Пропускане към основното съдържание

Възможности в кризата

Криза е. Това е най-често срещаният мотив на потребителите, за да се откажат или да отложат определена покупка. Поради икономическата несигурност цената на финансовия ресурс се увеличи и това създаде за една част от потребителите добра възможност да вложат свободните си средства в депозит с висока лихва, а на други – усещането, че високата стойност на заемния ресурс е бариера пред осъществяване на покупки. Икономическата логика обаче опровергава действията и на двете групи. При първите, с началните стъпки към стабилизиране на икономиката, възръщаемостта от спестяванията им, вложени в депозити, започна чувствително да намалява, а втората група от потребители забравят, че при използването на заемни средства за покупка, те трябва да мислят за баланса между две цени: тази на кредита и тази на покупката им. Конкретната група всъщност се представя от най-масовия потребител. Този, чиито доходи не са достатъчно високи, за да има възможност да направи големи покупки като кола или жилище със собствени средства.

Противно на наложилото се през последните години в обществото схващане, че повишените лихвени проценти оскъпяват покупката на собствено жилище, логиката на пазарната икономика показва точно обратното. В периода между 2005 и 2008 година цената на заемният от банките ресурс бе достигнала до най-ниските си нива. Това позволи на много потребители да се замислят за закупуване на недвижим имот. По този начин на пазара се появи платежоспособно търсене, което бързо изконсумира предложенията на пазара към онзи момент и се появи глад за нови. В обособилата се нова икономическа реалност, повишеното търсене започна да избутва цената на кв. м. на жилищата нагоре в търсене на равновесно положение на пазара. Казано по-просто, ако Вие сте избрали конкретно жилище и бихте желали да го закупите, при появата на още няколко потенциални купувачи, ще го придобие този, който е готов да плати най-добрата за продавача цена (в случая най-високата). Ето как по-ниската стойност на заемният ресурс, всъщност ще Ви накара да вземете по-голям кредит, за да се сдобиете със собствено жилище.

Графика: Динамика на средните лихвени проценти по жилищни кредити и пазарни цени на жилищата в страната*
Източник: БНБ и НСИ
*Прогнозата е направена от автора на база предходен темп на ръст/спад на пазара. представените лихвени проценти в лева и Евро за периода 2005 г. - 2006 г. отразява дългосрочне жилищни кредити.

Тъй като стойността на заемният капитал и стойността на недвижимите имоти са функция на пазара, то в моментните условя на криза изложеното по-горе съотношение между двете се обръща. Повишеният лихвен процент стеснява платежоспособното търсене, като отсява потенциалните кредитополучатели. Това, както може да се види ясно от графиката, отслабва търсенето на недвижими имоти. Предлагането започва да превишава търсенето и пазарът започва да търси нова равновесна цена отговаряща на новите условия. В този момент Вие се оказвате единственият купувач, проявил интерес към апартамента по-горе, което Ви поставя в позицията да договорите с продавача по-изгодна за Вас цена. Така въпреки по-високата стойност на заеманият финансов ресурс, Вие ще се нуждаете от по-малък обем от него.

Както вече споменахме, лихвеният процент по кредита и цената на недвижимите имоти са функция на пазара и те могат да се променят. При закупуването на жилище чрез кредит е необходимо внимателно да бъде подбран момента на покупката, защото кредитът тепърва ще бъде изплащан години напред и икономическата обстановка ще продължи да оказва влияние в една или друга посока върху стойността му. От друга страна, след осъществяване на покупката на Вашето жилище, стойността му вече спира да оказва влияние върху Вашите разходи и те започват да се определят изцяло от стойността на лихвите по кредита Ви.

След като икономиката премине през периода на криза, то подобряващите се условия ще започнат постепенно да оказват натиск върху стойността на заемните средства. Увеличаването на потребителите с достъп до тях отново ще започне да повишава платежоспособното търсене, а това ще се пренесе и върху цената на недвижимите имоти, която отново ще започне да се покачва. Така отново по-ниската стойност на заемният ресурс ще Ви накара да вземете по-голям кредит, за да се сдобиете със собствено жилище. Ако сте направили обаче покупката на имота на цени близки до дъното (за каквито експертите определят моментните), ще Ви бъдат необходими по-малко средства, а намаляващите лихвени проценти допълнително ще Ви спестяват от разходите.

Ето как страхът и паниката от икономическата криза понякога ни карат да взимаме емоционални решения и замъгляват рационалната преценка. Без такава обаче няма как да ръководим разумно финансите си, за да ги използваме оптимално в най-пълна степен.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…