Пропускане към основното съдържание

Гърция е втора по ПЧИ в България за първото тримесечиеОповестената от БНБ статистика за преките чуждестранни инвестиции през първото тримесечие, отхвърля твърденията на много международни анализатори, че българската икономика ще пострада кризата в Гърция. Според графиката гръцкият бизнес се нарежда на второ място по дял на инвестирани средства в страната ни. На първо е Холандия, от която в икономиката на България са влезли 512 млн. евро. Според БНБ по-големите постъпления от страна на Холандия и съответно нетни плащания към Австрия и Германия се дължат основно на обичайни движения по револвиращи вътрешнофирмени кредити.

Географска структура на преките инвестиции в страната (януари - март 2010 г., в млн. евро)

Източник: БНБ

Така според статистиката на БНБ се наблюдава не изтегляне на капитали към Гърция, който да подпомагат фирмите-майки, а точно обратното. Гръцкият бизнес търси спасение от нестабилните икономически условия в страната си и се насочва към близки страни с по-перспективни очаквания за бързо възстановяване. Ако се разгледат и данните на БНБ за януари месец и януари - февруари, ясно се забелязва, че ръстът на ПЧИ от Гърция се генерира основно през месец март. Всичко това дава предпоставки за очаквано повишение през второто и третото тримесечия на средствата инвестирани от Гърция към България.

Разбира се, затрудненията на гръцкото правителство да се справи с икономическата криза, ескалираха в средата на второто тримесечие, за което все още няма изнесена официална статистика. Въпреки това, бизнесът във всяка страна, винаги предприема инвестиционните си ходове на база очакванията, които има за бъдещото развитие на икономиката й, а не постфактум след случилите се негативни събития.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…