Пропускане към основното съдържание

3 стъпки към политическа стабилност

Назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС бе може би не точно капката, която преля чашата на търпението на гражданите, но банановата кора, на която се подхлъзнаха управляващите, заслепени от собствената си самозабрава, че България днес е същата като тази от преди 8 години, когато отново БСП и ДПС редяха правителството.

Най-логичен изход от моментната ситуация изглежда оставката на правителството и насрочването на нови избори. Това обаче няма да реши проблемите в политическата система, които вече са очевадни и за децата в детските градини. Новите избори няма и да приберат всички протестиращи по домовете им, а просто ще спечелят време за политиците да се прегрупират и да бранят с още по-голям устрем статукството, което сами създадоха през годините на демокрация. Една част от протестиращите са на площада, защото търпението им срещу наглостта и безочието на политиците се е изчерпало, други защото пазят неприятни спомени за редица случаи на национална безотговорност на левицата, трети искат нов изборен кодекс, четвърти, защото им е писнало в животът им всичко да се повтаря и да живеят все по-зле, докато други забогатяват и т.н. и т.н. Именно пъстротата на протестиращите няма как да има еднозначно и просто решение. В моментната ситуация новите избори ако отново не ни изправят в патова политическа ситуация, ще доведат на власт правителство, което само преди няколко месеца също бе изметено от улицата. Нова алтернатива, която да консолидира гласовете на така наречените непредставени в парламента, липсва.

Това което показаха хората с протестите си обаче, бе силен шамар за политическата класа. Видя се ясно, че суверенът вече не спи, а е тук и ще защитава правата си. Ще изисква и ще наказва. Хората вече не са онази маса, сред която политиците слизат по време на избори и след това захвърлят като стари обувки. Хората ясно показаха, че всяко политическо решение трябва да бъде съобразено и одобрявано от тях, не кулоарно и обслужващо съмнителни интереси. Именно това е гигантската крачка към нормалността, която то години трябваше да бъде направена. Днес няма значение, кой ще управлява, защото всяко действие в ущърб на обществото, ще бъде наказано. Днес това го знаят вече и политиците и избирателите.

Има ли вариант обаче хората да се приберат по домовете си, а правителството да се стабилизира и да започне реално да работи?

Всъщност има няколко стъпки, които могат да доведат до стабилизиране на страната и туширане на обществения гняв.

1) Оставката на Делян Пеевски като ръководител на ДАНС е задължителна стъпка;

2) Правителството трябва да покаже, че работи независимо и не изпълнява задкулисни интереси. Това задължително минава през освобождаването на Делян Пеевски като народен представител, какъвто е и законът в момента. Всеки опит за нагаждане или промяна на закона, за да се спаси един човек събрал цялото обществено недоволство и компрометирал се не еднократно, ще умножи хората по улиците;

3) Оставка на Сергей Станишев. След като на няколко пъти в петък се опита да убеди гражданите да не протестират срещу абсурдното назначение на Делян Пеевски, за да може да се запази стабилността в страната, сега е време лидерът на левицата сам да подаде оставка именно в името на стабилността. Самият той натрупа много негативи след като през 2009 г. БСП бе изпратена от властта с „камъни и тояги”, а днес политическите му решения върнаха столетницата към един от най-тежките й периоди, а именно да получат членовете на партията отново етикетът „червени боклуци”. След онези мрачни дни от 1997 г. на БСП й бяха необходими 10 г., за да успее да възстанови част от загубеният си авторитет. Оставката на Станишев ще отвори нови хоризонти и ще даде възможност за стабилизиране на правителството. Най-подходящ нов лидер на партията в момента ще бъде премиерът Пламен Орешарски. С този ход, Орешарски ще се легитимира пред гражданите като независим и ще разсее съмненията, че е кукла на конци изпълняващ задкулисни интереси. Този ход обаче ще бъде плод на сложен политически гамбит, тъй като Пламен Орешарски не е член на БСП, а според вътрешния правилник на партията са му необходими 2 г. членство, за да може да се кандидатира за лидер. Това поражда въпроса дали столетницата е готова да задържи властта с промяна на своите собствени правила или ще се опита да постигне същото с промяна на законовите рамки на страната. Георги Първанов вече даде заявка, че "иска главата" на Станишев, но и при неговото избиране, съмненията за кукловоди ще останат.

Тези три хода могат да доведат до стабилизиране на общественото недоволство и да осигурят картбланш за правителството за работа. Разбира се всичко това има и своето условие – действията на правителството трябва да бъдат премерени, дискутирани в обществото и най-важното ясно обосновани. Всеки намек за задкулисие отново ще напълни площадите с гневни граждани.

Коментари

 1. Анонимен17 юни 2013 г., 3:43

  да де, само че лидер няма да стане орешарски, а гоце с двамата руменовци.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Възможно е, но това няма да доведе до промяна в нагласата, че на Орешарски му дърпат конците. Така че трябва да избират или да запазят властта или да я предадат в ръцете на Герб. Въпрос на избор, това са само теории :)

   Изтриване
 2. Оставката на Пеевски като ръководител на ДАНС е въпрос на часове, в момента борбата е за депутатското му място. А то е въпрос на морал до каква степен Пеевски има право да се намира в Народното събрание.
  Колкото до лидерския пост в БСП, оставката на Станишев трябваше да е факт още преди година най-малко, ако не и повече - при положение, че от 2005 година насам няма избори, които да не е загубил, и то 4 от тях (2 пъти за европарламент, за национален парламент и местни) като управляващ. Орешарски няма да стане председател на БСП, нито е партиен член, нито се идентифицира толкова тясно с партията, нито ще го припознаят като лидер. По-скоро нов лидер на БСП трябва да се търси вътре в партията, и то ще е игра на лобита както винаги - на генералите, на бизнеса, на тоя и оня. Но няма да е сега, няма.

  @Анонимен
  Времето на Георги Първанов и двамата Руменовци отдавна изтече.

  ОтговорИзтриване
 3. Стана тя една!... Избираш Орешарски и получаваш... Костов! И този път БСП май наистина отиде на кино. Най- сетне!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…