Броени дни остават до премиерата на първото българско фентъзи


Напук на икономическата криза, през последните 10 години българското кино изживява своя ренесанс. Като се започне някъде от Дзифт, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и „Мисия Лондон”, мине се през емблематичният сериали Стъклен дом, който напомни на мислещите, че е модерно да се отрича всичко създадено в България, че имаме много класни актьори и разбира се се завърши абсолютният  хит „Под прикритие”. Българските актьори успяват вече успешно да се реализират и в големи холивудски продукции, а звезди като Робърт Дениро и Силвестър Сталоун, които преди 20 години ни се виждаха недостижимо далеч, вече не предизвикват изненада разхождайки се по улиците в София.

На фона на всичко това, една малка група млади и талантливи българи са си поставили амбициозната цел да покажат, че традициите на страната ни в правене на анимационни филми също не са умрели. Възползвайки се от богатия и интересен фолклор, който България има, те са решили да  преразкажат малко позабравените дори и от самите нас приказки, но в модерен и актуален за времето ни стил. Аниматорите искат да мотивират младите българи да открият, а по-възрастните - да преоткрият, богатството и мъдростта на българския фолклор. Амбицията им не спира до тук и прераства в желанието да разкрият родната митология по модерен и лесен за възприемане от чужденците начин.

Бъдещата анимационна поредица ще носи името „Златната ябълка“ (The Golden Apple), но няма да бъде преразказ на известната народна приказка за тримата братя и змея, а авторски приключенски сериал. Стъпвайки върху сюжета й, анимационният проект ще показва България в положителна светлина. Визуалният стил и музиката на сериала ще включват традиционни и адаптирани фолклорни мотиви.

„Трудно е в динамичното ни ежедневие да работиш за съхраняване на българските корени и националните ни ценности. Но определено си заслужава, защото удовлетворението е огромно, въпреки умората и трудностите“, споделя Димитър Петров – създател на главните персонажи в сериала. „Завърнах се от Англия, където работех за “Cartoon Network“, защото исках да разработя български продукт с качество на световно ниво, който да представи пред света магията на българския фолклор по един съвременен начин.“

В момента авторите приключват работа по трейлъра на първия епизод, като амбицията им е скоро да го пуснат в интернет и чрез големия брой гледания - да го превърнат в световно събитие. Така младите аниматори се надяват да покажат уникалността и значимостта на проекта и да привлекат чуждестранни инвеститори, които със своята финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност.

Създаването на първото българско фентъзи, базирано на мотиви и легенди от българския фолклор, обединява група млади, но опитни, аниматори от студио „Змей“. „Златната ябълка“ ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра.Амбицията на авторите е България да се сдобие със своя разпознаваема анимационна емблема и да направи фолклора ни разпознаваем и обичан в световен мащаб.

Премиерата ще бъде на 16 ноември в интернет.


За повече информация можете да посетите сайта на продукцията http://goldenappleseries.com/ или Facebook страницата й https://www.facebook.com/goldenappleseries?_rdr=p