Пропускане към основното съдържание

Ураган от чаша с вода

Изминалата седмица започна с очакваното развитие по дълга на САЩ. Той достигна до 14.58 трлн. долара, надхвърляйки БВП на страната за 2010 г., възлизащ на 14.526 трлн. долара. За последен път държавният дълг на най-голямата икономика на света се е изравнявал с БВП през 1947 г. Във вторник американските политици официално излязоха с компромисното решение за повишаване на дълговия лимит и за бюджетни съкращения, възлизащи на 2,4 трлн. Долара през следващите 10 години. Веднага след това погледите на инвеститорите отново се върнаха към Европа и нарастващия риск Италия и Испания да изпаднат в неплатежоспособност. Така американската борса посрещна най-лошия си четвъртък (04.08.2011 г.) от разгара на икономическата криза. Индустриалният индекс Дау Джоунс се срина с повече от 500 пункта или с 4.31% (анти-рекорд от февруари 2009г. насам) и по този начин окончателно бе изтрито всичко, спечелено досега през 2011г. Индексът "Стандартенд Пуърс" 500 падна за ден с 4.8%, а този на технологичната борса Nasdaq се сви още повече - с 5.1%.Основната причина за тези резки сривове бе паниката от повторно задълбочаване на икономическата криза.

В петък обаче борсовата търговия показа търсене на посока. След първоначалната паника от загубите в четвъртък инвеститорите потърсиха подкрепа на първосигналните си решения в икономическите и финансови данни, но не ги намериха. Данните на Министерството на труда в САЩ показаха, че новонаетите в страната са 117 хиляди при очаквания за 85 хиляди, а безработицата през юли е 9.1% при 9.2% месец по-рано.

Движение на Дау Джонс в петъчната (05.08.2011) сесия

Източник: www.bloomberg.com

Поведението на инвеститорите в петъчната сесия издава по-скоро несигурност и търсене на посока. Сесията започва с тотален превес на купувачуте и индексът Дау Джонс отбелязва в първите минути ръст от 1.5%. В следващите два часа паниката и негативните очаквания взимат превес и индексът се срутва с 416 пункта до ниво от -2.15% спрямо стойността на индекса от приключилата сесия в четвъртък. На това ниво Дау Джонс срещна подкрепата на купувачите, които прецениха, че цените са достатъчно атрактивни за покупка и индексът се изкачи отново до ръст от 1.36%. До края на сесията ръстът се понижи 0.53%. Подобни движения на цената, от една крайност към друга, показват несигурност в действията на спекулантите и очакване на новина в търсене на посока на пазара, а за сега крайно лоши новини за икономиката на страната и финансовото състояние на предприятията няма изгледи да се появят.Казано с други думи, инвеститорите не са убедени изцяло, че посоката от четвъртък не е правилна.

Въпреки положителните резултати, отчетени от редица компании, за второто тримесечие и продължаващото възстановяване на икономиката, рейтинговата агенция Standard& Poor's (S&P) реши в петък след края на борсовата сесия да покаже, че все още е пастирът на инвеститорите. Агенцията обяви, че намалява перспективата за САЩ от ААА на АА+, а през уикенда управляващият директор на S&P Джон Чембърс обяви, че има вероятност едно към три следващите между шест месеца и 2 години рейтингът на САЩ да бъде намален повторно.

Търговията в Европа в понеделник беше крайно нестабилна, с моментни ръстове и последвали ги спадове, като в крайна сметка индексите затвориха на червено. В САЩ обаче сривът на индексът Дау Джонс се нареди сред един от най-силните в 100 годишната му история -5.55%.С 6.9% се понижи едноименният индекс на електронната борса NASDAQ, а S&P500 падна с 6.66%.

Изводите са ясни. През последните 20 години слабият контрол и склонността на инвеститорите да получават печалби на готово допуснаха рейтинговите агенции като S&P се превърнат в олицетворение на „невидимата ръка на пазара“. Да диктуват кой ще печели и кой не, независимо от представянето на публичните компании. Тук обаче нека не забравяме, че докато правителствата и централните банки се стремят да усигурят благоденствие на икономиките на страните си, рейтинговите агенции търсят благоденствие за клиентите си. Онези, печелещи милиарди долари от предсказанията на агенциите и даващи им милиарди, за да ги изричат.

А когато очакването за повторение на икономическата криза е по-страшно от самата нея, тогава намесата на рейтинговите агенции в опит да диктуват инвестиционните решения, може да превърне бурята започнала от чаша вода, в опустошителен ураган. И отново никой не носи отговорност.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…