Всеки трети българин ползва над 10 дигитални услуги


Това показват данните от проучването Mastercard Impact of Innovation. То  се фокусира върху отношението към дигитализацията и нейното въздействие върху обществото, личните предпочитания при използването на дигиталните технологии за плащане, както и за автентификация при плащане. Проучването също така показа колко склонни са респондентите да възприемат и активно да използват дигиталните технологии.

Според данните, 74% от българите са доволни от нивото на дигитализация в страната, а над 60% определят влиянието на иновациите като позитивно за обществото. Най-високи очаквания местните потребители имат към внедряването на иновативни услуги в бъдеще. 91% смятат, че все повече сфери от живота следва да бъдат дигитализирани, като най-често посочвани са здравеопазването (53%), обществения транспорт ( 51%) и образованието (49%).

Очакванията на Mastercard са, че до 2020 г. над 30% от всички разплащания ще се извършват през мобилни устройства. Един от начините е Masterpass, който позволява, веднъж въведени, данните от кредитна или дебитна карта да се запазват на смартфона и да не трябва да се набират отново. Той ще може да се използва в български онлайн магазини от следващата година. 

Всеки трети българин ползва над 10 дигитални услуги и прекарва средно 5 часа дневно на мобилното си устройство, което ни нарежда на челно място в цяла Европа. Широката употреба на мобилни устройства е предпоставка близо 70% от сънародниците ни да посочат телефона като предпочитана алтернатива на картата за разплащания.

В България от април Първа инвестиционна банка предлага тази услуга за мобилното си приложение под Android, което позволява чрез мобилен телефон да се плаща на безконтактен ПОС терминал. Това е първата банка не само в България, но и на целия Балкански полуостров, която прави NFC плащанията възможни, добавиха от Mastercard.

Между временно статистиката показва, че към момента в страната функционират близо 100 000 ПОС терминала, а от началото на 2015 г. всички нови терминали, които са предоставяни на бизнеса от страна на банките позволяват безконтактни разплащания на клиентите.