Пропускане към основното съдържание

За 2011 г. – с любов към икономиката (част 1)


Усещане за край


Ако през 2009 година най-използваната дума в публичното пространствo бе „криза“, то през 2010-та тя си намери компания, с която прерасна в най-използваното в медиите словосъчетание – „краят на кризата“. Неколкократно „краят“ бе обявяван ту от премиерът, ту от различни министри, ту от анализатори. Медийната трибуна за тях се превърна в играта, в която със затворени очи се опитваш да забодеш опашката на магарето на правилното място и ако опиташ достатъчно много пъти все в един ще успееш. Така ако всеки ден обявяваш „краят на кризата“ то няма как да не се окажеш прав, когато моментът настъпи. Това е сценарият за настоящата година.

Защо обаче висчки триумфално обявяващи края на кризата изглеждат повече на лъжливи овчарчета от колкото на опитни професионалисти? Причините са основно две и поради тях 2011 г. отново ще мине под знака на словосъчетанието „краят на кризата“.
На първо място е липсата на ясна дефиниция за това какво представлява заветната пределна точка, след която ще се оттласнем към повърхността. От страна на икономическите показатели, страната вече е излязла от рицесията като през второто и третото тримесечия БВП се е покачил съответно с 0.5% и 0.7% на база предходни тримесечие, а очакванията са положителният прираст да не се пречупи и да продължи във времето.

Инфлацията също е измерител за подобряване на благосъстоянието на икономиката. Нейният ръст, води след себе си по-високи печалби за бизнеса, който от своя страна може да преразпределят в увеличени доходи на работещите, прираст на събираните от държавата данъци и инвестиции в модернизиране и разширяване, които на по-късен етап да създадат нови работни места. След като за кратко в края на 2009 г. в стрнаната се наблюдаваше дефлация, през 2010 г. инфлацията отново започна да нараства и отначалото на годината до края на месец ноември тя е вече 4.1%.

Друг индикатор за възход в икономиакта е нивото на безработицата. През месец февруари Агенцията по заетостта отчете пиковата стойност от 10.26%. От тогава до месец октомври (от когато са и последните публикувани официални данни на Агенцията по заетостта) безработицата бележи седем месечен последователен спад до 8.92%.
Основните външно търговски партньори на България покзаха, че икономиките им се съживяват бързо от кризата и започнаха да трупат запаси. Това логично доведе до рекорден ръст на износа на страната. През периода януари - октомври 2010 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 47% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 9.6 млрд. лева.

Общият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2010 г. е 932 лв., като през цялата година демонстрира тенденции за нови ръстове (през второто тримесечие бе 906 лв., а през първото 887 лв.

Защо обаче след поредицата от добри новини все още продължаваме да бленуваме за край на кризата. Тук идва и втората причина, тази която дефинира кризата не толкова като затворено в статистически данни явление, а усещане за несигурност. Основен индикатор за това може да бъде крайното потребление, което от втората половина на 2008 г. продължава да бъде отрицателно. Към края на третото тримесечие на миналата година националната статистика регистрира годишен спад от (-6.28%). Общият разход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2010 г. е 845 лв. И намалява спрямо същото тримесечие на 2009 г. с 5.3%. В същото време Българската народна банка отчита ръст в спестяванията на домакинствата.

Всичко това показва, че краят на кризата е изцяло зависим от завръщането на сигурността в доходите и икономическата свобода на населението. Достигането до тези индикатори е дълъг във времето процес и въпреки, че за статистиката кризата започва и свъркшва в няколко тримесечни стойности, за икономическите субекти тя продължава много по-дълго. Така през новата година, колкото и често и високо да бъде изричано словосъчетанието „краят на кризата“, то няма да бъде достатъчно, за да изплуваме на повърхността на собственото си съзнание.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…