Пропускане към основното съдържание

Дискриминация, но само за някои. За останалите … просто ежедневие


Дневни винетки за 1,30 лв., седмични за 3,35 лв. и месечни за 6,70 лв. За тези изгодни за шофьорите цени и нововъведения настояха от Комисията за защита от дискриминацията (КЗД). В момента всеки зад волана трябва да извади от джоба си по 25 лв. за месечна и 67 лв. за годишна винетка. Това обаче е дискриминация, се казва в заключението на КЗД. Обяснението е логично. При използването на годишна винетка сега шофьорите плащат за месечното шофиране по пътищата по 5,58 лв. Тези, които са се минали да пътуват с месечна винетка, дават 4-5 пъти повече пари за месечно ползване на пътищата. По тази причина предложението на комисията, което е съобразено с практиката в Европа, е цената на месечната винетка да не надвишава 10% от годишната, седмичната - 5 % от годишната, а дневната – 2% от годишната.

Това решение на КЗД дава повод на всички граждани живеещи в столицата да се позамислят. Ако описаната по-горе логика е правилна и законна, то Софийска компания градски транспорт (СКГТ) – София, от години дискриминира жителите на столицата. Всеки, който реши да спазва законите и иска да бъде редовен пътник в градския транспорт ще трябва да се запознае първо колко ще му струва това тук.

В ценоразписа на услугите по издаване на абонаментни карти, се вижда, че стойността на подобна карта, включваща свободното използване на превозните средства движещи се по една единствена линия, само за един месец струва 23 лв. За тази скромна сума притежателят й може да се вози във всеки пъплещ по тази линия автобус, трамвай или тролей (в зависимост от самата линия) без значение колко пъти ще му се наложи да го използва за конкретните 30 дни. Ако на потребителя му се налага да използва две линии , тогава сумата се покачва на 40 лв. В същото време, на фона на тези цени, стойността на месечна абонаментна карта включваща всички линии на територията на София, които са над 50, струва само ... 50 лв. С други думи, дали потребители ще използва само 2 линии или пълния спектър от над 50 линии, ценово няма почти никаква разлика.

В конкретния случай, СКГТ-София никога не са крили, че става въпрос за прост маркетингов трик, не по-различен от промоциите, които всеки ден могат да се видят в големите магазини – плащаш 1 получаваш 2. Използвайки ценовия дисбаланс, СКГТ-София иска да накара повече хора да предпочетат използването на абонаментни карти за цялата мрежа и да намали нередовните пътници. На същия принцип е образувана и цената на винетките.

В тази ситуация остава отворен въпросът, как и кой може да отсее кое ни дискриминира и кое не. Ако това е Комисията за защита от дискриминация, то горепосоченото становище трябва да важи и за формирането на цените на абонаментните карти издавани от СКГТ-София. Ако не важи обаче, е редно да се посочи кое диференцира подходите към ценовото позициониране на винетките и картите за градски транспорт. Или казано в прав текст: Защо по една и съща логика и правила се оказва, че едни са дискриминирани, а други не? Недоглеждане ли е или просто опит за евтин популизъм. Все пак шофьорите в България са милиони и все с право на глас, а пътниците в градския транспорт хиляди и една част непълнолетни. Нека да попитаме Комисията за защита от дискриминация.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…