Пропускане към основното съдържание

Износът на България намалява с 3,1% към края на юли

За последните пет години икономиката на България е нарасна със 17.1% в номинално изражение. За същия период реалният ръст на износа е близо 32%, като износът само на стоки е над 38%, докато крайното потребление се е увеличило едва с 6%. По текущи цени ръстът на експорта доближава 45%, при нарастване на потреблението с 13.2%.

Всичко това обуславя забавянето, което наблюдаваме на износа през последните месеци. Между януари и юли от България са изнесени стоки общо на стойност 25,769 млрд. лв. и спрямо съответния период на 2015 г. износът намалява с 3,1%. Това сочат оповестените вчера данни от Националния статистически институт (НСИ). В същото време за този период в страната са внесени стоки общо на стойност 28,201 млрд. лв., или с 6,5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Фигура: Номинално изменение в стойностния обем на износа на България през периода 2015 - 2016 г.

Източник: НСИ

Продължителният ръст на износа през последните години вече няма как да наскача нивата си на годишна база и през следващите години можем да очакваме нивото му да се запази без особена промяна. С други думи потенциалът на ръст на износа вече може да се счита за изчерпан на този етап. В същото време вътрешното потребление увеличава тежестта си като двигател на икономическият растеж.

Намаляването на вносът през настоящата година показва, че все по-голяма част от стоките, които до този момента са били внасяни от други страни, имат свои заместители произведени в страната.

Основен външнотърговски партньор на България остават страните от Европейския съюз (ЕС). През периода януари - юни 2016 г. износът на България за ЕС нараства с 3.7% в сравнение
със същия период на 2015 г. и е в размер на 14 679.2 млн. лева. През юни 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 5.0% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2 689.4 млн. лева.

През първата половина от годината вносът на България от ЕС намалява с 0,3% спрямо същия период на предходната година и достига 16,051 млрд. лв.Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

В същото време НСИ регистрира намаляване на търговския стокообмен на България със страни извън ЕС. През първите седем месеца от годината износът за трети страни намалява с 15,6% спрямо същия период на 2015 г., като сме изнесли стоки на стойност 8,287 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Македония, Китай, Сърбия, Руската федерация и САЩ, които формират 50,1% от износа за трети страни.

Вносът на България от трети страни през периода януари - юли 2016 г. намалява с 16% в сравнение със същия период на 2015 г. и е на стойност 9,244 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…