11 октомври 2011 г.

...


Ако някой реши да констриура индекс, отмерващ патриотизма на българите, то той ще наподобява кардиограма на сърдечна дейност. Защо? На всеки две години нивото му ще бележи резки покачвания, които ще бъдат последвани от също толкова силни падания. Причината, която ще го кара да се движи по този начин, е ... избори. Избори за парламент, за местна власт и от време на време за президент.

Политическият елит, който днес претендира за такъв, всъщност се състои основно от хора и партии, провалили се в управлението на страната. Ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че участниците в политическия живот са основно хора, които имат по някое друго черно петно в биографиите си. Всеки от тях обаче предлага само едно на избирателя – промяна. И така, всички ние все променяме на 4 години нещата уж, но все се оказва, че промяната не е за нас, а за някой друг. Основните политически сили, които ще видим на изборите са участвали по един или друг начин в управлението на страна, но ... народът не им е гласувал доверие. Искал е отново промяна. И така въртележката се завърта. Начело застава една партия, после друга, докато накрая, след като всеки се е провалил в очите на избирателите иска отново. Само че избирателите не дават вече толкова лесно своето доверие. Ето защо, логично се започва да се търсят и други стимули като тактически да се злепостави опонента. А това оказва се е лесно, защото в миналото на всеки има по нещо гнило. Я е бил агент на ДС, я е имал връзки с престъпни босове, я е придобил незаконно апартаменти, фирми или земи, а да не говорим, че може и да е източил пари от държаната каса. Разбира се всички тези неща са и остават безнаказани. Този филм обаче не се харева на избирателя и той просто остава апатичен. Ето защо стигаме и до логичния патриотизъм: всеки, ако смята себе си за българин, рожба на Велика България – трябва да гласува. Ако не го направи, той се отрича от себе си. Разбира се това не винаги помага и затова се намесва и икономиката. Простите аритметични сметки показват, че излиза по-евтино да купиш ромски гласове на изборите, с които да спечелиш властта, отколкото да бъдеш почтен пред избирателите си. Това също така се вписва съвършенно с модела на патриотизма и дава на избирателите цел, срещу която да се борят. Да излязат да гласуват, защото иначе продажните ромски гласове ще ги управляват. И т.н и т.н.

Всъщност извън всичко това, животът на българина остава непроменен. Гръмките обещания за високи пенсии се превръщат в сложни обяснения, целящи да покажат как това ще стане, но всъщост не сега, а някой друг ден. Безнаказаността на криминално проявени лица и покровителството им от висши политически скръгове остават горчивия привкус у избирателя, че законът за него е друг и той има право единствено и само на глас. Тогава на изборите всички обличат новите си дрехи и услужливо паметта им за последните години започва да им изневерява и започват да искат промяна.

Политическите битки с „кални бомби“, хвърляни по медиите, изместиха сблъсъците на идеи, виждания и ... воля. Така, лека полека на изборите започна да се гласува не ЗА някого, за по-добрия, а ПРОТИВ някого. Всички предизборни кампании започнаха индиректно да казват на избирателите да гласуват за тях, защото те са „по-малкото зло“. Като член на Европейския Съюз България получава достъп до програми за финансиране, целящи да подпомогнат предприемачите и хората с идеи. Те обаче не еднократно бяха спирани, защото пари бяха пренасочвани в нечий джоб. Когато политиците грешат, цената плаща народът, защото никой не санкционира конкретни политици, а санкционира страната.

Всичко това доведе до цялостна политическа апатия от страна на народа. Приближаващите президентски избори показаха неспособността на партиите да излъчат достойни лица. Вглеждайки се в редиците си чрез повеждането на редица социологически проучвания, те получиха един ясен отговор: избирателите не искат никого от тези лица. Избирателите искат не само нови политици, но и нов манталитет у държавниците. За жалост няма кой да им го предложи и да го защити с дела.

Как обаче избирателите да го изискат от политическия елит? Като накаже едните и гласува в полза на другите, а след това на другите избори да накаже избраните днес. И така с надеждата, че в това лутане в цветове все някак си нещата ще се наредят. Е, явно няма. 20 години демокрация доведе до „лумпенизирани хора“, които просто искат да имат реални права и законност, пред която всички да бъдат равни. Когато не ни се харесва сериалът по телевизията, просто сменяме канала, но за политическия живот в страната това сякаш не важи.

Как да покажем, че искаме промяна, когато всеки път ни карат да гласуваме за същите хора, накарали ни да я искаме. Моето решение е просто. В деня на изборите ще отида и ще покажа жълт картон на политиците ни, като задраскам бюлетината от край до край. Просто защото не искам никой от тези политици, просто защото ми писна и искам промяна. Ще пусна невалидна бюлетина в знак, че тези хора и партии е време да отидат там, където им е мястото – в историята, и да дойдат новите, научили поуките от допусканите грешки. Ако всички, които искат промяна, направят това, то тогава може би ще я получим. Ако всички тези хора излязат на 23-ти и кажат СТИГА. Но какво ще стане тогава с любимите ми заплахи, че ако не гласувам, ще ме управляват купени ромски гласове? Ами, отговорът е нищо. ЦИК е длъжна да обяви броя на невалидните бюлетини, а когато той е по-голям от броя от валидните, то изборът няма да бъде легитимен. Нека да гласуваме на тези избори за себе си, за нашата промяна.

Текстът изразява личното мнение на автора. Не е обвързано с конкретна политическа сила и не е опит за манипулация или нарушаване на конституционното право на свободен избор на гражданите. Просто различна гледна точка.

Материалът е публикуван в София Пост - Mедия за града и света, под заглавието: Кардиограмата на един вот*

14 коментара:

 1. Невалидните бюлетини, които са около 20%, се разпределят към управляващите партии на ротационен принцип. Ако направиш това, което казваш, ще дадеш гласа си точно за тях и нищо няма да постигнеш.

  ОтговорИзтриване
 2. Не ми се струва, че ще се приеме. Ако за партия Х са гласували 5% и й се преразпределят 20% от гласовете, които са невалидни, не смятам, че би имала каквато и да било легитимност на избора и у нас и в чужбина.

  ОтговорИзтриване
 3. Всъщност целта на това е да се изпрати един много силен сигнал на самозабравилия се политически елит. Това според мен е един демократичен и интелигентен начин да се направи, а не да се стига до безредици по улиците, потрошаване на собственост и сблъсъци с полицията.

  ОтговорИзтриване
 4. Ще си позволя си да изкажа мнението си, че това направено от всички точно в деня за избор ще ни обрече на още една икономическа тежест /да не уточнявам подробностите/. Ще се спечели единствено ако вече имаме подготвени хора, които ще се наемат с осъществяването на определен модел на промяна в противен случай ще си бъде само финансов протест.

  ОтговорИзтриване
 5. @Marriza има и такива хора, но просто се е наложило статуквото на сегашните така наречени политици. Та за да дойдат другите, тези трябва да си отидат, но тъй като те сами не искат трябва да им го покажем. Не може все да си избираме едни и същи все да ни предлагат едно и също. След като те не искат да разберат, че трябва нещо ново е време ние да им го изкрещим. Най-лошото нещо за един политик е никой да няма нужда от него. Ето защо се измислят какви ли не каузи, за които те да се борят и все в името на народа. Реалността обаче се оказва друга.
  Та това е моето решение. Струва ми се по интелигентно, смислено и силно от това да отида да хвърлям камъни по Народното събрание или да искам смъртта на някого :-)

  ОтговорИзтриване
 6. Христо,
  Съгласна съм за едно с теб тук: " Най-лошото нещо за един политик е никой да няма нужда от него." Но това е валидно при висока морална култура от въпросните хора, а ако това беше на лице вярвам нямаше да си пишем тук с теб и останалите. Колкото и добри да са намеренията ти в частност и моите, мисля че това няма да доведе до нужният резултат. Тук само ще вметна нещо, с което зная, че ще разбуня духовете - нали знаеш как се взима и дава Власт?! ;-( Не подстрекавам нито искам да обезкуражавам който и да било, само изказвам личното си мнение. Хубаво е да се намери интелигентно решение на този болезнен за обществото въпрос, но повярвай ми точно това не мога да направя. Ако на въпросната дата отида и направя това, което ти казваш наистина ще подкрепя Властимащата към момента както е изказано в първият коментар. Ще се завъртим в порочен кръг, а това го разбират онези, които са го заложили вече. ;(

  ОтговорИзтриване
 7. Не смятам, че сте права. Когато гласувам за някого и после той публично се забърка в корупционни скандали и аз негодувам, ми се казва простичко: Ами ти си го избра. Ти гласува за него, а сега се оплакващ. Та ето защо няма да избера никого, защото никой не заслужава да гласувам за него и точно невалидната бюлетина ще изрази това мое мнение. Преди няколко месеца Моамар Кадафи обясняваше същото на своите поданици. Ако го свалят от власт ще настъпи анархия, ще бъдат поробени от запада и т.н. и т.н. Е той вече не е на власт, но Либия все още я има и не е дошъл потопът. :)

  ОтговорИзтриване
 8. Напълно сте прав! Тук точно Ви подкрепям. Но не мога да се примиря с наглостта на казаното - Че ние сами си ги избираме, което също е вярно при точно тази схема. Разбирате ли - въртят ни умишлено точно в този порочен кръг и той е Узаконен! Нещата трябва да тръгнат точно от това узаконяване. Не казвам, че е късно или рано, но мисля, че протест в последния момент може да предизвика добър изход само и единствено при приемането на идеята от Всички, а съгласете се на този етап това едва ли е възможно. Не трябва разбира се да се отказваме да променяме нещата, но не и да се сещаме за това в последния момент.
  Тогава всичко изглежда точно така - безсмислено, простете за израза /без нотка за обида а с голямо съжаление/! А за Кадафи - видяхме резултата, но дали е бил само и единствено благодарение на народа? Нека не се отклоняваме в тази тема - поставих въпросителният знак само за да подскажа близкият отговор.
  Ситуацията в нашата страна е особено комплицирана. Ние извървяваме път, който останалите силни Европейски народи са минали много преди нас и със съответните поуки. Ние също ще продължим да се учим и да получаваме своите "шамари" - до тогава, докато не си научим урока. Вярвам имате поглед от развитието ни като нация и народ през последните години на т.нар. Преход. Е, не може да не забелязвате променята - нали? Това че сме бедни си е напълно закономерен факт - резултат от Прехода. Предишната сигурност и гарантирано състояние, на което съм бил пряк свидетел и участник си е било чиста проба измамна схема разрушена след 1989г, знаете безброй причини. Нещата не са никак лесни. Ако беше едно кълбо с прежда - да го размотаеш и наново да го навиеш, но това е съдбата на цял един народ.... Извинете, отклоних се от темата.

  ОтговорИзтриване
 9. Това дали ти го смяташ за нелегитимно не означава, че по смисъла на сега действащото изборно законодателство е.

  ОтговорИзтриване
 10. Мисия невъзможна. Едно време определението за революцинна ситуация беше:когато отдолу:масите, не могат да живеят по старо му, а отгоре-властимащите не могат да управляват по ново му. Ха-ха - това го знаят всички комунисти, но невалидната бюлетина не е революционното действие! Моите уважения към автора!

  ОтговорИзтриване
 11. Може и да не успея, но нищо не ми пречи да опитам :-)

  ОтговорИзтриване
 12. Според мен на т.нар. "елит", ама изобщо не му дреме от подобни сигнали. Този "елит" по света и у нас, го е страх само от дърво - десетки и стотици хиляди единни на улицата, като в Гърция, срещу които полиция и жандармерия са смешни в безпомощността си. Само тогава политиците почват да пелтечат. Дотогава само си почесват доволно мъдурите. Даже им се увеличава кефа, че електораа мърда, докато го клатят.

  ОтговорИзтриване
 13. Съгласен и убеден съм , че именно уличните протести спасяват в момента Гърция. Иначе щяха да си сърбат онова което си бяха надробили. Но гърците, за разлика от нас са хитър и свободен народ....а ние просто сме си страхливци..Пишем анонимно, ругаем по нета, а сега и в тъмната стаичка ще драскаме невалидно...нищо няма да променим така. Тия които в момента притежават България, с бои и кръв я присвоиха..нали не мислите , че ще а дадат просто ей така?

  ОтговорИзтриване
 14. Гърците не са хитър народ а са тъпи, стачкуват когато не им изнася, когато гладуват и не са сити. За тях е важно някой постоянно да ги храни , те живеят с една мисъл, че едва ли не някой е длъжен да ги храни защото са Гърци и че целия свят им е длъжен да плаща за да съществуват те, понеже те са измислили математиката, културата и хората по целия свят, боговете и едва ли не целия свят или цивилизация е произлязъл от Гърция и взел образование, трябва да им плаща. Имат си и поговорка: Ако не си грък си варварин ! Тъпи са и още по тъпи ще станат,нямат нищо общо с пра гърците, дано да фалират за да дойдат в България да ни работят без пари само за 1 хляб а не да ни питат в пещери ли живеем и дали имаме ток или телевизор ! Гадни византийци !

  ОтговорИзтриване