Страхът продава най-добре

Анализ на Христо Христов


Един опит за скрита реклама от страна на Нова телевизия в сутрешния си блок, хвърли в паника населението днес. Цял ден в интернет обикаляха гръмки заглавия, как ни крадат парите от дебитните карти докато сме в метрото. „Здравей, България“ показаха един господин определен от тях като ИТ експерт по сигурност. Не написаха обаче от къде точно е този експерт. Все пак в подобни случаи се дава информация за фирмата, в която работи или институцията, която представлява. Иначе може да сложим и едно магаре и да го провъзгласим за ИТ експерт, нали. Аз се разрових в интеренет и открих, че се казва Камен Несторов и е един от собствениците на фирма "Скимпрот"( SkimProt), която се занимава с изработка на стикери за защита на карти. С други думи, самата фирма и говорителят имат пряка облага от това да казват на хората, колко уязвими и несигурни са от гледна точка на защита от крадци. Въпросният експерт започна да обяснява как безконтактните карти, които се издават от банките са едва ли не без никаква защита. Така всеки човек с такава карта возейки се в метрото може да бъде обран от крадец, който носи в себе си ПОС терминал.

За масовия потребител това звучи лесно, просто и логично, но всъщност няма как да се случи. Безконтактните карти позволяват само с допиране до терминала да се осъществяват плащания. Всички банки издаващи такива карти са въвели стандартен лимит на безконтактните плащания на клиентите си от 25 лева на ден. След достигане и превишаване на този лимит, клиентът трябва да въвежда задължително ПИН код ако иска да направи плащане. Технологията на картите позволява разплащания без въвеждане на ПИН код, но не и от далечно разстояние. Картата трява да бъде плътно допряна до ПОС устройството, за да се осъществи плащането. Ето защо представената схема от г-н Несторов как крадецът е нарамил един терминал и минавайки в метрото източва картите на хората няма как да се случи. Просто разстоянието от 20 или 30 см. не е достатъчно, за да активира картата. А ако имате 2 безконтактни карти, устройството няма как да разбере от коя от тях трябва да бъде направено плащането.

Отделно банките са дали възможност на клиентите си за допълнителна защита, чрез известяване, чрез e-mail или sms при извършване на плащане. С други думи няма как една транзакция да остане незабелязана от клиента, защото той веднага получава известие за нея и може да се свърже с банката картоиздател и да подаде сигнал.

След като вече е наплашил зрителите, колко не са защитени притежавайки безконтактна карта, въпросният експерт веднага казва „ето защо ние разработихме...“ и показва продукта на неговата фирма. Внушението е ясно. Вие не сте защитени, за това си купете нашия продукт. Освен показания от него продукт (стикер), също така има и портфейли, които се предлагат в България, които блокират достъпа до картата ви. Е за тях, експертът или не е чувал или просто не ги споменава, за да не вземат зрителите да си купят от тях вместо от неговите стикери. Също така много удобно или невежо (вие преценете) не споменава, че всеки може да си защити картата и като си сложи в портфейла при картите едино най-обикновено фолио.

Преди няколко дни във в 24 часа въпросната фирма беше публикувала същите си твърдения и представяне на техните стикери. Това явно говори и показва за активна рекламна кампания, която трябва да мине под наслов, да наплашим хората, за да си купят напите продукти. На снимката по - долу можете да видите, че след излъчване на репортажа, въпросната фирма Скимпорт си го е пуснала в социалната мрежа Facebook вече като официална платена реклама. И разбира се само и единствено техният продукт може да предпази потребителите от крадци...


Все пак преди да всяват паника от сутрешния блок на Нова телевизия, можеха да направят една проста проверка на твъденията на човека може ли и от какво разстояние да бъдат източени средства от безконтактна карта. Можеха да потърсят менение на някоя банка издател на такива карти по въпроса или просто да попитат някой представител на МВР има ли засечени подобни случаи на измами. Разбирам и фирма Скимпорт, че иска да си продаде разработения от тях продукт, който е в услуга на потребителите, но да използваш страхът на хората, за да ги манипулираш и изкарваш пари е безобразно.