Пропускане към основното съдържание

БВП отчете ръст, но облаците над икономиката остават

Ръстът на БВП от 2.5 % на годишна база би било едно изключително добро постижение в една нормална икономическа ситуация, но моментът не е такъв. След силните спадове на икономиките от еврозоната през 2009 г., през последните тримесечия, те отчитат рекордни ръстове индикиращи за тяхното възстановяване. През последното тримесечие Германия отчете ръст от 5.2% на годишна база, който е най-силния резултат от 1990 г. насам. Франция отчете петгодишен връх в икономическия си растеж, като БВП на страната за периода се увеличи с 2.2%. Най-високи стойности регистрират Естония (8%), Литва (6.8%) и Финландия (5.2%).

Ако в останалите страни имаше достигане на дъното и оттласкване от него, за България може да се каже, че лази по дъното. Силното възстановяване на външно икономическите партньори на страната (основната част от износа на България е насочен към Германия) генерира силните ръстове при износа на икономиката ни. От април миналата година износът се превърна в основен двигател на икономиката на страната. Бързото му възстановяване успя да неутрализира негативния ефект от свитото търсене. Ниската база от 2009 г. и нарастващите цени доведоха до рекордни нива на ръст през 2010 г. в износа на страната. Липсват обаче фактори, които да задържат ръста на износа. От една страна не се наблюдава завоюване на нови пазари, които тепърва да бъдат експлоатирани, а от друга високата база от 2010 г. ще сведе ръста на износа до едноцифрени стойности. В графика 1 се вижда, че положителният принос на износът към БВП, започва да се забавя. Имайки предвид, че рекордните ръстове на износа бяха отчетени след април миналата година, високата годишна база ще покаже значително забавяне на приноса на износа към БВП през второто тримесечие.

Графика 1Ръст на годишна база на износа в структурата на БВП (%)
Източник: НСИ

Същевременно с изтощаване на износа като мотор на икономиката, крайното потребление дава минимални индикации за възстановяване. Слабият темп на възстановяване на потреблението няма да успее своевременно да подкрепи БВП след отслабване на износа, което реално създава опасност икономиката на страната да отчете и поне едно тримесечие на отрицателна територия. Високата инфлация (2.7% към април 2011 г.) и все още големият обем на безработица (9.79% за април 2011 г.) продължават да навяват у потребителите чувство на несигурност и да охлаждат желанието им за нови покупки.


Графика 2. Ръст на годишна база на крайното потребление в структура на БВП (%)
Източник: НСИ

Данните на НСИ показват второ поред тримесечие на икономически ратеж в България от 2.5%. Той обаче е по-слаб от четвъртото тримесечие миналата година, когато БВП на страната нараства с 2.9%.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…