Пропускане към основното съдържание

Bulgaria - Magic lives here*

С това просто, но казващо много за страната ни определение, България отправя покана към всички граждани по света да я посетят. Страната ни има значителни природни ресурси, които обуславят развитието на туризма и му отреждат основна роля в икономиката. Според данни на световния съвет по пътувания и туризъм, за миналата година делът на туризма в БВП на страната е достигнал 14,9%. Секторът осигурява и работа за 4% (по данни на НСИ към края на декември 2011 г.) от наетите в страната. Според оценки на Евростат, свързаните с туризма индустрии и услуги създават средно още поне 2% от работните места в страните в Европейския съюз.

Финансовата криза оказва своето въздействие, както върху икономиката на България като цяло, така и върху туристическата индустрия в частност. Въпреки това забавянето не бе дълготрайно и туризмът като цяло в България отбелязва впечатляващо възстановяване през последната година. По предварителни данни на Евростат, България е на първо място по ръст на посещенията на чуждестранни туристи в ЕС (19.5%) и на второ място (с 18.3%, след Литва) по общо прекарани нощувки от туристи за 2011г спрямо 2010 г.

Преди броени дни НСИ публикува данни за туристическата активност на българите извън страната и на чужденците посетили България. През януари 2012 г. в сравнение с предходния месец, посещенията на граждани от страни като Великобритания, Гърция, Италия и Германия реализират отчетлив ръст, на фона на останалите страни членки на ЕС. Най-впечатляващ е този на Великобритания с цели 67,4%.

Този ръст предшества и края на успешно приключилата кампания за популяризирането на България като туристическа дестинация във Великобритания реализирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Проектът е реализиран по ОП "Регионално развитие". На заключителната пресконференция провела се вчера в националния Археологически музей в присъствието на зам. министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, г-жа Анелия Генова, директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" и на представители на партньорите по изпълнението на проекта, беше представена пред обществеността работата на експертната група:
  • 325 телевизионни излъчвания;
  • 239 билборда за период от 112 дни;
  • 36 рекламни публикации в пресата;
  • 40 000 000 импресии онлайн;
  • 140 журналисти посветили материалите си на България;
  • 6 000 000 британци – телевизионни зрители.
С реализацията на проекта министерството очаква ръст на посещаемостта на британски туристи да достигне 500 000 до края на 2020 г. А това означава, създаване на допълнителни работни места за населението и увеличен принос на туристическият сектор в брутния вътрешен продукт на България.

*България - Магията живее тук

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…