Пропускане към основното съдържание

Едно е да искаш, друго е да можеш, а съвсем трето е да го направиш

От началото на годината в медийното полезрение все по-често влиза пряката конфронтация, в която финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков, влезе с банковия сектор. Според него лихвените проценти на банките у нас трябва да бъдат намалени заради високия кредитен рейтинг на страната ни. С това си становище той волно или неволно насочи вълната от обществено недоволство към банковия сектор в страната като прокара нотката на съмнение. За съжаление обаче тезата му реално не излиза от базата на експерт, която той има, а прекрачва в границите на новото му амплоа на политик.

Според международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) рейтингът на страната отразява "силната и успешна посока, следвана от правителството, на подходяща фискална политика и нисък брутен и нетен държавен дълг". Това обаче не означава подобряване нито на средата за правене на бизнес, нито на покупателната способност на потребителите. Според агенцията високият кредитен рейтинг на България се дължи на водената рестриктивна икономическа политика. На това, че правителството не е изхарчило повече, от колкото има в бюджета и не е увеличило правителствения дълг, на застрашаващи от фалита страната нива. Казано по-просто, оценката за кредитен рейтинг е оценка за дейността на правителството. То обаче, за да постигне тази висока оценка за фискална стабилност, съкрати редица разходите за образование, здравеопазване и социални политики. Това ограничи възможностите му за омекотяване на последиците от кризата, които понасят гражданите, а това от своя страна доведе и до започване на протести и стачни действия. През 2011 г. редица протести на учени, земеделски производители, лекари и т.н. заляха жълтите павета пред Министерски съвет и Народното Събрание.

Ако министър Дянков е прав, че високият кредитен рейтинг на страната води до подобряване на условията за правене на бизнес, а от там и финансово спокойствие за потребителите, то:
  • преките чуждестранни инвестиции нямаше през 2011 г. да отбележат поредния си спад (годишен спад за периода януари-ноември 2011 г. с (48.3%) );
  • безработицата нямаше да отбелязва ръст за пореден месец до (към края на ноември 10.2%);
  • в наблюденията на НСИ за стопанската конюнктура, нямаше всяко тримесечие фирмите участващи в допитванията да посочват като основна причина за влошаването на бизнес климата, несигурната икономическа среда;
  • спестяванията на българите нямаше да се увеличат с 13% през 2011 г.;
Всички тези фактори за съжаление показват несигурността в българската икономика. Тази несигурност се усеща не само от бизнеса, който отлага инвестиции и домакинствата, които потребяват все по-малко поради притесненията за доходите си, но и у чуждестранните инвеститори на картата, на които Българя все по-рядко присъства.

Говорейки за намаление на лихвените проценти, всъщност е хубаво и да се запознаем с тях и тяхното движение. Въпреки, че икономическите показатели на страната не са на нивата си от преди кризата, стабилизирането на световната икономика, започва да се пренася и у нас, което дава и повод на кредитните институции да калкулират по-нисък риск в цените при отпусканите кредити. Положителната тенденция от изминалата година доведе до понижаване на лихвените проценти по новоотпуснатите жилищни кредити и през месец април те за първи път регистрираха стойности, по-ниски от тези преди навлизането на икономическата криза в страната. През декември 2011 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове спада с 0.24 пр.п. до 8.10% на годишна база.

Графика Среден лихвен процент по жилищни кредити в лева (%)
 
Източник: БНБ

Независимо от желанията на министър Дянков, лихвените проценти се определят от пазарната среда. От графиката, ясно се вижда, че подобряването на икономическите условия, води до понижаване на лихвените проценти. Ако правителството наистина иска да постигне целта си, то трябва да работи усилено точно в тази посока. Да премахне административните препятствия, пред които изправя бизнеса. Да осигури прозрачност, спазване на законите и да промотира страната пред света. Да води ясна и последователна политика насочена към развитието на иновациите и увеличаване на добавената стойност, която има производството в страната.

Изказването на вицепремиерът изпълва със съдържание народната поговорка, че с какъвто се събереш такъв ставаш и наподобява много маниерът в изказванията на премиера Борисов. Този не пазарен метод за упражняване на контрол и пряка намеса върху частния бизнес, чрез отправяне на публични обвинения в медиите, се превърна в запазена марка на министър председателят. През есента на 2010 г., той постъпи по същия начин с частните пенсионни фондове, които заплаши с национализация, за да запълни липсата на средства за пенсии в НОИ. През лятото на 2010 г. пък нападна пряко в медиите ЕРП-тата, че не са разпределяли като дивиденти печалбите си (въпреки, че парите са били реинвестирани в развитие на мрежата), за да поиска по-ниски цени на тока. В началото на 2011 г. пък договори по приятелски, за няколко месеца цените на бензина да не бъдат пазарно определяни, а да бъдат на политически приемливи нива.

Така след като разгледахме аргументите на вицепремиерът, оставаме с впечатлението, че медийните нападки, които той отправи, са по-скоро опит да се отклони назрялото обществено недоволство от правителството. За съжаление обаче, когато един политик започне да се опитва да променя пазарната среда с непазарни средства, това просто показва неспособността му да се справи със своята работа. Все пак, едно е да искаш, друго е да можеш, а съвсем трето е да го направиш.

Коментари

  1. много хубав пост, поздрави и до скоро, приятна вечер на всички

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…