Пропускане към основното съдържание

Безпристрастно за страстите

Може би най-споменаваното име вчера бе Киро. ТВ водещ и блогър, той написа в своето лично пространство в интернет какво е преживял преди броени дни. Описа как в опита си да направи забележка на популярния оперен певец и телевизионен водещ Юлиан Константинов, е получил юмрук в лицето. Случката взриви социалните мрежи.Тихи и обвити в своите неразбираеми за повечето хора проблеми, когато решат да бъдат активни, няма сила, която да ги спре или да може да ги контролира. Именно това е и причината все повече компании и политици да им обръщат активно внимание и да се съобразяват с тяхното мнение - страхът от ударната вълна, която могат да създадат в обществото. Зараждането й е непредвидимо, но мигновено. Всичко се случва толкова бързо, че дори и тя да не бъде насочена в правилната посока, ще помете всичко по пътя си още преди да бъде ясна истината, а след това вече нищо няма да има значение.

Следящите активно социалните мрежи си спомнят как публикациите за митниците на друг блогър и журналист – Еленко Еленков, доведоха до намеса на вицепремиера Симеон Дянков и до промяна в политиките на страната. В началото на годината се появи и друга публикация, която разпали социалните мрежи. Тя бе по повод на проведената акция от полицията срещу семейство Начкови. Авторката Павлина Паунова, също блогър и журналист, представяше от първо лице приятелството си с въпросното семейство. Постът, публикуван в нейния блог „System of errors”, описа случая как трудещи се в собственото си магазинче ден и нощ, за да изкарат пари за насъщния са брутално пребити от полицията по погрешка. Родните барети пребиват семейството уж по подозрение за продажба на цигари без бандерол, а намира само 2 кутии. Това бе достатъчно, за да взриви социалните мрежи и недоволството на хората. Всъщност след проведено разследване се оказва, че историята не е точно така, както бе представена. Семейството от години се занимава с търговия на цигари без бандерол, има редица сблъсъци със закона и полицията зад гърба си и само щастливата случайност, че е нямало нелегални цигари в дома им в конкретния момент, ги спасява. Обвиненията в полицейски произвол и насилие също се оказват безпочвени след като се намират и видео кадри на въпросната случка. Развръзката обаче нямаше тези мащаби, които получи първоначалния бум на образа на отруденото семейство и лошата полиция, която бие.

Именно това отключва и историята на Киро - образите. Големият, висок над два метра, известен водещ, каращ черен джип и паркирал неправилно срещу малкия, слаб, имащ активна гражданска позиция, младеж с очила. Класически лошия образ, с който всеки ден сме свикнали да се сблъскваме по улиците и класическия образ на младеж, искащ да направи родината си по-добро място за живеене. Допълнителен щрих към историята добавя и случайността на съдбата, в която Юлиан Константинов е водещ на телевизионна игра, наречена „Аз обичам България”. Историята на Киро просто се явява повода, за да се отключи едно обществено недоволство срещу богати и известни лица, които са дали много причини за това със самочувствието си на безнаказаност поради финансовите си възможности и положението си.

Историите описани от Киро и в последствие от Юлиан, изглеждат неясни. Отива един млад човек и преви забележка за неправилно паркиране на друг човек, каращ черен джип и понася круше между очите без нищо, ей така без нищо. Още повече, че не се касае за сблъскване с кварталната мутра, налагаща гледната си точка чрез побой и всяване на страх. В историята на Юлиан той намира Киро, озверено трошащ чистачките на джипа му и проявяващ необяснима агресия. А ако героите на тази история не бяха блогъра Киро с позиции в социалните медии и 2-метров, популярен ТВ водещ каращ черен джип, как ли щеше да се тълкува и възприема тази случка тогава от тях? Не познавам Юлиян нито Киро, но ми се струва просто наивно да се приема страна в спора само защото единия е висок и кара джип, а другият е слаб и носи очила. Надявам се, че компетентните органи, които са уведомени, ще си свършат качествено работата и ще приложат законово разрешение на този сблъсък. Надявам се и че публичното внимание, което привлече този конфликт, ще бъде правилно разтълкувано от властите – в обществото е нагнетена до точка на кипене нетърпимост към хората с положение, за които законите не важат еднакво. (Помните ли футболната ни легенда Христо Стоичков как си караше колата със синя лампа, защото така се придвижва по-лесно в задръстванията?)

Ако застанем безпристрастно в страни от развилнелия се ураган, ще видим, че социалните мрежи са могъща сила, която може да обединява за секунди толкова много хора, за да защити определена кауза, но и след това също толкова бързо да потънат в анонимността на мрежа и сякаш нищо не се е случило. Всички като деца сме гледали филмите от далечния изток, в които кунг-фу учителите обясняват, поглаждайки брадите си, че учениците им трябва да внимават как боравят с огромната сила, която имат, защото тя както може да носи добро на хората, така може да носи и нещастия. Със сигурност прибързаното публично линчуване, на когото и да било не носи добро на никого. Често именно социалните мрежи са влизали в ролята си на коректив на медиите, като са изваждали наяве фактите, които, в бързината си да произведе скандална новина, просто никой не си е направил труда да потърси.

Не пиша този текст, за да бъда коректив на социалните мрежи. Именно в това е чарът им – никой не може да бъде. Все пак като пишещ човек вярвам, че думите са сила, с която трябва да се внимава. Ако не ги насочиш в правилната посока, те могат да причинят необратими вреди на някого. Думите са отговорност, зад която трябва да заставаш. В противен случай ще се превърнем просто в едни „лаещи кучета”.

Коментари

 1. Тълпата винаги е управлявала света!

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен22 май 2012 г., 2:13

  Не всеки, който кара джип има нещо общо с мутра. А и не мисля, че Кирил може да си позволява да пипа чистачките на чужда кола. От къде на къде?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. "А и не мисля, че Кирил може да си позволява да пипа чистачките на чужда кола"
   Хаха, странни хора. В държавата на масовия дебилизъм, непукизъм и темерутлизъм, да му пипам чистачките е все едно да "хванеш господ за шлифера", както казват хората, но явно някои хора живеят в някакъв си техен измислен свят :) Аз затова съм си купил едни лепенки таквиз (www.facebook.com/katoidiot),та да нанасям по дълбоки следи в изпростелите БГ глави.
   Аман от самозабравили се дебили г-н Анонимен.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…