Бежанската криза е все по-близо, а решенията все по-далеч

Късно вечерта на 12 септември, агенция Ройтрес съобщи, че страните от Европейския съюз са се договорили да бъдат орязани почти с една четвърт за следващата година средствата от бюджета на Европейския съюз, предназначени за най-бедните райони, повечето от които се намират в бившите комунистически страни на изток, сред които е и България.  В същото време се увеличат фондовете за справяне с мигрантския поток и стимулиране на растежа.От "Ройтерс" коментират, че вероятно източноевропейските страни са били "наказани" заради системния си отказ да приемат мигранти и бежанци.

Помните ли как започнаха проблемите с бежанците? Май вече никой не помни, защото тези проблеми са се превърнали в част от ежедневието ни. Проблем всъщност нямаше, до момента, в който се установи, че всъщност преминаващите легално българската граница бежанци са само една много малка част от всички влизащи в страната. Границата ни се оказа разградена нива за тях. Наложи се самосезирали се доброволци като известният вече Динко от Ямбол да бродят по границата ни и да залавят нелегалните бежанци.

Успокоението тогава беше, че много малка част от тези нелегално влезли в страната ни хора оставят в нея. Почти всички използват България като транзитна зона, от която да се отправят към Германия, Великобритания и други развити държави в Европа. Там те възнамеряват да се възползват от високия стандарт на живот. Едва ли обаче ако беше така щеше да има проблем с бежанците в България. Германия, Великобринатия и другите страни от ЕС осъдиха остро България за това, че се съпротивлява да приема бежанци. Клишетата като толерантност,състрадание и съпричастност не успяха да хвърлят прах в очите на българите и те все повече започнаха да се бунтуват. А проблемите с бежанците изскачаха един след друг. Всъщност истината е, че нито в Германия, нито в Англия, нито в която и да било друга страна в ЕС не искат бежанци.

Ако отношението на България към бежанците според ЕС е нехуманно, то доста къса памет на европейските политици удобно им осигурява бяло петно за това, което се случи в Англия преди няколко години. Тогава толерантната страна натовари на самолети български и румънски роми, които пребиваваха нелегално в страната и ги върна обратно по родните им места. Ако обаче днес България се опита да реагира по този начин спрямо незаконно преминалите границата й бежанци, ще срещне назидателно размахан пръст.

Но добре, какво все пак показват данните.

През по-голяма част от периода 2014-2016 г. процента на запълването в центровете за бежанци бе между 15% и 20%. От началото юли процента на запълнените места бързо расте. През последните месеци МВР отчита спад на бежанския поток. Въпреки това се повишава запълването на центровете на Държавната агенция за бежанци (ДАБ), а тези на дирекция "Миграция" към вътрешното министерство се препълват. Това значи, че влизат или ни връщат повече, отколкото излизат. Обяснението, че страната ни е само транзитна точка за бежанците и те престояват по 1-2 дни в центровете и след това заминават към по-богатите страни вече не е вярно. Доминото се обърна, богатите страни започват да връщат бежанци. Унгария връща на Сърбия, те от своя страна също запчнаха да връщат към другите страни.


Според данните на МВР Турция не изпълнява споразумението за приемането обратно на мигранти, тъй като от молби за връщането на 104 души, само петима са приети. Така страната ни се оказва, че играе ролята на нещо като кафез на Европа за мигранти. Публична тайна за много хора е, че официалните данни за броят на бежанците у нас може би са доста изкривени, защото не малка част от тях са настанявани във или в близост до квартали населени предимно с роми. По този начин те бежанците са скривани от погледите на обществото докато се намери работещо решение за тяхната реадмисия.

Колкото и да замита Европа проблемът под килима обаче рано или късно той ще започне да ескалира. За момента богатите страни си затварят очите за тревожните данни показващи пренасищане на възможностите на България да приема бежанци.