26 септември 2010 г.

Блажиш ли, блажиш ли дядо попе?

Казваше подигравателно преди време актьорът Христо Гърбов в рекламен клип. Фразата бързо се запомни и предизвикваше усмивка на лицата на зрителите. Днес същата фраза може да излезе от контекста на рекламата и да се каже по отношение на Българската православна църква, която с литийното си шествие създаде повече усмивки по лицата на зрителите, отколкото замислени бръчки по челата им.

По времето на предходния режим на управление, мястото на църквата в сърцата на хората бе насилствено заменено с това на ”Партията”. Тя бе завоювана и контролирана отвътре от приближени, послушни и удобни на управляващите хора. Влизането в храма ставаше скришом, за да не те видят агентите на държавна сигурност. Хората съхраняваха духовното в душите си, без да се опират на църквата.

Както всичко хубаво, така и всичко лошо все пак си имат край. Моделът на еднопартийната диктатура рухна и бе заменен с демокрацията. Църквата отново получи свободата и независимостта си, но ... не я използва по правилния начин. Хората пристъпиха към храма, вече като част от едно свободно и демократично общество, но храмът бе заключен и пуст. Вместо да ги посрещнат, божиите служители ги нямаше. Бяха в съда, за да си вземат обратно земите, които старият режим неправомерно им бе отнел. Миряните почакаха смирени отвън. Мина време, мина шум, минаха разпри и свещениците се завърнаха, но вратите останаха затворени. Хората продължаваха да надничат през стъклата на храма, а там се виждаха светите хора с кирки, лопати, мистрии как строят Духовен SPA център.

"Една църква трябва да се издържа по някакъв начин. Ние нямаме имоти и ни е много трудно. Ако имат земи, защо да не ги използват", заяви католически свещеник, който не пожела да бъде цитиран с името си.

Тези думи отразяват най-точно срастването на капитализма с църковните устои. Търсенето на повече възможности за приходи, бе заменило литургиите. Духовниците бяха запушили ушите си за живота и трудностите на миряните и изслушваха само предприемачите, а от устните им излизаха бизнес планове. И всичко това гарнирано от време на време с по някой скромен плътски скандал. Даже не подминаха и флиртуването с политиката.

Тълпата пред храма намаляваше с всеки изминал ден, а около малцината останали миряни се оформяше лъскав автопарк от черни джипове.

Тогава и последният си отиде – разочарован.

През последните 20 годините почти всяко публично събитие около църквата бе свързано с грозен скандал, а това от своя страна отблъсна хората. Храмовете се пълнят на големите християнски празници – Коледа и Великден по рутина, защото така се прави на тези празници и със същата рутина свещениците отслужват литургиите, защото така се прави. Думите за смиреност и скромност, които проповядват божите служители звучаха лицемерно на фона на лъскавите коли, с които ги виждаха хората по пътя. Все пак тук трябва да се направи и едно уточнение, че това не е за всеки. Не е трудно да се види, че църковния живот става все по непривлекателен за младите. Църквата сама по себе си не може да осигури достатъчна заетост на младите богослови и те оредяват от година на година. Така се стига до простата бизнес сметка, че задължителното вероучение в училищата всъщност ще осигури работа за няколко хиляди богослови. Ще създаде нужда от написване на нови учебници, каквито всъщност няма към момента и ... ще върне хората в храма, от което ще пораснат приходите на църквата.

Но това е грозната бизнес логика, а причините са изцяло чисти. Е поне според официалното обръщение до клира и миряните в Пловдивската епархия на Българската православна църква за участие във всенародното шествие за въвеждане на задължителното изучаване на предмета “Религия-Православие” в българските училища.

„...От началото на демократичния преход БПЦ призовава българската държава чрез нейните образователни институции да въведе предмета "Вероучение" като задължителен предмет в основния курс на българските училища. ... През същите тези години всички социологически проучвания и изследвания показват и доказват, че нещо с нашите деца не е наред.

Нараства насилието в училищата и главоломно употребата на наркотици. Увеличава се броят на отпадащите от училище. Ценностните представи на подрастващите са сериозно объркани. Представите им за добро и зло са сериозно накърнени. ...”

Всъщност, българската конституция е записано чл. 13 ал.
(1) Вероизповеданията са свободни и ал.(2) Религиозните институции са отделени от държавата.

С други думи, църквата е отделена от държавата, но иска да контролира държавните действия с налагането на задължителен предмет в образованието. То от своя страна според закона за просветата чл. 5 е светско.

А липсата на избор между това дали искаш да учиш вероизповедание или не нарушава човешките права. Така че, за да се изучава вероизповедание в светските училища, не е въпрос на просто разрешение от страна на образователния министър, трябва първо да се промени конституцията.
В Гърция подобен проблем липсва, защото църквата там е под контрола на държавата. Всъщност това води и до следния въпрос, щом държавата и църквата са самостоятелни, а църквата иска да взима отношение по държавните дела, защо да не може държавата да взима отношение и по църковните?

Преди около година и половина с. Рибново се превърна в епицентър на религиозният скандал дали е позволено момичетата да ходят със забрадки на училище или не.Тогава същите тези закони работиха в полза на църквата като според тях е недопустимо в училищата да се носят символи сочещи принадлежността на децата към определена религия.

Всъщност, ако се въведе задължително вероучение в образованието, това означава, че всяка от признатите над 80 религии в България, има правото да поиска и нейното задължително изучаване иначе може да съди страната за дискриминация. Все пак религиозните институции са отделни от държавата, защо държавата приема да удовлетвори нейните искания на една определена, а не и на някоя друга?

Възпитанието в морал и ценности също не могат да бъдат добър аргумент. Ако погледнем последният доклад на международната организация Трансперанси интернешънъл, ще видим, че нивата на възприятие на корупцията в България, сравнени с тези в Румъния и Гърция (където вероучението е задължително) са едни и същи за 2009 година, а през последните 3 години в Гърция те дори нараства.С други думи, не в религията се крие разковничето за изграждането на толерантно, морално и себе уважаващо се общество.

Отново да използваме думичката „Всъщност” и да кажем, че в момента в училищата се изучава общ предмет Религия, който е избираем. А към някои енории има създадени така наречените неделни училища. Но часовете по религия се заменят с английски език, а неделните училища стоят празни.

От всичко написано до тук може да се направи простият извод, че Българската православна църква признава, че не може да „привлече” хората в храма и иска държавата да ги накара да идат насила там. Така литийното шествие е по-скоро желание на църквата отново да заеме полагащото й се място в обществото, от което тя сама абдикира през последните 20 години. Към това твърдение могат да се причислят и укорителните думи на Митрополит Григорий произнесени на по време на честването на Съединението:

"Тая сутрин ние започнахме света литургия и се черкувахме заедно с господин заместник-председателя на министерски съвет още от ранно утро, с много депутати, с областни управители, с кметове и разбира се и люде. Но къде бяхте сестри и братя? Защо всички не бяхте в църквата? Добре е да знаем, както един мой приятел казва - такива хубави празници да не ги имаме само за почивни дни, а обратно - да ги чувстваме със сърцето си, да ги чувстваме в душата си"

Всъщност, Съединението не е църковен християнски празник, за да бъдат отправяни критики за присъствие или не присъствие и в този ред на мисли, в качеството си на какъв Митрополит Григорий отправя критики?

Хубаво е все пак, че църквата отново се обръща към хората и търси диалог с тях, но е ясно, че желанието й да ги върне в храма няма да има успех, ако е породено от насилствено задължение (, защото едва ли в часовете по вероучение ще бъдат изпускани приканите, че е необходимо да се ходи на църква). Църквата трябва на първо място да търси начин да спечели отново вярата на хората , която изгуби в нея самата и в нейните устои. Да покаже, че тя може да бъде духовна опора на обществото, защото в противен случай миряни и свещениците ще продължават да се разминават като непознати в божия дом.
17 коментара:

 1. Религиите са опасен, подвеждащ и вреден продукт на груповото и организирано суеверие с изтекъл срок на GODност. И слава "Богу".

  ОтговорИзтриване
 2. По-голями глупости , написани за Православната ни вяра и църква не бях чела :-))) ..говори се за православие...цитира се католически проповедник :-))) Жалко,че в православната ни България има непросветени във вярата си граждани,които отгоре на това и решават самоволно и гордо да публикуват неадекватни относно вярата ни статии.Васил Друмев е казал"ИМА ПРАВОСЛАВИЕ ИМА БЪЛГАРСКИ НАРОД,НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ,НЯМА БЪЛГАРСКИ НАРОД"Предците са си давали живота,за да запазят вярата си,колко знайни и незнайни светии България е дала и колко много те ни помагат с молитвите си...Затова цари такова запустение,духовно в БГ,защото всички са отстъпили от вярата и корените си

  ОтговорИзтриване
 3. Твърдо стоя зад думите си,в по-горния коментар.Грешка от моя страна е, че пропуснах да напиша името си-Соня Анкова
  Поздрави и нищо лично.

  ОтговорИзтриване
 4. Трудно може да се съхранява вярата, когато хората, които са отговорни за това, се занимават с несвойствени за тях дела - като строителство на SPA център. Трудно можеш да вярваш на хора, които ти казват "бъди смирен и скромен", а след това се качват на лъскавите джипове и коли и отпрашват.
  Относно цитатите, прочети по-внимателно изречението и ще разбереш, че се изрича от католик за православната ни църква. За всяко твърдение в анализа има линк с конкретна информация за него.

  Анализът не е против запазване на вярата на обществото, а казва, че тя трябва да се заслужи, а не да е по задължение. Не се печели и с конкурси кой е по по най антихомосексуалистите настроен, нито кой ще направи за смях управляващите. :-)

  ОтговорИзтриване
 5. Соня, всеки е свободен да изказва своето мнение и виждане за нещата така, че в този ред на мисли, е хубаво, че има и различни мнения. Благодаря за коментара :-)

  ОтговорИзтриване
 6. Но мнението Христо трябва да е просветено.Когато се изказва мнение,трябва да имаш просветена вяра / в конкретния случай/Църквата сме всички ние,които имаме православно вероизповедание, не самата сграда, а хората в нея.Трябва да пазим вярата си,не да се обвиняваме,а да сторим нещо полезно,съзидателно,за да запазим наследството останало от дедите и светите отци.Не трябва да говорим като странични наблюдатели,а като участници Христо,уважавам мнението Ви, но и защитавам вярата си!Ще се радвам,ако станем приятели за в бъдеще!Прощавай,ако лично нещо съм Ви засегнала.Комунизмът отдавна си замина,с него трябва да си заминат и спомените,които не водят до нищо съзидателно и добро,а само до обвинения и злопаметство.Поздрави и прощавай!

  ОтговорИзтриване
 7. Сливането на която и да било религия с държавата е опасна игра. Само погледнете мюсюлманските държави, където държава и ислям са със знак за равенство.
  Сега тука някой може и да писне, че християнството е друго, че е по-хуманно и прочее. На подобни хора препоръчвам да се запознаят със Стария завет.
  Всяка цивилизована и модерна държава трябва да е със светски характер, а на хората да е предоставен свободен избор да учат каквото си искат и да ходят където си искат. Насила хубост никога не е станала...

  ОтговорИзтриване
 8. Христов, отговори си на въпросите "Какво е Църквата?" и "Какво е литургията?". Не успя ,нали. Тогава защо пишеш за неща които не разбираш.Когато взема отношение по дадена тема човек се подготвя и тогава пише. Кави са тези причинно-следственни връзки, които правиш?Или наистина не си подготвен или мисленето не ти е силната страна. Като гледам написаното най-вероятно и двете. Такива простотии за Православието не бях чувал и чел скоро.Ходи всяка неделя на Литургия и ще понаучиш нещо.Бъди жив и здрав,но най-вече мислещ

  ОтговорИзтриване
 9. Илиян, уважавам хората с мнение, но и с аргументи към него. Както сам можеш да видиш, в анализа зад всяко твърдение, стои линк към конкретна официална публикация и то от различна медия. А твоето мнение и аргументи какви са?

  ОтговорИзтриване
 10. Църквата не е храма или свещенниците, а всички хора обърнали лице към Христос под лоното на православието.Ти какво си направил за тази църква(общност от люде),и в качеството си на какъв я съдиш.Ти не правиш разлика между католици и православни.Аргументи?!Какви аргументи имаш?Казах ти в предния пост да си отговориш на някой въпроси.Задълбай в темата .Не разсъждавай повърхностно и ще се изненадаш.Почни да ходиш на Литургия,участвай в църковния живот и тогава напиши статия.Иначе ти пожелавам да достигнеш до Истината.Ако искаш сериозен разговор,мога да поговоря с теб,но тук не му е мястото.Търси и ще намериш.Много здраве.

  ОтговорИзтриване
 11. Напъплиха те веднага религиозните мравки и почнаха да дрънкат безмислиците си. На факти и аргументи отговарят с общи приказки за "възвишеност" и обвинения, че не знаеш нищо за църквата и религията затова "нямаш право" да говориш за тях. И аз, примерно, не знам в детайли състава на вълшебния елексир Цитросепт за 19.99 който лекува СПИН и с него може да си лъснеш сребърните лъжици, ама това не ми пречи да знам че е пълна глупост...

  ОтговорИзтриване
 12. Longanlon,представи се когато ме наричаш мравка.Не давам факти и аргументи , не защото нямам, а защото мравки като теб няма да ме разберат умнико.

  ОтговорИзтриване
 13. За съжаление, слабо познавате материята, за да коментирате. Поговорете с някой православен, запознат с концепцията на БПЦ и тогава правете "анализи". Вие поставяте въпроси, но не сте се потрудили да намерите отговорите, преди да пишете в интернет. Съжалявам, ама статията Ви е повърхностна. Живко

  ОтговорИзтриване
 14. Христо, да не те захапа това, че православната църква се събуди и прояви активност да защитава християнските ценности и морал, в частност, че се обяви срещу хомосексуализма? (цитат: "Не се печели и с конкурси кой е по по най антихомосексуалистите настроен")

  ОтговорИзтриване
 15. Всъщност ;) нещата с религиозната вяра за мен стоят по същия начин както с хомосексуализма: не ги разбирам (и религиозните, и хомосексуалните) – но не ми пречат, доколкото се съобразяват с утвърдените норми на взаимоотношения, отговорности и поведение в обществото. Ако вярата (респ. еднополовата любов) им решава проблемите и ги прави щастливи – чудесно, няма нищо по-добро от това край теб да има ведри, спокойни и усмихнати хора.

  Ако обаче тръгнат да ме "приобщават", нещата стават други. Особено ако това "приобщаване" става по агресивен, принудителен и/или манипулативен начин. И ОСОБЕНО пък ако е насочено към децата ми. Пък и изобщо към деца, дори и да не са моите.

  Ако мое дете, в периода на осъзнаване на сексуалността си, открие, че има влечение към собствения си пол, няма да ми е никак приятно – най-малкото защото това ще означава, че в известен смисъл сме осъдени винаги да говорим на различни езици. Но бих го насърчил да не върви срещу себе си, и бих го пазил от проблеми, доколкото мога. Аналогично – ако, оформяйки жизнената си философия, установи, че му е необходима вяра в някакъв абсолют, за да оцелява и да върви напред, пак ще ми е неприятно: защото според мен това е бягство от същността на човека и неговите отговорности като разумно същество. Но пак няма да се конфронтирам: може би пък такава "патерица" на съзнанието е оптималното решение за него (както е все още за милиарди хора по света).

  Случаят с вероучението обаче е твърде драстичен и минава всякакви граници. Църквата (която не е нищо повече от административно-бюрократична надстройка на религиозната вяра) прави заявка за масово промиване на детските мозъци още в ранна възраст; и то използвайки механизмите на държавата, въпреки че по конституция и по дух на законодателството в България е разделена от нея.

  Това е все едно "Джемини" да настоява за задължителни просветителски часове по еднополова любов в училищата. Е, как да стане тая работа?!
  ___________________

  P.S. Да не започвам да питам драгите синодални умници, дето отведнъж толкова са се загрижили за моралните устои и ценностната система на обществото, къде бяха през 90-те, когато въпросните устои и ценности бяха оставени да се сринат и на тяхно място да се настани чалга-мисленето? Точно тогава, когато сума ти обикновени хорица се чудеха на какво да вярват, тия юнаци къде бяха? Дърлеха се кой да води бащина дружина, нали? (И най-паче кой да стопанисва едни вкусни имоти...) Били настоявали още тогава; да, ама литийни шествия не си спомням да са правили, а и обществена дискусия не помня да е имало. Да не говорим за това, че в основата на разпространяването на християнството (би следвало да) стои личният пример – а при тоя личен пример на "пастирите", който наблюдаваме, няма нищо чудно, че църквите все повече опустяват. Айде да не се отпускам по темата, че само на калимявки ще ми станат...

  ОтговорИзтриване
 16. Уважаеми Господин ,,З Е Л Е Н "
  Трърде много сте зелен . А бетонът ви вероятно
  е марка 20 . Много добри якостни качества за да
  пропуснат някакво познание !
  Църква ( еклесиа )означава на старогръцки духовно събрание или общество от вярващи люде
  С други думи Църквата - това сме ние народът
  вероучителите и клира ( свещенници и епископи
  сиреч наставници на вярата )
  Сам клира не е Църквата .Нито пък вярващия
  народ без вероучителя и свещенноизвършителя .Ако на един строителен обект има общи работници ,майстори ,бригадири , технически ръководители проектанти и инвиститори то и в
  Царството Божие на земята има йерархия но един без друг - не става !
  ВИЕ къде бяхте когато поповете се хващаха за
  брадите !? Какво направихте за да го предотвратите ? Смеехте се , А бе тъжно !
  Загърбихте Богу но Той вас и мен и всички ни
  не е загърбил ! И няма да ни остави защото ние сме негови грешни чеда ! Ще ни наказва
  до пълно вразумление !
  Това го е прозрял още св княз Борис Михаил
  и е пожелал да се присъедини с целия народ
  към христианската цивилизация ! Нещо повече
  употребил е дори сила ! Защото няма прогрес
  в един народ без любов към Бога и ближните ,
  към майка и баща ,към природата която трябва
  да изучаваме и пазим .

  ОтговорИзтриване
 17. Много ги обичам такива, дето възпитават във всеобща любов чрез наказване "до пълно вразумление".

  ОтговорИзтриване