(Не)съвършенството на българските закони и правораздаване

Случаят от събота вечер, в който управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), една от най-влиятелните институции на света, играеща роля на спасител за икономиките на много страни в света, бе обвинен в сексуално посегателство, показа ясно колко несъвършено е българското законодателство и правораздаване. Толкова несъвършено, че практически липсва. Нека направим едно паралелно сравнение между развитието на случаят до сега и развитието на случая, при който олимпийският шампион Максим Стависки в нетрезво състояние предизвика катастрофа, чрез която отне живота на 23-годишният Петър Петров, а 19-годишната Мануела Горсова осакати за цял живот. Правим паралела между г-н Кан и Стависки, защото и двамата се ползваха с високо обществено доверие и влияние.

В САЩ


14 май шефът на Международния валутен фонд (МВФ) беше обвинен в опит за изнасилване, след като 32-годишна камериерка се оплака в полицията, че Строс-Кан се опитал да й посегне сексуално в хотел близо до Таймс скуеър. Още на следващият ден срещу него бе повдигнато обвинение. Първото явяване на управляващия директор на МВФ Доминик Строс-Кан пред съда в Ню Йорк, за да отговаря по обвиненията в сексуално насилие бе на 16 май. Доминик Строс-Кан може да бъде осъден на 20 години затвор. На 18 май той подаде оставка като управляващ директор на Международния валутен фонд, за да не бъде компрометирана институцията по време на съдебния процес. На 19 май Строс-Кан излезе под гаранция срещу общо 6 млн. долара. Съдията от нюйоркския щатски Върховен съд Майкъл Обюс заяви, че 62-годишният Строс-Кан може да бъде освободен срещу 1 млн. долара парична гаранция и да бъде поставен при 24-часово наблюдение под домашен арест с електронно проследяване - условия, предложени от неговите адвокати. Съдията също заяви, че Строс-Кан трябва да има един въоръжен пазач по всяко време за негова сметка и да предостави застрахователни облигации на стойност 5 млн. долара, предаде Ройтерс.

В България


Стависки предизвика жестоката катастрофа на пътя Приморско - Бургас след моста над река Ропотамо в началото на август 2007. При изпреварване на десен завой той се вряза челно с "Хамър"-а си в лек автомобил. При тежкия сблъсък загина 23-годишният Петър Петров, а 19-годишната Мануела Горсова е в кома. Ранени бяха още четирима души. Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки не е обвинен в убийство. Повдигнатото обвинение е за тежка телесна повреда, за което законът предвижда до 3 г. затвор. Две години или пробация е наказанието за средна телесна повреда. Преди да бъде повдигнато обвинение, адвокатите на Стависки искаха да се вземе предвид фактът, че той е оказал помощ на пострадалите, което е било уважено от прокуратурата. В Наказателния кодекс обаче няма точка, която да касае случай на причинена смърт, при условие че е оказана помощ. Единственият такъв текст включва причинена смърт на повече от едно лице, за което наказанието е до 10 г. Това е възможно най-лекия текст, който позволява и налагането на условна присъда. Според бургаския зам. окръжен прокурор повдигането му е с цел да се позволи на обвиняемия да се запознае с правата си. След като бе обвинен, световният шампион беше пуснат под гаранция от 2000 лв. Тъй като няма забрана да напуска страната, Стависки трябва да уведомява разследващите преди всяко свое пътуване в чужбина. Към 21 септември 2007 г. Стависки не е давал все още обяснения. Разследването срещу него обаче се забавя. Зам. окръжният бургаски прокурор иска удължаване на разследването с 1 или 2 месеца като това се налагало заради огромния обем работа, която трябва да се извърши. Дълго чаканата автотехническа експертиза пък трябва да бъде готова до края на месец септември същата година. По закон двумесечният срок на разследването изтича на 5 октомври.

Решението за условна присъда за Стависки беше взето от магистратите от Върховния касационен съд на 5 май 2009 г.. Те потвърдиха присъдата от 2 години и половина условно с 5-годишен изпитателен срок, дадена на фигуриста на първа инстанция от съда в Бургас. Размерът на обезщетенията за нанесени неимуществени вреди се намалява. Вместо обезщетение от 150 000 лева за Мануела Стависки ще трябва да даде 90 000 лв. Обезщетението за загиналия Петър пък става 200 000 лева за двамата му родители от първоначалните 240 000 лв.НЯКОЙ ДА ВИЖДА НЕЩО, КОEТО ДА МУ СМЪРДИ?