Рекета на Blizoo

Денят е 03.05.2011 година. Мислих си, че времето на мутрите и рекета е отминало още преди 15 години, но уви. След като Blizoo влезе в България се зарадвах, защото логото им (нали го помните онова размазано лилаво петно) ме караше да се усмихвам. Не използвам услугите им обаче, защото не потребявам голяма част от продуктите, които предлагат. Много мои познати обаче ги използваха и започнаха масово да се оплакват от ужасното качество, което предлагат, от липсата на услуги, за които си плащат и т.н. Аз пак продължавах тайничко да се усмихвам, защото нямам взаимоотношения с тази фирма, а и от отрицателните мнения за качеството й едва ли някога бих имал. Уви, оказва се, че без да имам отношения с тях, имам обаче парични задължения. Година по-късно вече, същото това лого ме разплаква, защото се оказа, че размазаното петно всъщност представлява … техните потребители.

Оказва се, че ако някога сте били абонат на КейбълТел и Евроком (, които днес са обединени от Blizoo) и сте се отказали от техните услуги, значи сте потенциална жертва на техните рекетьори. Накратко преди 4 години съм би абонат на КейбълТел и съм се отказал от техните услуги. 4 години по-късно новата фирма Blizoo ми заявява, че имам стари задължения и иска да си ги платя. Въпреки, че съм изчистил сметките си и съм прекратил взаимоотношенията си те казват, че не е така и трябва да го удостоверя с документ. Сключвам договор, прекратявам го минават 4 години, дали някой от вас си пази с такава давност документацията? Още повече, че 4 години никой не Ви е потърсил, за да Ви каже, че има проблем. Явно ситуацията, в която служител на фирмата КейбълТел е допуснал грешка или документите Ви са се загубили, не съществува. 4 години по-късно се оказва, че искат от Вас да пазите документации за нещо дребно като … кабелна телевизия. Не е ли също толкова безумно като все едно, да Ви се обадят от Била и да Ви кажат, че 2007 година на 2 май сте купили марков алкохол, който струва 200 лв., но според тях вие, са Ви взели 20 лв. и сега трябва да дойдете да си платите още 180 лв. Въпреки, че знаете, че сте платили пълната сума, се оказва, че явно те могат да си искат пари от вас за каквото се сетите, защото едва ли пазите 4 години касовите си бележки.

Оказва се и, че самата фирма Blizoo изключва автоматично съществуването на възможност, в която грешката да бъде в тяхната система или да се дължи от некомпетентност на техните служители. Вместо да се свърже служител на Blizoo с мен и да ми обясни случая и да потърсим заедно решение на конкретния казус, без мое знание телефонният ми номер е бил предоставен на трета фирма, от която аз научавам за проблема. Сега ще подам жалба, ще чакам разглеждането й (най-вероятно в рамките на 1-2 месеца) през това време обаче ще търпя телефонен тормоз (, а и кой знае още какъв) от другата фирма. Когато накрая се окаже, че листчето с моя прекратен договор видиш ли, изскочи от някой архив, чак тогава тормозът ще престане. Интересно ако Мтел, които се оказа, че бяха надписали сметките си за няколко месеца на голяма част от абонатите си бях им дали адресите и телефоните им първо на фирма за събиране на вземанията, преди да сигурни, че нямат грешка в системата, какво ли щеше да стане?

Blizoo казва: “Тук съм, за да ти помогна да откриеш нов прекрасен свят.”

Аз казвам: „Благодаря, задръжте си го.”

Ето и цялата история

Сряда сутрин. Вън вали проливен дъжд и аз пия първото си кафе за деня в офиса. Мобилният ми телефон звъни.
Тя: Здравейте, Вие ли сте Христо Христов? казва женски глас.
Аз: Да, аз съм.
Тя: Обаждам се от финансова фирма. (не се споменава име) Имате старо задължение към Blizoo, което не сте платили и сте прехвърлен към нас като техен длъжник. Трябва да отидете до някой офис да си го платите.
Аз: Моля, как така имам задължение? Та аз никога през живота си не съм използвал техните услуги. Дори не съм разговарял и с техни служители. Какви са тези задължения?
Тя: Задълженията са в размер на 80 лв. и са за минал период.
Аз: Как така ама има някаква грешка? Как за минал период? От кога е това? Как се е случило?
Тя: Ами не мога да Ви дам такава информация. Трябва да отидете до офис на Blizoo те ще Ви кажат за кога и за какво става въпрос и ще си платите.
Аз: Ама има някаква грешка. Аз не съм техен абонат. Моля, оправете си системата.
Тя: Системата си ни е наред господине. Казвайте сега, ще платите си? - жената стана агресивна.
Аз: Ама какво да плащам. Проблемът не е мой. Аз никога не съм бил абонат на тази фирма. Оправете си грешките моля.
Тя: Значи няма да платите? – тонът се повиши
Аз: Не естествено. Няма какво да плащам
Тя: Ще я видим ние тази работа. – заплашително се закани жената и тресна телефона

Аз останах потресен и мигах недвумояващ какво се е случи. От интернет влязох телефона на Blizoo и се обадих да попитам. Вдигна мъж:

Той: Здравейте г-н Христов
Аз: Здравейте. А, от къде ми знаете името?
Той: Ами то ми се изписва на екрана на Вашия номер. Нали сте Христо Христов
Аз: Ама как така Ви се изписва от къде ми имате и телефона?
Той: Били сте абонат на КейбълТел и сте вкаран в нашата система.

Обяснявам какъв е случая

Той: Да г-не, Вие имате неплатено задължение за ползване на кабелна телевизия от 4 месеца през 2007 г. (да припомним, че днес сме … 2011 г.)
Аз: Не може да бъде. Аз прекратих договора си, тъй като се изнесох от това жилище.
Той: Ами тук в системата пише, че несте. Имате ли документ, с който да го докажете това?
Аз: Ами … не пазя документите. Все пак от тогава са минали вече повече от 4 години.
Той: Съжалявам г-не, но щом нямате документи трябва да си платите. Такъв е редът.
Аз: Ама как така. Аз се издължих и прекратих взаимоотношенията си с КейбълТел още тогава.
Той: Ами в системата ни това не е отбелязано. Щом нямате разписка, която да ни представите, значи имате да плащате. Можете да заповядате в някой наш офис, за да го направите.
Аз: Ама, чакайте сега има някаква грешка във Вашата система. След като явно се е получило объркване защо не съм би потърсен още тогава, за да се изясни случая на място, а ми звъните 4 години по-късно.
Той: Не мога да Ви кажа г-не. Явно КейбълТел не са държали на това. Ние сме нова фирма и държим. Ако има някаква нередност можете да подадете жалба в нашите офиси.
Аз: Ама то и Вие сте тук от 1 година и сега чак ми се обаждате. Естествено, че ще подам жалба, това е безумие.
Той: Не знам г-не, Ваше право е.
Аз: А защо сте дали телефона ми на 3-та фирма и ми се обаждат със заплахи? От къде имате това право.
Той: Защото имате задължения, които не сте платили.
Аз: Ама аз Ви казвам, че има проблем и недоразумение. Моля да ми махнете телефона, за да не ми се обаждат да ме заплашват.
Той: Не мога г-не докато не си платите.
Аз: Ама аз ще подам жалба. Не беше ли редно първо Вие да ми се обадите и да ми кажете за ситуацията, за да изясним случая преди да ми давате телефона на ляво и надясно? Сега докато излезе решението по жалбата, което ще е сигурно след месеци, ще ми звънят да ме заплашват ли.
Той: Съжалявам г-не не мога да Ви помогна, такъв ни е редът.
Аз: Ама как такъв, няма ли закони?
Той: То всичко е съгласувано със закона.

Ще се обърна с жалба към Комисията за защита на потребителите и искрено се надявам, че ще има някаква държавност и ще се преустанови този произволен рекет над потребители. Моля всички, които са преживяли същото да го направят.

Поразрових се в интернет и … вижте какви приятни отзиви чух за Blizoo. Явно тормозът и рекетът не е само срещу мен.

„Имам пуснати три жалби за прекратяване на договора без претенции за неустойки от страна на доставчика. Операторите, които обработват сигналите, твърдят, че такива жалби не са заведени в системата им – няма как да докажа наличието им, при положение че няма входящи номера!?!?!?!”

„Когато вчера си плащах таксата в офиса на Blizoo пред мен имаше едно семейство, което беше подало жалба срещу тях и въз основа на това си разваляше договора, въпреки, че беше сключен съвсем скоро, доколкото разбрах.”

„Оплаквах се на касите им, писах писма от формата за обратна връзка, никаква реакция! Било пакет и трябвало да си го платя, независимо,че не съм гледала по 15 дни. И не съм на никакъв пакет, а само на цифрова!”

Blizoo – не си толкова близУ.


... След това е уловката според която след 12тия задължителен месец договора става безсрочен, т.е. не е както на нормалните интернет провайдъри - не си платил спиат го и толкова. Те продължават да си начисляват ежемесечно таксите.
Готиния момент е, че дори когато решиш да прекратиш отношенията си с тях си принуден да заплатиш и периода на 30 дневното предизвестие! Абсолютен рекет.ТУК МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ И КАК СВЪРШИ ВСИЧКО.