Призракът на инфлацията ще преследва потребителите през 2012 г.

Въпреки че годините на хиперинфлация вече са част от икономическото минало на България, според първите месеци на 2012 г. най-вероятно е до края на годината потребителите отново да преживеят кошмара на онези години на рязко покачване на цените. Не, бъдете спокойни. Не се очакват нива на ръст на цените като тези дефинирани за хиперинфлация, но поскъпването на потребителските стоки в страна, най-вероятно ще бъде сред най-високите в ЕС. Повишението на инфлацията ще бъде поведено от увеличената цена на суровините и енергийните ресурси.

Енергийният регулатор - ДКЕВР вече допусна поскъпване на природния газ с над 13%. "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на газа с близо 26%, но комисията предвижда то да е с 12.73%. При този процент цената на парното ще се повиши от няколко процента до малко над 10 на сто в различните дружества, сочат разчетите на регулатора. Тъй като отоплителният сезон приключва преди увеличението на цената да стане факт, то ще се калкулира цялостно в инфлацията през есента. Преди това, увеличението също ще бъде усетено като поскъпване на топлата вода идваща от топлофикациите, но имайки пред по-слабото й потребление през летните месеци, то пълният ефект върху потребителите и тук ще бъде отложен във времето.

В края на 2011 г. НЕК внесе искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде увеличена цената на тока на едро минимум с 4.5 процента, защото още от август продава с по 4 лева на мегават под себестойността. Преди дни стана ясно, че НЕК иска поскъпването на тока да бъде с поне 15%.

Друга цена подлежаща на регулация от страна на ДКЕВР е тази на водата. В началото на годината стана ясно, че десет ВиК дружества са подали заявления за увеличаване на цената на услугата доставка, отвеждане и пречистване на водите. В Търговище се очаква поскъпване на водата от следващия месец с 20%, а в Хасково то вече е факт с 25%.

Цената на горивата също върви нагоре по стълбицата. Дизелът удари исторически рекорд. По бензиностанциите литърът вече струва 2,74 лв. Причината е увеличението на цената на едро с 1.8%. Ръст вече има и в цената на най-масовия бензин А95. Литър от него вече се продава по 2,69 лв. Това поскъпване на горивата ще бъде калкулирано в цените на стоките основно като увеличаване на логистичните разходи.

Регулаторните фактори също оказват своето влияние върху увеличението на потребителските цени. Изискването наложено от ЕС за хуманно отглеждане на свободни кокошки, доведе до рязко увеличение на цената на яйцата през март месец с между 50% и 80%.

Поскъпване на храните също се очаква да продължи и през 2012 г. Основно то ще се отрази в цената на пшеницата поради приложението й като ресурс за производство на алтернативно гориво. Поетите от редица правителства политики към преминаване и налагане на алтернативни форми на производство на горива и добив на електроенергия, оказват допълнителен стимул за ръст върху борсово търгуваните суровини.

Когато всички тези увеличения станат факт, те ще се калкулират в цената на потребителските стоки , което може да доведе до двойно по-висока инфлация от тази заложена в правителствения бюджет. Високата инфлация ще задържи до нулеви и отрицателни нива възстановяването на вътрешното потребление. Въздържането на потребителите от закупуване на стоки, пък ще доведе до по-ниско производство, което ще създаде инерция при увеличението на цената на потребителските стоки, защото разходите за производство ще се разпределят върху по-малък обем продукция. По този начин страната няма да успее да изпълни заложените критерии за стабилност в ЕС - до 3% годишна инфлация.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за февруари 2012 г. спрямо януари 2012 г. е 100.9%, т.е. месечната инфлация е 0.9%. Инфлацията от началото на годината (февруари 2012 г. спрямо декември 2011 г.) е 1.1%, а годишната инфлация за февруари 2012 г. спрямо февруари 2011 г. е 2.0%. Средногодишната инфлация за периода март 2011 г. - февруари 2012 г. спрямо периода март 2010 г. - февруари 2011 г. е 3.8%. За месец март може да се очаква слабо покачване на инфлацията на годишна база, поради по-високите стойности, които имаше индексът на потребителските цени в началото на 2011 г. На месечна база обаче то ще бъде по-осезаемо и ще се засилва през следващите месеци на годината.

Графика Инфлацията, измерена чрез ИПЦ, по месеци

Източник: НСИ