Пропускане към основното съдържание

Национални политики за подкрепа на иновациите: защо е нужна държавна подкрепа?

На 18 декември 2012 г. Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Еnterprise Europe Network – България и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с подкрепата на Представителството на ЕК в България проведе Осмия национален иновационен форум на тема „Иновации и конкурентоспособност”. За ролята на държавата в развитието на иновациите в една икономика говори Йехошуа (Шуки) Глайтмън, Управляващ партньор в Платинум венчър капитал и бивш Главен научен съветник и Генерален директор в Министерството на промишлеността и търговията на Израел, се задълбочи в компонентите на успешната иновационна политика. Той обсъди причините, оправдаващи държавната намеса в сектора на науката и иновациите, и правилния набор от мерки, които една държава трябва да въведе, за да стимулира иновативното поведение на икономическите субекти.

В соята презентация той разграничи частните инвестиции в развитие на иновациите и намесата на държавата. Например реално само между 5 и 10 процента от иновациите успяват да стигнат до пазара. Останалата част се провалят. Ако разгледаме това от инвестиционна гледна точка, то никой не би инвестирал пари в разработката на иновации при над 90% вероятност за неуспех. Един частен инвеститор би изгубил всичките си вложения. Ако обаче инвестицията се направи от държавата, при неуспех в разработката тя не би изгубила нищо.

Защо се получава така?

Обяснението на това се крие в целите, които оправдават инвестиционните намерения на двете страни и нивото на поемане на риск. Частните инвеститори влагат средства за разработване на иновации с основна цел да бъде капитализирана печалба след тяхното създаване. Държавата от своя страна има други приоритети. Създаването и развиването на бизнес дейности не е сред тях. Основната цел на държавата е да подпомага създаването на работни места като по този начин ефектът от нейната дейност е с най-висока полза за обществото. Именно поради тази причина при инвестиране в разработка на иновации от страна на държавата, при провал тя не губи средствата, които е вложила защото самото разработване на иновации води до заетост и нови работни места.

По време на своята презентация г-н Глайтмън представи самият процес, през който минава разработването на иновациите. В самата начална фаза, още преди да се престъпи към разработването, се извършват серия от проучвания, които да определят нуждата от определената иновация. В този момент рискът от неуспех е най-висок, а вложенията за инвеститора са на най-ниското си нива. През следващите етапи на развитие на иновационната разработка рискът от провал започва да намалява, но инвестициите се увеличават.

Нека вземем за пример разработването на ново лекарство. В първоначалните фази, през които се провеждат проучвания са необходими малък обем инвестиции. Когато обаче лекарството вече се разработи, тества и получи необходимите разрешения от контролните органи, доказващи неговата полезност, ефективност и безопасност, за инвеститора разходите се увеличават рязко: създаване на производствени мощности, логистика, налагане на пазара, маркетинг и реклама и др.


Именно в първата фаза – на проучвания,когато необходимата инвестиция е ниска, а рискът от неуспех най –голям, г-н Глайтмън вижда мястото на държавата като инвеститор. Начините, по които тук може да се включи държавата са основно като осигури условия и предпоставки за развитието на иновации в своята икономика. Такива например са инвестиции в образованието и науката, за да бъдат осигурени и насърчавани необходимите специалисти. Развиването на Хайтек паркове предоставящи необходимата техническа база, в която знанията да се превръщат в нови реалности. Именно тези малко ходове от страна на една държава са гръбнакът на развитието на иновациите в нейната икономика. Възможността тези направени инвестиции от държавата да бъдат използвани от целия бизнес в страната, ги приравнява до минимален обем в сравнение с ползите, които те могат да създадат и работните места, които биха били разкрити благодарение на тях.

Повече за форума, както и самата презентация на Йехошуа (Шуки) Глайтмън, можете да видите тук.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…