Пропускане към основното съдържание

Калинка на черни точки и правосъдие с бели петна


Така най-просто бихме могли да коментираме сагата завъртяла се около една диплома, няколко стотин милиона лева, един министър и една ... Калинка. Тази сага вчера получи своята литературна поанта. Казвам литературна, защото едва ли случаят може да бъде възприет по нормален начин от наблюдаващите - гласоподаватели.

Пред историята

Калина Илиева фалшифицира собственоръчно дипломата си за висше образование от висшия институт по техника и икономика в Берлин и с това покрива всички законови изисквания да заеме един от ключовите ръководни постове – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Интересен щрих около назначаването й на поста е, че Илиева е дъщеря на тогавашния началник на Софийската противопожарна служба комисар Иван Илиев. Въпреки всичко обаче, тя не успява да се задържи на него за дълго време (август 2009 г. - октомври 2010 г.). Под ударите на опозицията и една фалшифицирана бременност, българската поговорка, че на лъжата краката са къси показа, че е актуална и днес.

В настоящето

Вчера всичко приключи (, но само за някой). Калина Илиева получи условна присъда. Състав на Софийски районен съд одобри за няколко часа споразумението с Прокуратурата, което Илиева пожела да сключи. Повече заседания по делото няма да има. Илиева поиска споразумението, с мотиви, че престъплението, което е извършила, не е довело до имуществени вреди. Съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст. Решението на съда не подлежи на обжалване или протест. Съдът отмени мярката за неотклонение – подписка, и задължи Илиева да заплати разноските по делото, които са в размер на 1408 лв.

Наказанието, което получи Калина Илиева, отговаря на закона и на морала, каза пред журналисти прокурорът по делото Виктор Тарчев. „Решението на съда е законово обосновано. Налице са предпоставките за сключване на споразумение в този размер, в който сме го сключили”, каза той. „Ако подсъдимата се беше признала за виновна по-рано, и беше поискала провеждане на съкратено съдебно следствие, тя щеше да получи наказание пробация. По-близко по вид наказание е това, което е определено в момента”, посочи още прокурорът. Калина Илиева отказа да коментира пред журналисти съдебното решение.

Зад историята

Около правосъдието в България от доста вече години витае призракът на икономическите, политическите и личните интереси. През изминалата седмица съдът произнесе ударно няколко решения, които бетонираха това подозрение у редица гласоподаватели: оправдателна присъда за лобиста Красьо Черния, за бизнесмена Христо Ковачки и за магистратите представили себе си и близките за социално слаби, за да получат на безценица апетитни държавни земи по черноморието. Вчерашната присъда също не ухае на справедливост, а смърди на ферментирало в мазата правосъдие.

Според съда престъплението може да се класифицира, като маловажно защото:
 • Калина Илиева си е признала вината. Ако всеки, който признае вината си при извършване на престъпление получава условна присъда, то прокуратурата ни автоматично става излишна. Тук следва въпросът, толкова ли е безсилна тя, за да не може да докаже вина, ако сам не си признае престъпникът? По тази схема, редица нарко-босове натрупаха значителни суми и в последствие изпраха всичко в легален бизнес и си признаха. Сега имат чисти досиета, много пари и ... могат всичко да си позволят;
 • Престъплението няма имуществени вреди. Всъщност, докато Калина Илиева е заемала поста на Изпълнителен директор на ДФЗ е поставила подписа си върху заповеди за изплащане на 721 594 725 лева средства на ЕС. Дали един некомпетентен за заеманата от него позиция човек, не може да разпише изплащането на някой милион на ... „свои хора“ (или на други при поискване)? Кое гарантира това? Кое се гарантира, че проектите са правилно оценени? Да припомним, че в края на месец март 2011 г. ДФЗ публикува списък с 5 800 бенефициенти, получили субсидии за площи, недопустими за подпомагане, за кампания 2009 по линия на директните плащания. Тези, на които тогава вече бяха изплатени средствата за 2010 г., бяха поканени да върнат средствата, а останалите бяха предупредени, че парите ще им се удържат от субсидиите за 2010 г. При очертаване на площите през 2009 г. спорните в момента земи са били в допустимия за подпомагане слой към 20 ноември 2010 г. (след извършването на проверките за годината). По неясен за производителите начин обаче през декември 2010 г. тези земи са изключени при поредната актуализация на допустимия слой за 2009 година. Това е станало без проверки на място и без да бъдат известени земеделските производители, допълниха стопаните;
 • Калина Илиева е майка. Дали автоматично това означава, че всяка майка може да извършва престъпление и е освободена от законови последствия? Отговорът на съда на този въпрос би бил доста интересен имайки предвид, че редица български майки получават "жълти стотинки" като надбавки, с които държавата подпомага отглеждането на децата им. Подобно решение би им позволило без проблем да влязат във всеки магазин и да вземат всичко, от което децата им се нуждаят, напълно безплатно и без последици;
 • Обвиняемата е била в сравнително ранна възраст, когато е извършила престъплението. Според българските закони, след навършването на 18-та си годишнина всеки гражданин на страната може да се възползва от пълните си права като такъв, но и пряко отговаря и носи всички последствия при нарушаване на законите на страната. Към момента на извършване на престъплението Калина Илиева е била на 28 години. С други думи 10 години след като е навършила пълнолетие. Достатъчно голяма, за да гласува и избира управляващи. Достатъчно голяма, за да управлява сама. Достатъчно голяма, за да й бъде поверена отговорността за правилното разпределение на милионите левове идващи от джоба на европейския данъкоплатец. Но явно не и за да бъде осъдена.
Според закона на република България за "Документни престъпления“:

Чл. 308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години" и "(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) В маловажни случаи наказанието е: 1. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) по ал. 1 - лишаване от свобода до шест месеца или пробация; 2. по ал. 2 - лишаване от свобода до две години; 3. по ал. 3 - лишаване от свобода до три години. ...

Всеки, който се е сблъсквал с юристи много добре е разбрал, че е мит твърдението, че законът е рамка, която се съблюдава и спазва. Всичко е въпрос на тълкуване. Така съдът вчера разтълкува, че престъплението на г-жа Калина Илиева е маловажно. Всъщност дали престъпление, разтърсило цялото правителство, може да се определи като маловажно? И ако подобно престъпление се определя като маловажно според българското правораздаване, как се очаква, че България ще убеди, когото и да било, че може да защитава принципите и устоите на Шенгенското пространство, за да бъде допусната като равноправен член в него?

Справедливостта ли?

Тя по-скоро ни води натам, че ефективната присъда на Калина Илиева би означавала търсене на отговорност от назначилите я. Според устройственият правилник на ДФЗ, принципал на фонда е министърът на земеделието. Той лично предлага на министър-председателя кой да бъде назначен на този пост. Министър Мирослав Найденов си спечели отрицателна слава с хаотичните си и необмислени действия през мандата на управляващите. А да му бъде търсена отговорност точно преди изборите, няма да бъде плюс в битката за втори мандат поради простата причина, че или показва правителството в светлината на некомпетентността, или не може да се справи с нея. Със сигурност обаче това грубо погазване на правилата няма да остане незабелязано и през август ще се върне като бумеранг в мониторинговия доклад на ЕС за България. Но какво пък, нали вече си имаме калинки на бели петна. От лична гледна точка на всички нас - гласоподавателите, ще ни бъде интересно да узнаем дали някой от произнеслите присъдата, ще бъде щастлив утре да легне под скалпела на хирург с фалшифицирана диплома и да приеме, че това не е ощетило никого и няма вреди.

Коментари

 1. Анонимен5 юни 2012 г., 1:16

  ШИБАНА ДЪРЖАВА!

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен7 юни 2012 г., 13:11

  Добър анализ. Дано повече хора да го прочетат и да се замислят и да помнят когато гласуват (макар, че явно избор нямаме на изборите - все избираме от камион с тикви, които някой друг подбира преди това за "пазара" на гласопРодавателите)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…