S&P плесна за пореден път „невидимата ръка на пазара“


Въпреки положителните резултати, отчетени от редица компании, за второто тримесечие и продължаващото възстановяване на икономиката, рейтинговата агенция Standard& Poor's (S&P) обяви след приключване на петъчната борсова сесия, че намалява перспективата за САЩ от ААА на АА+. През уикенда управляващият директор на S&P Джон Чембърс обяви, че има вероятност едно към три следващите между шест месеца и 2 години рейтингът на САЩ да бъде намален повторно.

Последното намаление на рейтинга на САЩ от агенция S&P бе през 1941 г. От графиката може ясно да се види, че след намалянето на рейтинга на САЩ поради очаквано влошаване на икономическото състояние на страната, дългът на най-голямата икономика нараства от 50% до над 120% от БВП за следващите 6 години. Прогностичните очаквания, на базата на които рейтинговата агенция е обосновала намалянето на рейтинга на страната, са се оказали точни. На фона на това обявеното е доста ... закъсняло.

Дълг на САЩ като % от БВП
Източник: www.wikipedia.com

В паралел днес виждаме, че рейтинговата агениця реагира след като дългът на САЩ надмина 100% от БВП на страната, а правителството вече взе мерки, с които да овладее ситуацията и заложи бюджетни съкращения, а президентът Барак Обама полага всички усилия да прокара непопулярната оздравителна мярка, от която се нуждае икономиката на страната – увеличаване на данъците.

Интересен е фактът, че S&P бе една от рейтинговите агенции, които даваха първокласни рейтинги на злощастната банка Леман Брадърс и то само ден преди тя да обяви фалит и с това да се превърне в символично начало на глобалната икономическа криза. Въпросната агенция също така отсъждаше и първокласни рейтинги на „силиконовите продукти“, обезпечени с ипотечни облигации, които се превърнаха в токсични, защото се оказаха без почти никаква стойност. Така държавата се принуди да ги изкупува с пари на данъкоплатците, за да спаси цялата си икономика от повсеместно унищожение. Само за последните 3 години броят на фалиралите банки в САЩ е надминал 300, а още 860 все още изпитват сериозни затруднения.

Смисълът на определяне на рейтинги е да улеснява инвеститорите при вземане на финансови решения къде да вложат парите, които управляват. Да имат безпристрастна оценка, която да гарантира сигурността и стабилността на продавачите и купувачите в сключваните сделки. Когато обаче рейтингите са неточни и подвеждащи, те могат да насочат инвеститорите да вложат парите си в кухи и без стойност продукти, а по този начин да се облагодетелстват измамници като Бърнард Мейдоф, чията финансова пирамида продължи да съществува под носа на всички за цели 10 години и завлече редица инвеститори с общо над 50 млрд. долара.

Ето защо рейтинговите агенции S&P, Moody`s и Fitch бяха сред най-критикуваните и обвиняваните за началото на финансовия апокалипсис, поразил икономиките на почти всички страни в света. Тогава те гузно мълчаха, защото правителството на САЩ трябваше да изкупува токсичните активи, с които се бяха напълнили почти всички американски банки ... по съвет на рейтинговите агенции, които убеждаваха всички в тяхното розово бъдеще и висока доходност.

Перспективите за икономиката на САЩ не бяха намалени в разгара на цялата икономическа криза, не бяха намалени и при спукването на технологичния балон в края на 90-те. Възстановяването на американската банкова система и корпорациите, които пострадаха силно от кризата, върви бавно, но последователно. Същото се отнася и за икономическите показатели на страната. Актуалната оценка на търговското министерство на страната сочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) за периода януари – март 2011 г. е нараснал с 1.9%. Няма обективни причини, поради които S&P да намали рейтинга на САЩ точно в този момент освен ... „показване на мускули“.

Борбата за влияние над инвестиционните решения не е добре да се случва точно в момента, в който икономиката на САЩ започва да излиза бавно от кризата, а инвестиционното доверие е разклатено. След петъчната борсова сесия отчетливо си личи неяснотата сред инвеститорите и липсата на апетит за поемане на рискове. Ако S&P иска да върне репутацията си в своите прогнози, няма да успее като се държи така, все едно обслужва интересите на поредния спекулант-милиардер, който иска да използва авторитета на институцията, за да всее паника на пазарите и да спечели поредния си милиард от страха на останалите. Събитията от настоящата седмица ще разкрият истинския проблем, довел до кризата днес: прекалената концтрация на влияние в три рейтингови агенции, породила се от спирането на инвеститорите да правят свои собствени оценки за състиянието на икономиките, пазарите и компаниите. Все пак, хората без собствено мнение са най-манипулируеми.