Пропускане към основното съдържание

Специалист по всичко

Ако върнем лентата няколко поколения назад, в съзнанието ни ще изплува образът на покойният български актьор Апостол Карамитев. Във филмa„Специалист по всичко“ той играеше току-що, дипломирал се зъболекар търсещ своето „назначение” в отминалия соц. строй. Желанието му да намери своята реализация в София го превъплътява в строителен работник, бояджия, водопроводчик, а междувременно дупки пробиваше всякакви. Колкото и да се забавлявахме във филма с неговата некомпетентност и желание да може да се справи с всичко, тъжната истина днес е, че приключенията олицетворяват нашата съдба. А именно да бъдем специалисти по всичко.

Реших да превъплътя темата за всестранната развитост на индивидите в Българя, в публикация в блога си след няколко статии, на които попаднах през последните дни. Старата година завърши с нов скандал. Главно действащо лице бе политическа партия РЗС, която се оказа, че е използвала неправомерно, незаконно придобити лични данни на граждани, за да постигне свои собствени цели. Вместо компетентните органи да се заемат с налагане на законови санкции и подвеждане под съдебна отговорност на виновниците, те започнаха да ни дават авторитетни съвети как да си опазваме по-добре личните данни. „Сядайте и четете всичко го има написано в книгите.“ Остава отворен въпросът какво като научим и това, след като на нарушителите няма да бъде наложена дори прилична по размер глоба.

След последния случай на фрапантна лекарска грешка, довела до нелепата и грозна смърт на едно малко дете, виновниците отново не получиха нищо друго, освен няколко минути медийна слава. На нас от друга страна обаче, ни бяха връчени дебелите книги по медицина, за да четем и да знаем следващият път как да си напишем сами диагнозата и отивайки при нашия личен лекар просто да я дадем за подпис. В противен случай може да се удавим в собствената си кръв без дори да разберем, защото някой лекар ще ни е казал: „Нищо ти няма, не се притеснявай. Това е нормално.”

По време на исканият вот на доверие от страна на правителството бе лансирано и предложението решенията за вдигане на преките данъци да бъдат приемани след референдум. С други думи, трябва в деня за размисъл да отворим дебелите учебници по финанси и да се образоваме достатъчно добре, за да можем да взимаме компетентно решение като финансови експерти. Тук по-скоро важи поговорката, че 7 млн. глави мислят по-добре от един министър. Няма значение, качеството на главите, важно е да е всенародно решение. Тогава и знанията на най-големият експерт в света, ще бъдат безполезни.

В предизборните кампании преди 2 години бе широко обсъждана темата за необходимостта от построяването на АЕЦ Белене, тезите бях много, аргументите също, в крайна сметка спорът за неговата икономическа изгодност се води и днес. Така, след като едни и същи хора от противници на проекта се превърнаха във върли негови поддръжници, не ни остава нищо друго освен да отворим дебелите книги по ядрена физика, за да можем сами да вземем за себе си правилното решение.

И така нататък и така нататък…

За огромно наше съжаление обаче, всестранната развитост на българина не е повод за радост, а просто израз на пълната абдикация на държавата от нейните функции. След като днес сме принудени да се справяме изцяло сами с ежедневните предизвикателства на живота, е логично да си зададем въпросите: Кое е това, което ни обединява? Ко е е това, което ни кара да бъдем нужни един на друг? Защо трябва да бъдем част от общество, което ни противопоставя и ни кара да се чувстваме сами заедно? И най-важното, чии са тези закони, които ни карат да спазваме, когато те често се обръщат срещу нас самите? Народната максима ако искаш нещо да бъде свършено качествено, свърши си го сам, за отговорните лица в страната се е превърнала в житейска политика, а определението за „нещо” е всеобхватно понятие.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…