Пропускане към основното съдържание

S&P плесна за пореден път „невидимата ръка на пазара“


Въпреки положителните резултати, отчетени от редица компании, за второто тримесечие и продължаващото възстановяване на икономиката, рейтинговата агенция Standard& Poor's (S&P) обяви след приключване на петъчната борсова сесия, че намалява перспективата за САЩ от ААА на АА+. През уикенда управляващият директор на S&P Джон Чембърс обяви, че има вероятност едно към три следващите между шест месеца и 2 години рейтингът на САЩ да бъде намален повторно.

Последното намаление на рейтинга на САЩ от агенция S&P бе през 1941 г. От графиката може ясно да се види, че след намалянето на рейтинга на САЩ поради очаквано влошаване на икономическото състояние на страната, дългът на най-голямата икономика нараства от 50% до над 120% от БВП за следващите 6 години. Прогностичните очаквания, на базата на които рейтинговата агенция е обосновала намалянето на рейтинга на страната, са се оказали точни. На фона на това обявеното е доста ... закъсняло.

Дълг на САЩ като % от БВП
Източник: www.wikipedia.com

В паралел днес виждаме, че рейтинговата агениця реагира след като дългът на САЩ надмина 100% от БВП на страната, а правителството вече взе мерки, с които да овладее ситуацията и заложи бюджетни съкращения, а президентът Барак Обама полага всички усилия да прокара непопулярната оздравителна мярка, от която се нуждае икономиката на страната – увеличаване на данъците.

Интересен е фактът, че S&P бе една от рейтинговите агенции, които даваха първокласни рейтинги на злощастната банка Леман Брадърс и то само ден преди тя да обяви фалит и с това да се превърне в символично начало на глобалната икономическа криза. Въпросната агенция също така отсъждаше и първокласни рейтинги на „силиконовите продукти“, обезпечени с ипотечни облигации, които се превърнаха в токсични, защото се оказаха без почти никаква стойност. Така държавата се принуди да ги изкупува с пари на данъкоплатците, за да спаси цялата си икономика от повсеместно унищожение. Само за последните 3 години броят на фалиралите банки в САЩ е надминал 300, а още 860 все още изпитват сериозни затруднения.

Смисълът на определяне на рейтинги е да улеснява инвеститорите при вземане на финансови решения къде да вложат парите, които управляват. Да имат безпристрастна оценка, която да гарантира сигурността и стабилността на продавачите и купувачите в сключваните сделки. Когато обаче рейтингите са неточни и подвеждащи, те могат да насочат инвеститорите да вложат парите си в кухи и без стойност продукти, а по този начин да се облагодетелстват измамници като Бърнард Мейдоф, чията финансова пирамида продължи да съществува под носа на всички за цели 10 години и завлече редица инвеститори с общо над 50 млрд. долара.

Ето защо рейтинговите агенции S&P, Moody`s и Fitch бяха сред най-критикуваните и обвиняваните за началото на финансовия апокалипсис, поразил икономиките на почти всички страни в света. Тогава те гузно мълчаха, защото правителството на САЩ трябваше да изкупува токсичните активи, с които се бяха напълнили почти всички американски банки ... по съвет на рейтинговите агенции, които убеждаваха всички в тяхното розово бъдеще и висока доходност.

Перспективите за икономиката на САЩ не бяха намалени в разгара на цялата икономическа криза, не бяха намалени и при спукването на технологичния балон в края на 90-те. Възстановяването на американската банкова система и корпорациите, които пострадаха силно от кризата, върви бавно, но последователно. Същото се отнася и за икономическите показатели на страната. Актуалната оценка на търговското министерство на страната сочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) за периода януари – март 2011 г. е нараснал с 1.9%. Няма обективни причини, поради които S&P да намали рейтинга на САЩ точно в този момент освен ... „показване на мускули“.

Борбата за влияние над инвестиционните решения не е добре да се случва точно в момента, в който икономиката на САЩ започва да излиза бавно от кризата, а инвестиционното доверие е разклатено. След петъчната борсова сесия отчетливо си личи неяснотата сред инвеститорите и липсата на апетит за поемане на рискове. Ако S&P иска да върне репутацията си в своите прогнози, няма да успее като се държи така, все едно обслужва интересите на поредния спекулант-милиардер, който иска да използва авторитета на институцията, за да всее паника на пазарите и да спечели поредния си милиард от страха на останалите. Събитията от настоящата седмица ще разкрият истинския проблем, довел до кризата днес: прекалената концтрация на влияние в три рейтингови агенции, породила се от спирането на инвеститорите да правят свои собствени оценки за състиянието на икономиките, пазарите и компаниите. Все пак, хората без собствено мнение са най-манипулируеми.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…