiko da otkriva detski gradini, a naroda da go vijda kato velik lider i spasitel.

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен21 май 2010 г., 2:41

  Не само от хладилника,но и от фурната на печката имам чувството, че ще изкочи ББ. Вече започва да става страшно...

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен21 май 2010 г., 3:40

  За това са виновни журналистете.Никой не ги кара да пишат или говорят само за премиера.За обикновените хора е важно да има някаква положителна промяна и всички да си вършат съвестно работата,за която са назначени.Не само да се разхождат и да крадат откъдето могат,каквото могат.

  ОтговорИзтриване
 7. Анонимен21 май 2010 г., 4:10

  Поздравления за този анализ!Когато го четох изпитвах респект!Тъжни са истините,с която ни натовариха "преклонените главички" от ГЕРБ. Но,като по-възрастен от мнозина,искам да се разгранича от сравненията между Йосиф Сталин и Бойко Борисов.Сталин оглави СССР и спечели направо от "партер" най-страшната световна война.Докато Бойко Борисов влиза при един посланник толкова наведен,че дори не отваря вратата.Минава под нея.И никога нищо няма да спечели,камо ли някаква друга война.Е,освен срещу бедните,пенсионерите и безработните.
  Могъществото му се крие в умствената слабост, паталогичната суета и медийното подлизурство.
  Пречи му БАН,но заедно с господата Цветанов и Дянков представят убедително класическите персонажи от творчеството на Доню Донев.
  Пиши,момче!Пожелавам ти успех!

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен21 май 2010 г., 4:46

  Много хубав коментар, въпреки , че е доста кратък и повърхностен! Според мен нещата са придобили гротескно - необратим характер! До такава степен медиите са завладяни от ББ , че не можем да чуем един смислен или обективен коментар! Дори прозренията на Ваньо Танов , че ЦЦ има правомощия да спре контрабандата и не си върши работата както трябва и се занимава с глупости бяха подминати ей така отгоре, отгоре!

  ОтговорИзтриване
 9. Анонимен21 май 2010 г., 7:39

  Хайде стига! въпросът нито е съществен, нито значим, а най-вече интересен за тези, които обичат да си смучат пръстите.

  С или без култ - става въпрос за много по-важни неща.

  ОтговорИзтриване
 10. Анонимен21 май 2010 г., 8:04

  Поздравления за коментара!
  Наивниците у нас обаче никога не свършват
  „всъщност, такова явление не се наблюдава .. ако някой го издига в култ негова си работа ... все още има огромен брой нормални хора .... които простичко отчитат....”
  Изреклия това се възприема за нормален,което е обезпокоително за народа ни – предвид поведението му при избори.
  Когато се гледат документални филми от годините след 9.9.44г. ясно личи натрапването на Т.Живков – в ляво от Г.Димитров.в дясно от него,близо зад него и т.н.Вече е в ход кампания по въвеждането на тази агентура на мястото на предишната в публичното пространство,тъй като преди 9.9.44г. предвидения за заместник и продължител не е имал нищо общо с това за което го представят след 9.9.44 г. и чак до 1989 г.! Ясно е кой провежда тази кампания тогава – Големият брат.Когато настанят някой импотентен в главата в управлението на държавата вече е лесно да си правят майтап с подобна държава и да я манипулират.В момента вече започнаха майтапите с България още при появата на ББ - поредният син на народа ни, при публични международни посещения и прояви на същия. Отново е намесен Големият брат,но сега той е с други дрехи.Трябва да внимават истинските нормални хора в България!!!!

  ОтговорИзтриване
 11. Анонимен21 май 2010 г., 8:42

  Bravo Hristo, Ne jiveem v Bulgaria no s pomo6ta na bulsatcom imame vazmojnost da gledame vsi4ki na6i televizii.Da no ve4e godina ne gledame novinite za6toto imame 4yvstvoto 4e Stalin,Mao,Musolini,Bai To6o i vsi4ki izvestni diktatori sabrani v obraza na boiko borisov koito nie nari4ame hameleona 6te vleze v ka6tata ni. Yjasno e.

  ОтговорИзтриване
 12. Всичко, което пишете е вярно и от него става ясно, че ББ е един много, ама много голям тарикат!

  ОтговорИзтриване
 13. Искам да се извиня на всички. В поста съм допуснал една грешка, Виктор не е папагал, а канарче :)

  ОтговорИзтриване
 14. ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – БОЙКО БОРИСОВ
  До Министъра на МВР – Цветан Цветанов
  До Главния Прокурор на Р. България – Б. Велчев
  До техни Превъзходителства Посланиците,
  акредитирани в София, България
  До Българската Медийна общественост и Форуми

  ГРАЖДАНИНО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГАРИЯ, БОЙКО БОРИСОВ,
  ТЕКСТА – „ИНФОРМАЦИЯ – ИСКАНЕ”, ГО ПУСНАХ В ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА ДО ВАС, ОБЩЕСТВОТО, КАКТО И ТЕХНИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА ПОЛАНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

  ЕТО ДОКУМЕНТИРАМ:
  До Министъра на МВР – Цветан Цветанов
  tisdag 18 maj 2010 00:45
  Från:
  Den här avsändaren har verifierats med DomainKeys
  "Stefanio d-r De Tcholakio"
  Lägg till avsändaren i Kontakter
  Till:
  spvo@mvr.bg
  -
  ВАША МИЛОСТ ДРАГИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЮ БОЙКО БОРИСОВ,
  АЗ ВИ ИНФОРМИРАМ БЕЗ ДА СЪМ ПОСОЧИЛ В ПИСМОТО СИ, ЧЕ ВИ ДАВАМ ИНФОРМАЦИЯ. СЕГА ОТЧИТАМ ТОВА, КАТО МАЛКА ГРЕШКА ОТ ГЛЕДИЩЕ НА ТАКТИКАТА ПРИ ТЕЗИ СЛУЧАЙ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ГО АДРЕСИРАМ ДО ВАША МИЛОСТ И ТО ДА БЪДЕ РЕГИСТРИРАНО НАДЛЕЖНО В РЕГИСТРИРАНО ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ДЪРЖАВНИ УЧЕРЕЖДЕНИЯ, КОЙТО ТРЯБВА ДА МИ ИЗПРАТЯТ НОМЕР ЗА РЕГИСТРАЦИЯ. ИЗПРАЩАМ ПОСЛАНИЕТО СИ И ДО БЪЛГАРСКИТЕ ФОРМУИ И МЕДИИ С ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА. ТЕЗИ ЧУЖДИ ПОСОЛСТВО ПОНЯКОГА НИ ДАВАТ НАСТАВЛЕНИЯ, А ТРЯБВА И ДА ПОЛУЧАВАТ ИНФОРМАЦИЯ, КАКВО СТАВА В ТАЗИ БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО ТЕ РАБОТЯТ.
  ЕТО ПОРАДИ ТОВА ПИСМОТО ГО ВРЪЩАМ, КАТО ОГЛЕДАЛЕН ОБРАЗ С ДОПЪЛНЕНИЕ !

  Мисълта ми да Ви върна „ОГЛЕДАЛЕН ОБРАЗ” се появи от факта, че моят колега физкултурник и настоящ министър на МВР – Цветан Цветанов, не ми отговори, чрез подчинените си, ЗА ДА ме информират, че писмото ми е заведено под номер и ще бъде препратено на ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ БОРИС ВЕЛЧЕВ, чиято служба се занимава –ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ … Трябва да зная, тези отговорни другари или господа – господари, разглеждат ли случая от мистериозното „САМО-УБИИСТВО – САМО - УБИЛИ ГО” на моят племенник Любомир Георгиев Ценов.
  През тези дни съзрях една много интересна статия събеседване с германския писател Юрген Рот и реших да я включа в публикацията си до Теб драги Министър Председателю Бойко Борисов и Вас чиновниците, за да се запознаете какво пишат другите за нас. Спомням си драги Гражданино Министър Председател на България Бойко Борисов, че Ти посрещаше този германски писател като кмет на София и обсъждахте престъпността в България отразена в неговите книги, където провалилия се, а може би престъпен вътрешен министър, който беше част от предното правителство и мафия след 1989 година Румен Петков се заканва, че ще съдел германския писател. Тези неща може да си ги припомните в статията която разпространявам, защото в нея има едно обвинение срещу Теб драги Бойко Борисов. Обвинението, което хвърля германския писател Юрген Рот, започва да съвпада с моят случай и преживяване от борбата, ми която правя по българските форуми от 1998 година, когато съм критикувал Българските престъпни правителства, Народно Събрание и друга престъпническа сган Президенти ограбили България и Българският народ.
  Аз имам известно уважение към теб драги Бойко Борисов, защото започна да следваш една политика, която Аз желая да провеждам в България, ако бях на твое место – АЗ НЯМАМ ПРИЯТЕЛИ, КАКТО ТИ КАЗВАШ МНОГО КРАТНО, а и днес вестниците пишат нещо подобно в изказването Ти при посещението на колегата Ти италиански министър председател Силвио Берлускони. Има много хвалебствия и лустро в тези публикации, на Аз ще се придържам на платформата около трагичната гибел на моят племенник.
  -

  Стефан д-р Д Чолаков

  22 май 2010-05-22 Враца

  ОтговорИзтриване
 15. МОЖЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ В СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА - http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=poetbg - КЪДЕТО ИМА ЩЕ ВЛЕЗНЕТЕ В ГОДИНАТА 2010 И ТАМ МОЖЕ ДА ПРЕСЛЕДИТЕ ПИСМОТО ИЗПРАТЕНО ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗАЕДНО С ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР ....

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
  ВРАЦА

  ОтговорИзтриване
 16. Кой е Ицо Ицов,един от всичките драскащи муньовци желаещи да се присъединят към платените писарушки.

  ОтговорИзтриване
 17. EX EX EX ,PRO4ETOH EDNA STATIQ ZA SRE6TATA NA NA6IQ MINISTYR-PREDSEDATEL S ITALIANSKIQ MU KOLEGA....DO4UH IZZAD KULISITE KAKVI GI MYTQT I SAMO MOGA DA KAJA,4E DYLBOKO SYJALQVAM,4E TI4AH PO MITINGI I NA IZBORITE AZ I CQLOTO MI SEMEISTVO PODKREPI NEGO-NASTOQ6TIQ UPRAVNIK NA BYLGARIQ,A SEGA VMESTO DA SI RABOTQ LUBIMATA PROFESIQ V RODINATA,SYM DO6LA V REPUBLIKATA NA BERLUSKONI DA BYR6A NASRANI ZADNICI...POVE4E NQMAM KAKVO DA KAJA....NO IDVAT I DRUGI IZBORI............

  ОтговорИзтриване
 18. Младо момче Христо,какви са тези сравнения,
  умозаключения.
  Ако от землянка,каквато беше държавата ни до90г. ,сега е една куха конструкция,но с ком-
  фортна мансарда,където сте се настанили вие всичките.Страхувате се да не се наруши статук-
  вото.
  За твое успокоение има един Тотьо Младенов.Той
  е динена кора.Аз наистина подкрепям БОЙКО БОРИ-
  СОВ,защото трябва да се сътвори друг модел дър-
  жава,но напъните на Тотьо да осигури добри старини,на всички партийци от последните 20г. е несъвместим с разбирането ми за справедливост
  Първо трабва да отпадне твъдението,че работе-
  щите осигурявали пари за пенсии.Всичко отива в
  бюджета.Всички плащаме ДДС.,митници и т.н.е общодържавно.Няма нужа от измислено противопос-
  тавяне.
  Едни са гълтали пясаците в пустинятадруги са студували далеч на север,за да могат някой да се правят на разузнавачи и т. н.
  2,2м.Х 12 месц.Х 20г. е броя на изплатените пенсии за последните 20 години.Около 45-45% са за бивши военни имилиционери.Изразено в пари това са поне на 60% от цялата стойност.
  Ако трябва да търсят примерно 66г.,то 4х12=48
  месеца.Ако с 8 месц.нарасва пенс. възраст след 6 г. ще имат желания резултат. Тъй като всеки
  човек има едни задължителни пари, то модела е
  съвсем ясен: към 15-20% от минималната заплата
  да се пребавят точковите изчисления.Да бъде определена част от бюджета. Пенсията да е плаваща според финансовата година.Големите доходи след определено число да формират допълнителни фондове и в старините си да получат повече.
  По КОНСТИТУЦИЯ държавата т.е. всички ние трябва да осигурим пари за майчинство,безплатна медц.помощ до 18г.,безплат
  но образование и накрая,какви са задълженията на това дете към НАС? Паднат ли им някакви пари
  вместо да развият някакъв бизнес-коли.Нямало ра
  бота.Те като не се организират кой?
  Тези 20г. портийците създаваха не демократични
  правила задължитилни за всички,а частна собстве
  ност!!!Ако трябва да говорим за някаква средна класа,то това са само партийци от различни стъпала в ирархията.Тях иска да подситгури ТОТЬО.
  Това Христо, сега не те засяга,но дните мина-
  ват бързо и добре е поне във вашите старини да е добре.Имате соц. манталитет и неможете да приемете обикновения,но различен човек от вас.
  БОЙКО е точно такъв.Е,наистина само,като вадиш
  от джоба може да кажеш,че даваш,но това де е косура.Можеш ли да си представиш,как трябва да
  озаптява тези,които кръжът около него.Те са все наши сънародници преминали през различни организаций с една цел б-а-н-и-ц-а-т-а.
  Помагайте му.Сега е дошъл един РЕТРОГРАДЕН ико
  номист от 90 те години.Изпратен е не от ПРЕЗИДЕНТА на САЩ, а от тези,които не искат да се съгласят,че статукво трябва бързо да
  се промени,защото зле за цялата ПЛАНЕТА.
  Комунягите, докато производителната сила беше
  само мускулна имаше някакъв икономечески паритет в степента на развитие. След 70 те години,при навлизане на електрониката изостана-
  ха,защото новостите не ги въвеждаха в бита за
  да има "стока пари стока" Ако ние имахме някакви пари,те трябваше да са при тях под формата на различни вноски.
  Ние нямахме право до притежаваме никакви средства за трудова дейност.Дори пишеща машина
  да е твоя беше огромен проблем .
  Кройката на комунягите е да мразят хората и да разполагат безпардонно с кръвта им.Някога в буквалния смисъл на думата,а сега чрепз пари- те.

  ОтговорИзтриване
 19. Анонимен1 юни 2010 г., 4:12

  Разгледах публикацията от интерес,но след като прочетох коментарите излизам силно разочарован/меко казано/.Христо го е написал добре,всеки има право на свой поглед върху нещата.Донякъде съм съгласен с изнесеното.Но в коментарите чета какво ли не:лични упреци към Христо/ами не чети тази публикация,влез в сайт за запознанства/,друг търси справедливост за племенника си/или за себе си/...и.т.н. За мене лично/не ангажирам никого и няма нужда да ми отговаряте/истината е една :Един нереализирал се пожарникар/искал е да стане милиционер/, получи индулгенция от Царя /за какво ли/ и почна тя една...ГлаВен секретар на МВР,Кмет,Министър председател/да не забравим старта: бодигард на Тодор Живков/.Какво ли да очакваме още? Добре че директора на ЦРУ не го ядоса,та можеше да се кандидатира и за неговото място.Да продължавам ли?Чувам отговора ви и спирам дотук.Края май наистина остава за всички нас...

  ОтговорИзтриване
 20. За мен, нещата са по-дълбоки. Това, което се коментира е само върхът на айсберга, който междувпрочем се топи от глобалното затопляне. И черния и белия Пи Ар са си реклама. Време е да отсеем същественото от несъщественото и да не губим време в празни приказки, а да се подготвим за прехода. Защото новото време си чука на вратата, а дали ще отвори Борисов или някой друг офф, е въпрос на случайност! А както знаете - нищо не е случайно, дори самото понятие! Весел ден на всички добри хора! И обичайте се - всеки има някаква задачка за вършене в тоя свят, не можем да му попречим. Остава само ние да си свършим нашата работа!И да гледаме ведро напред!Право в очите на Промяната!

  ОтговорИзтриване
 21. Всичко в статията е вярно и много добре написано! Сегашните управляващи не се различават по нищо от предишните - всички са престъпници и всички имат една-единствена цел - да крадат! Б.Б.освен всичко останало е бил и съсобственик на незаконна фабрика за цигари /преди/, а сега защо всички държавни такси и пр. минават през СИ банк!? Ясно е защо...

  ОтговорИзтриване