Пропускане към основното съдържание

Широко затворени очи

Като всеки обществено ангажиран гражданин моят ден започва с преглед на печата и завършва с вечерните новини. Старая се да бъда информиран за случващото се извън собственото ми ежедневие. През последните седмици има една актуална тема, която като всеки изряден платец ме вълнува – с колко ще се увеличат разходите ми за комунални услуги след лятото. Събуждам се всяка сутрин с този въпрос и за мое много голямо съжаление вечер си лягам още по-объркан и с още повече въпроси. Но ако до преди няколко години, този ефект бе поради липсата на информация по проблема в медиите, то днес такава може да се намери в големи количества в печатните издания, интернет, по радиата и телевизиите. И все пак, колкото повече информация по темата чета, толкова повече оставам объркан.

Преди дни започнах да си мисля, че проблемът явно е в мен. Явно аз не съм достатъчно грамотен, за да разбера това, което казват компетентните лица. Направих експеримент, за да потвърдя и отворих учебника си по статистика от студентските години на произволна страница. Попаднах на глава описваща какво означава „корелационен коефицент”. Накратко, в края на текста можех вече да отговоря на всеки, който ме попита какво е значението на този термин, с едно простичко изречение: „Корелационният коефициент е мярка за връзка между две или повече променливи.”.

Е добре, след като успявам да разбера една не толкова проста материя като статистиката, защо все пак не мога да разбера защо, как и с колко ще поскъпнат битовите ми разходи?

Реших да насоча усилията си в търсене на отговор на този въпрос. Така препрочитайки отново всичко по темата, което бе изказано през последните седмици установих, че проблемът е точно в изобилието на становища, мнения (компетентни и не до там компетентни), закони, разпоредби и т.н. Всички те се меняха по-бързо от метеорологичните прогнози това лято. Но ако за капризите на времето обяснението бе изригналият на скоро вулкан, за тях нямаше логично и смислено такова. Министър Трайков изказваше едно становище, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев друго, Министър председателят трето, бизнеса четвърто, енергоразпределителните дружества пето и т.н. Кой, кого, как и за какво проверява? Какво е открил, дали точно това е открил, а всъщност открил ли е нещо въобще? Изменението на процента на увеличение на цените ми изглеждаше толкова не логично, колкото резултатите на човек играещ за първи път дартс. Всъщност и самите медии не смогваха да следят случващото се и ако една ми обясняваше, че токът (/водата/ природният газа и аз не знам вече кое от всички, за които се говори едновременно) ще поскъпва с 10%, друга казваше с 5%, а трета с някакъв друг процент.

По времето, когато публичната информация за действията на държавата беше оскъдна бях недоволен, защото имах правото да знам как ме управляват. Днес всички говорят едновременно, а информацията е толкова много и разнообразна, че се получава своебразен информационен шум, от който отново нищо не знам. И ако трябва да употребя наученото по статистика, бих извел зависимостта, че се наблюдава високата степен на корелация между това да говориш много, а всъщност да не казваш нищо. Не знам за медиите, но на мен биха ми били много интересни резултатите от проведено експресно социологическо изследване, каква част от гражданите са разбрали с колко ще бъде увеличена цената на тока или водата им.

Колкото и да се наслаждават на политическото си говорене един през друг, властимащите изпускат една простичка подробност. Гражданите ги избират и разчитат на тях, за да решават обществените проблеми и да взимат компетентни решения, които да доведат до благополучие и просперитет на обществото. Колкото повече политиците говорят и не казват нищо, толкова повече гражданите се изморяват да ги слушат и спират да ги възприемат като можещи да решават проблемите им. А това от своя страна води до гражданско неподчинение и нарушаване на законите, защото разбрали веднъж, че неволята няма да дойде, гражданите ще започнат сами да оправят каруцата си. При това кой както може и с каквито подръчни средства разполага.

Коментари

 1. Анонимен28 юни 2010 г., 1:44

  цитат:Гражданите ги избират и разчитат на тях, за да решават обществените проблеми и да взимат компетентни решения, които да доведат до благополучие и просперитет на обществото.
  -----------
  докато има такова разбиране за нещата - винаги ще сме последни ;)
  приятелю - да имаш блог е като да имаш автомобил - всички имат но това не ги прави стойностни - ИМАЙ ТЕЗА !!!
  ако се питаш какво е ТЕЗА - отговарям най-общо:
  Тези имат Гърците - на насилието с насилие!
  българите имат търпение,робско.....
  ----------------
  ние избираме политиците - но Гърците за разлика от нас ги КОНТРОЛИРАТ и МАЧКАТ - за това живеят добре а нас ни стрижат и доят.
  когато едно мнение като твоето се тиражира в нета N-пъти , произвеждат се N овце които говорят за надежди,очаквания,мечти.....а животът върви ,

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…