Пропускане към основното съдържание

Треска за злато

Още от годините на първоначално натрупване на капитали, златото е привличало интереса на хората. В средновековието, човешкият живот и свободата често са се измервали в монети от благородния метал. Днес, въпреки че не е толкова пряко определящ за стойността на човешкия живот, той не е изгубил яркостта на своя блясък. През последните години златото все по-често присъстваше в полезрението на инвеститорите. Само преди броени дни пазарите поставиха нов исторически рекорд за стойността му като тя надскочи 1 400 долара за тройунция. Така редица анализатори започнаха да отговарят положително на два въпроса витаещи в медийното пространство.

Струва ли си да се инвестира в злато?

Отговорът е прост – Да. То успешно е защитавало богатството на хиляди поколения през годините. Дори след премахването в САЩ на златния стандарт през 1971 г. металът продължава да бъде използвано от инвеститорите за диверсифициране на риска в портфейлите им, защото само по себе си то има реална стойност като основа за изработката на различни продукти, пред хартиените пари. Идеята, че златото предпазва богатството, става още по-важна днес, когато инвеститорите са изправени пред поевтиняващ долар и нарастваща инфлация. Исторически, златото винаги е служело като застраховка и при двата сценария.

В началото на 80-те години, в разгара на ликвидната криза в САЩ, цената за кратък период надхвърля 800 долара за тройунция злато. След като достигна стойности от 850 долара за тройунция при съветското нахлуване в Афганистан през 1980 г., златото се понижи с около две трети. През 90-те то попада в сянката на бурното развитие на капиталовите пазари и инвеститорите остават по-скоро апатични към неговата стойност. Те предпочитат да влагат парите си в акции на перспективни и бързо развиващи се компании, което оказва и натиск върху цената на благородния метал. Сривовете на пазарите обаче след спукването на ИТ балонът и терористичните атентати от 11 септември 2001 г., накараха някои инвеститори да погледнат отново към златото като инструмент за хеджиране на поетите от тях рискове. Началото на икономическата и финансова криза допълнително генерира търсене на злато от стана на инвеститорите за застраховка на стойността на притежаваните от тях активи.

Графика. Цена на златото в щатски долари и стойност на индекса Дау Джонс за периода 1979 г. – 2010 г.
Източник: www. econstats.com

Въпреки, че след 180 години вярна служба, САЩ изпратиха в пенсия златният стандарт, който носеше реално покритие на валутата им с благородния метал, стойността на долар продължава да бъде ключов фактор за цената на златото. Обезценката на зелените пари повишава стойността на метала и обратното. Причината, поради която той е облагодетелстван от падащия долар е, че се оценява именно в щатската валута. Когато инвеститори купуват злато, те продават техните долари. Тук трябва да се отбележи също, че падащият долар прави метала по-евтин за тези инвеститори държащи валути, поскъпващи срещу американските пари, което генерира търсене на благородния метал, а от там и увеличение на стойността му.

Сега ли е моментът да инвестираме в злато?

По–скоро не. След рекордните стойности, които постигна благородният метал на пазара, много анализатори изказаха очаквания за още по-високи бъдещи поскъпвания. За да се сбъднат тези прогнози обаче трябва да има двигатели, които да оказват положително дългосрочно влияние на стойността на златото, а такива не са на лице. Основният натиск към увеличаване на цената се дължи на спекулативни и с краткосрочни ефекти фактори. Такъв е страхът, който витае сред инвеститорите. Към настоящият момент сигналите за възстановяването на световната икономика са разнопосочни и все още се изразяват опасения от нови сривове. Данните за третото тримесечие на годината показват забавяне на икономическия ръст в ЕС и Еврозоната. Това кара инвеститорите да изчакат в предприемането си на по-сериозни ходове, а средствата, с които разполагат трябва да бъдат защитени, докато дойде момента за тяхното влагане в икономиката. Със затвърждаване на положителните тенденции през следващата година, част от инвестираните от тях средства в злато ще бъдат пренасочени към капиталовите пазари, което от своя страна ще доведе до разпродажби и съответно спад в цената на златото.

Както вече споменахме, стойността на щатската валута също оказва влияние върху цената на златото. Поглеждайки исторически за последните 10 години по време на ръста на цената на златото с близо 400%, щатският долар се е обезценил от 2,4 лева до 1,4 лева, което е спад от 42%. Зад прескачането на психологическата граница от 1 400 долара за тройунция, може да се постави и решението на Федералния резерв да стимулира икономиката на щатите с допълнителен пакет от 600 млрд. долара, което от своя страна ще задържи зелената валута на ниски нива. Този натиск върху долара е изкуствен и с отслабването на правителствената намеса стойността му ще започне да се покачва, а цената на златото ще смени посоката си с отрицателна.

Ако подобен рязък ръст в цената на златото бе обявен преди 3-4 години, то неминуемо интересът генериран към него щеше да е много по-голям, а очакванията за ръст в цената оправдани в средносрочен план. От началото на годината до днес ръстът на стойността на благородния метал е 23,8%, за последните 2 години тя е 64%, а за последните десет 396%. Преди няколко години тези цифри сами по себе си, щяха да възпроизведат силен интерес не само у професионалните инвеститори, но и в търсещите по-висока доходност за спестяванията си граждани. След разочарованието, което преживяха с недвижимите имоти и акциите, едва ли скоро ще види нещо, което да накара инвеститорите и потребителите да започнат да се държат отново като обезумели маймуни в зоопарка, които ядат всичко паднало на земята мислейки си, че е банан. Всичко това говори, че ръстът на цената по скоро започва да се изчерпва и предпазливостта ще взима връх в решенията за покупка на злато. Генерираният интерес към метала в момента е в по-голямата си част спекулативен и едва ли ще оправдае високите очаквания на някои анализатори за достигане на стойности от 2 000 долара за тройунция. През първото полугодие на следващата година може да се очаква цената да покаже изявен тренд на намаление.

Така че ако сте решили да вложите парите си в злато (, а и в каквото и да било друго) трябва да си отговорите на въпроса, дали го правите, защото цената му се е увеличила или, защото очаквате да се увеличи. В първият случай има реална опасност ръстът да се е изчерпал и в средносрочен период да понесете загуби от обезценката при корекцията на цената. Вторият ще Ви донесе печалба само ако съумеете да се възползвате от подходящият момент, в който да осребрите Вашата инвестиция. При всички положения обаче в дългосрочен план, златото си остава една от най-сигурните застраховки за Вашите спестявания.

*Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на злато

Коментари

  1. "През първото полугодие на следващата година може да се очаква цената да покаже изявен тренд на намаление."

    Времето показв точно обратното. Високите нива за сега се запазват. През май ще пиша пак :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…