Пропускане към основното съдържание

Популизмът умря, да живее популизмът!


Наблюдавах с не особено голям интерес опитите на Слави Трифонов да влезе в политиката с мантрата: Аз не обичам политиката, но ще се жертвам за Вас българи! Ако ви звучи познато, то е защото на тези лъжи се хващаме не за първи път. От години систематично Слави превърна забавно развлекателното си предаване в политическа говорилня. Той и сценаристите му се изживяват като самоназначила се съвест на българина. Вместо да видиш очакваното шоу, все пак предаването се казва Шоуто на Слави, излизат неговите сценаристи, които започват да бистрят политиката и да определят кой е прави и кой е крив. Политическата насоченост на Слави също претърпя и няколко трансформация. Ако се върнем 10 години назад Слави се наслаждаваше на присъствието на Бойко Борисов на своето диванче и му думаше "Ти си голям мъж". Сега вече отношенията им с Борисов са видимо захладнели и Слави е решил да взима властта в свои ръце. Интересното е обаче, че БТВ не реагира по никакъв начин на факта, че Слави използва трибуната на своето шоу и телевизията за политическа агитация. Нещо, което по принцип не се допуска от закона в свободна форма без изрично обозначение.

Последната идея на Слави е да предизвика референдум по 6 много важни според него въпроса, които ще променят нашето бъдеще и държавата едва ли не ще цъфне и върже. В тях обаче има доста повече популизъм, от колко здрава мисъл и  логика. Ето и моите отговори на тях и защо няма да подкрепя референдумът на Слави.

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Не! Колко кандидатури трябва да разгледа всеки гласоподавател, за да може да направи информиран избор? При този вариант ще стане пълен хаос, в който във властта ще влизат все повече некадърници и то с малка подкрепа.

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

Не, защото тогава се концентрира 2-но повече власт в ръцете на всеки народен представител, което води до повече отговорности и възможност за корупция. Да не говорим и че няма как да се свърши всичко физически и голяма част от нещата ще се вършат от екипът му. С други думи ще намалиш депутатите на половина и ще се увеличат екипите на всеки поне 3-но ако не и повече.

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Не! Колкото повече една политическа система те кара да бъдеш обвързан с нея, толкова по ефективна е тя. Когато нямаш избор, за кого да гласуваш? Ако срещу теб имаш ТИР, дърво и автомобил, ще избираш, в кое от трите да се блъснеш или ще натиснеш спирачки? Мит е, че при задължителното гласуване ще се промени нещо. Подобни проучвания са правени много пъти и резултатите подкрепят основните. Може да имаш разместване в малките партии с малки проценти, но те така и не влизат в Парламента.

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

По принцип, да. Но ако ще се прави от доказано провалени хора, то ще е изпразнено от смисъл и съдържание. Все пак видяхме как рожбите на предходния строй, построиха демокрацията. Използваха я така, че да е в угода на властта, а не на хората. Нищо чудно, че все повече са хората с носталгия към "Бай тошево време"

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Не! Популизъм е, че политиката се прави без пари и само на добра воля и идеи. Ако държавата отделя средства, за политиката, това й дава възможност да бъде независима от различни бизнеси и дарители. Това, че има политически партии, които са алчни искат още и за това изпълняват поръчки, не прави системата не нужна, а просто показва нуждата от адекватно прилагане на закона.

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Не! Всички трябва да станем част от системата на МВР, за да се запознаем с кандидатите и да оценим техните професионални възможности и лични качества?

Моето лично мнение е, че е необходима реформа в съдебната система, за да може да се прилагат законите, а не да се чудим какви ли не глупости да правим. И да се приемат тези искания на Слави, пак ще се намери кой да ги заобикаля. После пак ли ще пишем нови точки? Именно тези хаотични движения подхранват провалената ни система и ни остават с впечатление, че сме безсилни.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…