Пропускане към основното съдържание

Призракът на инфлацията ще преследва потребителите през 2012 г.

Въпреки че годините на хиперинфлация вече са част от икономическото минало на България, според първите месеци на 2012 г. най-вероятно е до края на годината потребителите отново да преживеят кошмара на онези години на рязко покачване на цените. Не, бъдете спокойни. Не се очакват нива на ръст на цените като тези дефинирани за хиперинфлация, но поскъпването на потребителските стоки в страна, най-вероятно ще бъде сред най-високите в ЕС. Повишението на инфлацията ще бъде поведено от увеличената цена на суровините и енергийните ресурси.

Енергийният регулатор - ДКЕВР вече допусна поскъпване на природния газ с над 13%. "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на газа с близо 26%, но комисията предвижда то да е с 12.73%. При този процент цената на парното ще се повиши от няколко процента до малко над 10 на сто в различните дружества, сочат разчетите на регулатора. Тъй като отоплителният сезон приключва преди увеличението на цената да стане факт, то ще се калкулира цялостно в инфлацията през есента. Преди това, увеличението също ще бъде усетено като поскъпване на топлата вода идваща от топлофикациите, но имайки пред по-слабото й потребление през летните месеци, то пълният ефект върху потребителите и тук ще бъде отложен във времето.

В края на 2011 г. НЕК внесе искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде увеличена цената на тока на едро минимум с 4.5 процента, защото още от август продава с по 4 лева на мегават под себестойността. Преди дни стана ясно, че НЕК иска поскъпването на тока да бъде с поне 15%.

Друга цена подлежаща на регулация от страна на ДКЕВР е тази на водата. В началото на годината стана ясно, че десет ВиК дружества са подали заявления за увеличаване на цената на услугата доставка, отвеждане и пречистване на водите. В Търговище се очаква поскъпване на водата от следващия месец с 20%, а в Хасково то вече е факт с 25%.

Цената на горивата също върви нагоре по стълбицата. Дизелът удари исторически рекорд. По бензиностанциите литърът вече струва 2,74 лв. Причината е увеличението на цената на едро с 1.8%. Ръст вече има и в цената на най-масовия бензин А95. Литър от него вече се продава по 2,69 лв. Това поскъпване на горивата ще бъде калкулирано в цените на стоките основно като увеличаване на логистичните разходи.

Регулаторните фактори също оказват своето влияние върху увеличението на потребителските цени. Изискването наложено от ЕС за хуманно отглеждане на свободни кокошки, доведе до рязко увеличение на цената на яйцата през март месец с между 50% и 80%.

Поскъпване на храните също се очаква да продължи и през 2012 г. Основно то ще се отрази в цената на пшеницата поради приложението й като ресурс за производство на алтернативно гориво. Поетите от редица правителства политики към преминаване и налагане на алтернативни форми на производство на горива и добив на електроенергия, оказват допълнителен стимул за ръст върху борсово търгуваните суровини.

Когато всички тези увеличения станат факт, те ще се калкулират в цената на потребителските стоки , което може да доведе до двойно по-висока инфлация от тази заложена в правителствения бюджет. Високата инфлация ще задържи до нулеви и отрицателни нива възстановяването на вътрешното потребление. Въздържането на потребителите от закупуване на стоки, пък ще доведе до по-ниско производство, което ще създаде инерция при увеличението на цената на потребителските стоки, защото разходите за производство ще се разпределят върху по-малък обем продукция. По този начин страната няма да успее да изпълни заложените критерии за стабилност в ЕС - до 3% годишна инфлация.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за февруари 2012 г. спрямо януари 2012 г. е 100.9%, т.е. месечната инфлация е 0.9%. Инфлацията от началото на годината (февруари 2012 г. спрямо декември 2011 г.) е 1.1%, а годишната инфлация за февруари 2012 г. спрямо февруари 2011 г. е 2.0%. Средногодишната инфлация за периода март 2011 г. - февруари 2012 г. спрямо периода март 2010 г. - февруари 2011 г. е 3.8%. За месец март може да се очаква слабо покачване на инфлацията на годишна база, поради по-високите стойности, които имаше индексът на потребителските цени в началото на 2011 г. На месечна база обаче то ще бъде по-осезаемо и ще се засилва през следващите месеци на годината.

Графика Инфлацията, измерена чрез ИПЦ, по месеци

Източник: НСИ

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…