Пропускане към основното съдържание

Лидерите на празните приказки


След повече от 14 часа агонизиращи преговори министрите на финансите на страните от Еврозоната постигнаха споразумение да предоставят на Гърция заеми за още 130 млрд. евро, за да я спасят от фалит. Споразумението ще намали гръцкия дълг до 120.5 % от БВП на страната до 2020 г. Съгласуваното ниво е малко увеличение на целта от 120%, поставена по-рано от ЕС и МВФ. Това означава, че е запълнена липсата на 5,5 милиарда евро за намаляване на сегашното ниво на гръцкия дълг от 129 % от БВП.

Постигнатото споразумение несъмнено е признак за единство на между страните от Еврозоната, но тази политика на обсъждане на всеки спасителен транш заеми за Гърция е … откровено малоумна. Благодарение на нея съюзът се върна в рецесия като в края на четвъртото тримесечие на 2011 спрямо третото, темпът на ръст е отрицателен (0.3). Вместо да бъдат вземани генерални и бързи решения, които да спомогнат за излизането от кризата, в момента икономиките на страните агонизират в очакване на всеки пореден заем за Гърция. Преговорите за последния бяха водени в продължение на няколко месеца. Проведени бяха десетки срещи между финансовите министри, между лидерите на страните членки, между Ангела Меркел и Никола Саркози и кой ли още не. Всяка среща трябваше да бъде решаваща и пазарите тръпнеха в очакване на резултат, но той все бе отлаган. Всеки път исканията бяха за нови рестрикции в Гърция, а протестите на гражданите отправяха ясното послание, че всичко си има пределни граници. На фона на тази ситуация, при дългите преговори за всеки нов транш, обявяването на фалит изглежда все по-реално. Продължителната неяснота за пазарите, обаче вдига постоянно цената за спасяването на страната.

Проблемът идва от това, че лидерите на ЕС и Еврозоната се опитват да решават икономическите си проблеми с политически инструменти. Основното оръжие са преговорите и обсъждането в постоянно търсене на компромисно решение. За съжаление в политиката предприеманите мерки са видими с известен лаг във времето и ефектите от тях се подлагат на нови и нови преговори. В икономиката обаче се изискват бързи, конкретни и целенасочени мерки. Ако в политиката могат да бъдат търсени с години решения удовлетворяващи всички страни, в икономиката някой трябва по един или друг начин да плати сметката. Политиката на говорене доведе до неразумно раздуване на дълговете на някои страни членки на ЕС. Този начин на действие ясно показа на света, че не работи. За съжаление политическите лидери се опитват с продължаващо говорене да намерят решение за кризата, която сами забъркаха с бездействие срещу нарушаващите споразумението за членство в съюза, страни.

Ударното наливане на средства в американската икономика посредством спасителния план от над 700 млрд. долара, бе остро критикувано от лидерите на ЕС. То обаче измъкна бързо най-голямата икономика в света от рецесията, в която бе изпаднала. Ръстът на БВП на САЩ за последното тримесечие на годината спрямо предходната година е 1.6%. Именно бързите и целенасочени решения дават резултати, а дългите преговори само надуват сметката, която за нещастие ще трябва да платят всички данъкоплатци във валутният съюз (и звън него). И така "лидерите на празните приказки" закрепиха положението пред избирателите до следващия транаш и дилема: заем или фалит.

Коментари

  1. благодаря че пишете и споделяте тук с всички нас - продължавайте така, поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…