Пропускане към основното съдържание

Как иновациите променят дейността на банките


Благодарение на все по-дълбокото проникване на интернет във всички сфери, иновативната идея от началото на 90-те вече се е превърнала в неизменна част от дейността на финансовите институции

Знанието и трансформирането му в нови продукти, процеси и начини на организация винаги са били източник на икономически растеж и подобряване на общественото благосъстояние. Крайният резултат, когато знанието се е превъплатило в нововъведение, най-общо наричаме иновация. Самото понятие произхожда от латинския корен novus, който означава нововъведение или обновяване. Иновацията е процес на използване на знания за създаване и въвеждане на нещо, което е ново и използваемо в ежедневието на обществото и бизнеса

Добавяне на стойност и подобряване на процесите

Иновациите, които функционират във финансовата сфера са насочени най-общо в две области. Едната е създаване на нови финансови продукти, носещи определена стойност на притежателите им, а другата е подобряване на процесите за боравене с тях в търсене на начин как те да отговарят в по-пълна степен на динамиката на съвременния ни живот. Иновациите от първата група най-често могат да се срещнат на капиталовия пазар. Такива например са дериватите - финансови инструменти, чиято стойност е производна от стойността на даден актив. Вместо да търгуват със самия актив, участниците в пазара се договарят за обмяна на пари, активи или друга стойност в бъдещ момент. Инвеститорите използват дериватите основно за да намалят в определена степен поетите от тях рискове.

Втората група от финансови иновации се появява най-често под формата на банкови продукти или операции. Те са комплекс от взаимосвързани банкови услуги и операции, насочени към по-пълното задоволяване на потребностите на клиентите от отделните видове банкови дейности. В основата на тези иновации стоят модерните ИТ решения, отговорящи в максимално пълна степен на ставащото все по-мобилно ежедневие. Спестеното време и удобството заемат все по-определящо място в решението на потребителите при избор на обслужваща банка. Равнището на търсене на новия продукт определя равнището на неговата полезност и степента на неговата иновативност.

Развитие на иновативната идея

Най-яркият пример за иновация в банковата сфера е електронното банкиране. За първи път то е било осъществено през 1993 г. в Англия от Nottingham Building Society. Системата е носила наименованието “Homelink”, което в буквален превод означава „връзка от дома“. Чрез нея потребителите са можели онлайн да получат информация за банковите трансфери и трансакции по сметките им. Осъществяваните преводи били предимно за плащане на ток, вода, газ, както и към сметки в други банки.

Днес, благодарение на все по-дълбокото проникване на интернет във всички сфери, иновативната идея от началото на 90-те вече се е превърнала в неизменна част от дейността на всяка банка. Освен пари, дистанционното извършване на банкови операции спестява много време. Клиентите могат да проверяват балансите си, да разглеждат парични потоци, да откриват сметки и да трансферират пари денонощно. Използването на услугата не изисква специални компютърни умения. От банките, опериращи на българския пазар, с малки изключения всички могат да се похвалят с онлайн гишета, на които посрещат клиентите си.

Операциите, които могат да се извършват през електронното банкиране, могат да бъдат ...

*Пълният текст на анализа можете да прочетете в новия брой на списание CIO или на електронната страница на списанието

Коментари

  1. Дано иновациите допринесат и за по-добри услуги и условия от страна на банките!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…