Пропускане към основното съдържание

Кой е срещу мен в мрежата?

Последните проучвания от първото полугодие на годината на агенция Алфаридърч показват, че проникването на Интернет сред населението вече е обхванало 63% от него, а това е почти цялото икономически активно население. Освен него в тази графа попадат и почти всички ученици под 18 г. Те обикновено не фигурират в проучванията, но тяхното ежедневие без връзка с мрежата изглежда немислимо.
Източник: www.alpharesearch.bg

Според данните на агенцията Интернет се използва основно за участие в социалните мрежи и сърфиране за удоволствие. Ако разгледаме данните назад във времето ще видим,  че тежестта на социалните мрежи нараства постоянно. Лесният контакт и интерактивното общуване и съдържание превръщат всякакви видове социалните мрежи в магнит за подрастващите. Въпреки забавленията обаче опасностите, които се крият зад всеки клик в Интернет са реални и често техни жертви са именно децата ни.

Най-голямата опасност в Интернет си остава педофилията, която въпреки, че засяга малък брой непълнолетни не бива изобщо да бъде подминавана с лека ръка. Също така в мрежата децата могат да се натъкнат на измамници или на неподходящо за възрастта им съдържание.

Според различни изследвания още ненавършили 8 години, децата могат сами да включват компютър, таблет или смартфон, като голяма част от тях без родителска помощ сърфират в мрежата, могат да си пуснат видеоклип или могат да намерят всякаква информация в Интернет. 60% от тях дори имат профили в социалните мрежи, направени от техните родители.

Все пак Интернет не може да бъде възприеман изцяло като враг на децата ни, тъй като е добре те да са запознати с новите технологии. И все пак, според специалистите, престоят в мрежата не се осъзнава като риск от подрастващите, а това ги прави уязвими.

Безопасността на учениците в Интернет е и темата на провеждащите се днес и утре обучения в изпълнение на проект "Кой е срещу мен в мрежата" на фондация "Интелдей", който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, в партньорство с Район „Слатина” -СО.

На принципа на игровия модел учениците от пети и шести клас на столични училища 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри" ще научат как да реагират в случаите на агресия, които често от мрежата се пренасят в реалния живот, както и за изграждането на личните им „дигитални досиета“.

Техни ментори ще бъдат:


Любомир Тулев, работи в ГДБОП от 6 години. Г-н Тулев се е посветил на защита на децата и се бори срещу детската сексуална екплоатация. Той е българското лице за контакт с Facebook. Любомир Тулев ще разкаже на децата как да се предпазват от злонамерени лица и как да ги разпознават.


Доброслав Димитров е познат още като съосновател на Imperia Online Ltd и създател на едноименната игра. Той ще разкаже на учениците как да създават своята онлайн идентичност под формата на забавни игри.


Явор Колев и екипът му ежедневно се борят за превръщането на Интернет пространство в едно по-сигурно и безопасно място не само за децата, но и за всички нас. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…