Пропускане към основното съдържание

Решения на решенията„Гърция е само началото.“ Така редица анализатори обрисуваха миналата година дълговата криза. И се оказаха прави. Страните, чиито дългове бяха прекрачили границите на разумното попаднаха в капана на плаващите пясъци, които паниката на международните пазари създаде. Съществуването на Евро зоната бе поставено под въпрос при неприемане или несработване на спасителните механизми, които бяха конструирани от финансовите министри на съюза. Въпреки че пазарите показваха искрици доверие, подкрепящи желанието за икономическа стабилност на лидерите на 27-те, те предпочетоха да видят първо денят на истинското възстановяване преди да заживеят на сляпо в него. Реално обаче бяха малко хората, които допускаха разпадане на валутния съюз просто защото всички разбраха, че този развой на събитията няма да бъде от полза за никого. Днес нещата се промениха. Въпреки че бяха постигнати необходимите компромиси от всички страни в Евро зоната и целия съюз, на масата вече не лежи разумната икономическа логика, а просто политика.

Невъзможността на Гърция да състави правителство след изборите доведоха до нови такива през юни, а поетите от страната по-рано ангажименти към ЕС и МВФ, под въпрос. Ясно е обаче, че пъстротата в гръцкия вот дава реална причина за съмнение в желанието страната да се изправи на крака с помощта на международни заеми. На другия бряг германският канцлер Ангела Меркел усеща все по-близо наближаващата дилема, дали да остане прагматик и страната й да подкрепи Гърция при възстановяването й, или политик. Голяма част от външния дълг на Гърция се държи от Германия и евентуално обявяване на мораториум върху дълга ще доведе до икономически поражения и в нейната страна. Фалитът на Гърция може да доведе до разпад на валутния съюз, от което Германия отново ще загуби, защото силната марка ще оскъпи вноса от Германия и ще срине нейния износ. От друга страна немските гласоподаватели не желаят да плащат дълга на Гърция и очакват страната да си понесе последиците за недисциплинираността си. За да запази поста си, Меркел трябва да направи тежък избор, защото избори се печелят с гласоподаватели, а да насочиш страната си към фалит е безсмислено.

Гърция от своя страна има интерес от обявяване на мораториум на дълга си до толкова, че ще отпаднат всички ограничения във фискалната й политика, налагани й отвън. Последствията от това обаче ще бъдат катастрофални за гръцката икономика, защото ще поставят страната в изолация и тя ще трябва да разчита единствено на вътрешните си ресурси, за да функционира. Поддръжниците на двата пътя, които има пред себе си страната, не липсват нито сред политическия елит, нито сред гласоподавателите. Отново политиката ще реши накъде отива страната. 

Евентуален изход от сложната политико-икономическа ситуация би имало въвеждането на паричния съвет в Гърция и препускащите към нея страни. Системата на Паричен съвет се въвежда по инициатива на МВФ в страни, в които управлението на икономиката среща трудности, предизвикани от икономическа криза, лоша финансова дисциплина и нестабилна банкова система. Той фиксира паричния курс на националната валута към голяма световна (резервна) валута или кошница от такива. Въвежда пълна конвертируемост на паричната база, съставена от наличните пари в обръщение (банкноти и монети) и резервите на банките в централната банка - тази конвертируемост може да се отнася и само за наличните пари. Поддържа се валутен резерв най-малко 100% от паричната база като е препоръчително той да не надхвърля значително 100%, защото това би дало възможност за провеждане на парична политика и нарушаване на автоматичния механизъм на паричния съвет.

Ако Гърция приеме въвеждане на паричен съвет и обвърже валутата си с Еврото това би решило редица проблеми, пред които са изправени и тепърва ще се изправят всички страни от Евро зоната. На практика, страната технически ще върне старата си валута, но това ще стане само за да бъде фиксиран курсът й. Тук може да бъде използвана разновидността на паричния съвет – доларизация (в нашия случай евровизация). По своята същност тя представлява приемане на чужда валута за законно платежно средство на територията на страната. Така гърците ще могат да запазят евро банкнотите в портфейлите си. Страната ще има валутата, в която се разплаща и ще си спести разходите по ново напечатване на собствени банкноти. Разпадът на Евро зоната ще бъде избегнат, защото Гърция ще остане като част от нея, но в по-мека форма и ще подкрепи стабилността на валутата.

Паричният съвет ще бъде един постоянен и продължителен ангажимент на страната по отношение, както на вътрешната икономическата и парична политика,така и на външните партньори и международните финансови организации. Това е един процес на стабилизация и финансова дисциплина, а не определен във времето акт с начална и крайна дата. Моментното споразумение между Гърция и МВФ много наподобява ограниченията, налагани върху страната, но за да спечели отново доверието на инвеститорите, Гърция няма да е достатъчно да покаже, че може да се възстанови от икономическите поражения, но и да демонстрира желание в последствие да запази стабилността си. Това може да стане единствено с поемане на ангажимент, който не изпада под съмнение при всеки политически избор на ново правителство. А това може да бъде само началото.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…