Пропускане към основното съдържание

Изберете българското

 Снимка в. 24 часа

Вчера, 29 март Първа инвестиционна банка (Fibank) обяви началото на първото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“. Начинанието е една от малкото свежи идеи, които се реализират в страната. Парадоксално или не, икономическата политика на редица правителства се оказва насочена приоритетно към привличане на чужди инвестиции. Те бяха в основата на ръста на икономиката и рязкото им изтегляне оказа допълнителен натиск върху бизнес средата и задълбочи влиянието на кризата. Медиите се надпреварват да отразяват какви стимули и политики предприема правителството, за да привлече златната кокошка в лицето на чуждите инвеститори.

Българският бизнес обаче някак си потъна във времето на масовата приватизация и изчезна от медийното пространство. За редица българи той дори вече не съществува. В блога Икономика и общество отделям внимание на конкурса, защото смятам, че бе крайно време и българските фирми да получат не награда, а признание за усилията, които полагат. През годините видяхме как международни компании се настаниха с лекота на българския пазар и икономията от мащаба им, задуши българското производство. Редица заводи станаха собственост на чужди инвеститори, които поради кризата закриха производството си в България и преместиха производствените си мощности в други страни. Всъщност истинската златна кокошка на българската икономика са родните фирми и е жалко, когато техните усилия остават в сянката на „чуждите пари”.

В конкурсът могат да участват фирми, които имат български капитал, български мениджмънт и управляват български марки като и трите условия за задължителни за кандидатите. Конкурсът ще отличи тези с най-добри финансови показатели.

Основните критерии, по които компаниите ще бъдат оценявани, са:
  • Нетна печалба
  • Оперативна печалба преди данъци и финансови разходи
  • Печалба преди данъци и финансови разходи
  • Възвръщаемост на собствения капитал=Нетна печалба/ Собствен капитал
  • Възвръщаемост на използвания капитал=EBIT/ (Собствен капитал + Дългосрочни заеми)
  • Възвръщаемост на активите=EBIT/ Активи
Всички компании, които имат желанието да участват в авторитетната класация на Първа инвестиционна банка (Fibank) могат да дадат заявките си за това на следните и-мейли:


До 5 май 2012 година ще стартира и сайтът на конкурса, където участниците също ще могат да се регистрират онлайн.

Димитър Костов – изпълнителен директор на Fibank
Васил Христов – изпълнителен директор на Fibank
Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика
Венелина Гочева – член на издателския борд на „Вестникарска група България“
Емил Хърсев – финансист
Лъчезар Богданов – управляващ партньор в „Индъстри уоч“
Йордан Матеев – главен редактор на Форбс – България
Кънчо Стойчев – съосновател на ББСС „Галъп интернешънъл“

Блогът Икономика и общество иска да пожелае успех в начинанието на Първа инвестиционна банка (Fibank) и с интерес ще следи развитието на конкурса.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…