Пропускане към основното съдържание

Профил на инвеститорите на БФБ

Основната цел на проучването бе да събере информация, с която да бъде идентифициран профилът на инвестиращите средства на Българска фондова борса (БФБ) посредством покупко-продажба на акции на различни компании. До този момент подобен тип информация не бе търсена или оповестявана публично поради малката генерална съвкупност и трудния достъп до нея.

Методът на събиране на информацията бе чрез провеждане на онлайн проучване сред потребителите на тясно специализирани форуми като Инвестор.БГ и медии като България Он Ер. Общият брой инвеститори, до които проучването достигна бе 160.

Основният профил на търсената таргет група бе фокусиран към масовия инвеститор, който търгува на БФБ за собствена сметка, а не толкова големи институционални инвеститори. Периодът, в който бе проведено проучването бе между 14 и 22 юни 2013 г.

9,4% са участниците в проучването, които споделят, че са започнали да търгуват на БФБ от началото на настоящата година, което показва нарастване на привлекателността на българския пазар. Повод за това най-вероятно е силното представяне на почти всички акции от началото на годината. Въпреки спада на SOFIX, вследствие на политическата нестабилност от края на миналата седмица, индексът на сините ни чипове е отбелязал повишение от 26.96% от началото на годината, което го нарежда родният индекс сред топ 10 на най-повишаващите в света. Към това може да добавим и че за последните 12 месеца ръстът на най-стария индекс на БФБ е 51.46%.

Допълнителен стимул генериращ очаквания за повишаване на интерес към БФБ е фактът, че тя все още е далеч от върховите си нива, които бяха регистрирани през 2007 г. и за разлика от по-голямата част от световните борси изостава сериозно по пътя на възстановяването. Това дава повод за оптимистични очаквания за висока възвръщаемост при инвестиране на моментните ниски нива.

Интерес предизвиква фактът, че най-голямата група от респондентите е направила своите първи стъпки на пазара още в самото началото на икономическата криза в страната (35,8%), а общият дял на влезлите на БФБ от тогава до този момент е 60,3%. С други думи, кризата и дълбоката обезценка на пазара, накара голяма част от инвеститорите да се отдръпнат от него, но други са открили в нея добра възможност за печалби. През последните 5 години някои от търгуваните позиции реализираха силни движения в двете посоки, което позволи да бъдат реализирана и доходност от над 100% само в рамките на няколко седмици или месеци. Според проучването се оказва, че реално само 40% от инвеститорите са успели да преминат през периода на възход и спад на пазара.

Графика: От колко време търгувате/притежавате акции на БФБ?
База N=159

Ако разгледаме времето, от което респондентите оперират на БФБ и честотата, с която търгуват, се забелязва, че най-голям дял от присъстващите най-отдавана на борсата (от и над 10 години) търгуват активно (съответно 55,9% и 65,5%). При условно наречените нови лица, делът на активно търгуващите е по-нисък (от 5 г. 38,6%, от 3 г. 37,5% и от началото на годината 46,7%). Прави впечатление, че при най-новите (от началото на годината) делът на активно търгуващите е значително по-висок, което може да се обясни и с повишената ликвидност на пазара през тази година. Оборотът за януари-април 2013 г. е за 464 млн. лв., като се увеличава с 240% на годишна база (или ръст с 3,4 пъти).

Прочетете пълния текст на анализа.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…