5 ноември 2015 г.

Броени дни остават до премиерата на първото българско фентъзи


Напук на икономическата криза, през последните 10 години българското кино изживява своя ренесанс. Като се започне някъде от Дзифт, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и „Мисия Лондон”, мине се през емблематичният сериали Стъклен дом, който напомни на мислещите, че е модерно да се отрича всичко създадено в България, че имаме много класни актьори и разбира се се завърши абсолютният  хит „Под прикритие”. Българските актьори успяват вече успешно да се реализират и в големи холивудски продукции, а звезди като Робърт Дениро и Силвестър Сталоун, които преди 20 години ни се виждаха недостижимо далеч, вече не предизвикват изненада разхождайки се по улиците в София.

На фона на всичко това, една малка група млади и талантливи българи са си поставили амбициозната цел да покажат, че традициите на страната ни в правене на анимационни филми също не са умрели. Възползвайки се от богатия и интересен фолклор, който България има, те са решили да  преразкажат малко позабравените дори и от самите нас приказки, но в модерен и актуален за времето ни стил. Аниматорите искат да мотивират младите българи да открият, а по-възрастните - да преоткрият, богатството и мъдростта на българския фолклор. Амбицията им не спира до тук и прераства в желанието да разкрият родната митология по модерен и лесен за възприемане от чужденците начин.

Бъдещата анимационна поредица ще носи името „Златната ябълка“ (The Golden Apple), но няма да бъде преразказ на известната народна приказка за тримата братя и змея, а авторски приключенски сериал. Стъпвайки върху сюжета й, анимационният проект ще показва България в положителна светлина. Визуалният стил и музиката на сериала ще включват традиционни и адаптирани фолклорни мотиви.

„Трудно е в динамичното ни ежедневие да работиш за съхраняване на българските корени и националните ни ценности. Но определено си заслужава, защото удовлетворението е огромно, въпреки умората и трудностите“, споделя Димитър Петров – създател на главните персонажи в сериала. „Завърнах се от Англия, където работех за “Cartoon Network“, защото исках да разработя български продукт с качество на световно ниво, който да представи пред света магията на българския фолклор по един съвременен начин.“

В момента авторите приключват работа по трейлъра на първия епизод, като амбицията им е скоро да го пуснат в интернет и чрез големия брой гледания - да го превърнат в световно събитие. Така младите аниматори се надяват да покажат уникалността и значимостта на проекта и да привлекат чуждестранни инвеститори, които със своята финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност.

Създаването на първото българско фентъзи, базирано на мотиви и легенди от българския фолклор, обединява група млади, но опитни, аниматори от студио „Змей“. „Златната ябълка“ ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра.Амбицията на авторите е България да се сдобие със своя разпознаваема анимационна емблема и да направи фолклора ни разпознаваем и обичан в световен мащаб.

Премиерата ще бъде на 16 ноември в интернет.


За повече информация можете да посетите сайта на продукцията http://goldenappleseries.com/ или Facebook страницата й https://www.facebook.com/goldenappleseries?_rdr=p


Няма коментари:

Публикуване на коментар