Пропускане към основното съдържание

Яйцата на раздора

Рязкото поскъпване на цената на яйцата през последните седмици доведе до истински апокалипсис. Земедлският министър Мирослав Найденов обикаляше във всички телевизии, за да обяснява на целокупния народ какво се случва. Яйцата пристанаха като тема и лично на премиерa Борисов, който се ангажира да свали със собствени сили и „голи ръце“ цените. Какво всъщност разбрахме от информационния хаос, който ни заля през последните седмици?

Цената на яйцата се е повишила поради спрения внос на евтини яйца от Полша. Той е спрян, защото цените подбиват родното производство. В интервю за сутрешния блок на БТВ на 6 март министър Найденов заявява:

Мирослав Найденов: Знаете ли, аз преди около месец-месец и половина имах среща с българските производители, които настойчиво ме помолиха да ги защитя от нелоялната конкуренция от полските производители. Тогава държавата се намеси и почти спряхме вноса на полските яйца, които са чувствително по-евтини.

Водеща: А защо са по-евтини полските яйца?

Мирослав Найденов: Просто по-голямо производство, по-добре организирано по всяка вероятност.


След липсата на евтини яйца и алтернатива на доставяне на пазара цената започна да расте. Към оправданието за по-високо търсете и ограничено предлагане се калкулира и европейската директива, според която яйцата в ЕС трябва да бъдат снесени само от щастливи и хуманно отглеждани кокошки. Това от своя страна оскъпява разходите за производството. В същото интервю министърът казва:

Мирослав Найденов: Късно снощи във връзка с предаването „Тази сутрин”, се обадих на аграрните аташета в Берлин, Париж и Брюксел, и те ми подадоха цена към снощи. В Париж са най-евтини яйцата - около 26 стотинки, около 28 стотинки са в Берлин, най-скъпи, около 30 стотинки, са в Брюксел. Средната цена в тези три големи столици е около 28 стотинки, а в България цената вече в големите вериги гони 40 стотинки. И кой е щастлив от тези цени? Определено не са кокошките, защото те бяха щастливи към 1 януари. Щастливи в момента са някъде по веригата производител-търговец. Аз днес имам среща с производителите на изложението в Пловдив – „Агра”. Утре ще имам среща и с търговските вериги.
Калкулациите в цената на яйцата продължават и с увеличението на цената на горивата и поскъпването на фуражите заради недостига им.

В търсене на истината колко всъщност струва едно яйце се развихри спор между производителите и търговските вериги, които взаимно започнаха да се обвиняват, че другият спекулира с цената на яйцата. В края на миналата седмица проблемът уж бе решен. Вице-премиерът и министър на финансите Симеон Дянков направи обиколка по магазините и констатира, че цената на яцата е паднала с ... 1 стотинка до 0.32 лева за брой.

Незнайно защо потребителите след своите собствени проверки обаче са на друго мнение и не забелязват реална промяна в цените на яйцата по магазините. Ако някой от Вас остава с впечатлението, че има нещо гнило в кокошарника, ще припомним че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през 2008 г. направи анализ за периода 2002 – 2007 г., в който разгледа два основни пазара: производство на яйца и производство на пилешко месо. На база на него КЗК наложи санкции от общо 293 000 лв. на производители на яйца и пилешко месо за забранени споразумения. Тук можете да прочетете пълния текст на постановлението.

От събраната информация става ясно, че на пазара за производство на яйца фирмите са изработили и са се придържали към определен съвместен план за контролиране на пазара както по отношение на прилаганите цени, така и по отношение на регулиране на обема на производство. Провеждани са мерки за координиране и/или съгласуване на търговското и ценовото пазарно поведение с цел ограничаване, нарушаване или предотвратяване на конкуренцията. Съгласуваното повишаване на цената на яйцата през месеците юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че тя е надминала и средно европейските цени.


Решението бе обжалвано от потърпевшите пред Върховния административен съд, който през септември 2010 г. потвърди решението на КЗК и задължи виновните да заплатят наложената санкция.

Въпреки че моментното състояние на пазара много напомня това от преди 5 години и доказаното тогава провинение, засега КЗК не се е самосезирала за евентуални нарушения и картелиране на този пазар. Нека да напомним на всички, че ако такива бъдат открити въз основа на всяко влязло в сила решение на КЗК, на основание чл. 104 от Закона за защита на конкуренцията, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс. Казано по-просто, единственият шанс, който дават законите на държавата потребителите да получат справедливост, е да заведат дела срещу фирмите при установяване на наличие на нарушения от съответния орган, за да получат надвзетите им незаконно пари. Това обаче може да стане само по един начин и той е като се докаже, че в периода на нарушението потребителят е закупувал стоката. Ето защо всички трябва да си ПАЗЯТ КАСОВИТЕ БЕЛЕЖКИ, УДОСТОВЕРЯВАЩИ, ЧЕ СА КУПУВАЛИ ЯЙЦА ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД.

Важността на спекулацията с цената на яйцата като проблем произтича от това, че те са стока от първа необходимост и цената им не се поддава лесно на познатите механизми за ценообразуване на база търсене и предлагане. Потребителите не могат просто да спрат да купуват яйца, защото им се струват нереално скъпи и по този начин намаленото търсене да свали цената. Всеки сам го е установил през последните седмици, когато се е опитал да намали употребата на яйца в менюто си. Ето защо позволяването на картелирани споразумения със стоки от първа необходимост може да се определи като опит за рекет и изнудване на потребителите. А това не отговаря по никакъв начин на определението за свободна пазарна икономика, за каквато всички смятат българската.

Коментари

 1. струва ми се, че изводите ти страдат от някои слабости

  цитираш министъра относно намесата му в пазара на яйца, но не виждам да правиш очевидната връзка между тия му действия и покачването на цената им

  говориш за споразумение между производителите и контролиран пазар, но не описваш как това би било невъзможно при отворен международен пазар и свободен внос

  като цяло, виждам в статията ти непряко оневиняване на министерските глупости и поставяне на акцента върху производителите, което с оглед на ситуацията и пазарните принципи, е малко стил бареков и найденов - популистко и заблуждаващо

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всъщност просто исках да напомня за глобата, която бе наложена от КЗК. Спомням си, когато обявиха решението си, казаха, че всеки, който е купувал яйца и птиче месо от глобените фирми може да поиска да му бъдат възстановени парите. Трябва обаче да си пазите касовите бележки. Никой не ги пази за 2 години при все, че не се знае какво се случва. Та наложените глоби от по 5 - 7 хил. лева лесно бяха платени от натрупаните незаконно печалби, защото никой нямаше практически как да си получи обратно парите. Та пазете си касовите бележки :)

   Изтриване
 2. Това последното е пълна глупост( Имам в пред вид, че не може хората да не купуват яйца). Съвсем не е така. От къде на къде яйцата да са първа необходимост стока? Автора да не би да набива по 2 яйца на ден и да не може без яйца? Айде стига малоумщини“

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Г-н Тошев, не говоря за консумацията на яйцата в чист вид, а за това, че са често срещани в рецептите за много традиционни ястия. Пробвайте един месец без да купувате яйца и ще видите.

   Изтриване
 3. Какво да пробва, нали имам наблюдения в магазина до нас.

  "Имах два разговора с продавачката в магазина до нас, където пазаруват основно клиенти с по-скромни възможности. Откакто се вдигна цента на яйцата аз съм практически единствения, който ги купува…. Показа ми празните места в корите яйца на витрината, за 1 седмица е продала 6 яйца."

  link

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…