Пропускане към основното съдържание

Най-безумните реклами по телевизията днес


Спомняте ли си, как още преди половин година някъде Съветът за електронни медии (СЕМ) щеше да приеме закон, с който да се забрани на телевизиите да излъчват рекламните си блокове с увеличено ниво на звука? Така щеше да се сложи край на постоянното търсене на дистанционни, за да се намаля звукът на телевизора всеки път като започнат рекламните паузи и да се увеличава като проключат. Е, не знам какво се лучи с това, но резултат почти не забелязах. Тъй като не мога да се отърва от протяжните рекламни блокове и искам или не ми се налага да ги гледам, реших да си направя своя класация на най-големите безумия, на които съм се натъквал.

Президентските избори наближават и от всякъде започват да валят агитационни клипове, които да ни показват. колко достойни са кандидатите. Някои са толкова трагикомични, че няма как да не ги спомена в класацията си. Най-много се забавлявах с клипа на Татна Дончева. В него лирическият герой - кандидат президент, се изявява като лодкар, който превежда през реката вълк и агне. Въпреки че сме свикнали България да бъде представена със слънчеви поля и планини, тук авторите са решили да ни я покажат като едно много тъмно и мрачно място. Все едно сме попаднали във филм на ужасите. Единственият аналог на тази реклама, за който се сещам е рекламата на уиски Блекрам. Е, открийте сами 10-те разлики.

Ставайки въпрос за реклами, някак си не мога да подмина всичките техни разновидности, които ми предлагат перилни препарати. В личната ми класация този пазарен сегмент се оглавява от трите съседки от улица Хармония. Сюжетната линия винаги ни пренася в доста добре подреден тузарски квартал изпълнен с еднофамилни къщи. Иронията в цялата реклама е, че жените обитаващи подобен лъскав хабитат едва ли знаят дори как да пуснат пералната си машина, тъй като могат да си позволят домашна помощница за това. Но най-забавното в тези реклами винаги ми е било къде нашите героини крият праха за пране? Ето на тази реклама например, изведнъж двете съседки, които уж са нагости, изваждат из под полите си едната 3 килограмова опаковка прах за пране, а другата бутилка омекотител. Е, явно съвременните домакини не излизат без поне един перилен препарат в чантата си.Говорейки за рекламния гений бродещ по нашите ширини, може да споменем и рекламата на кренвирши Леки. Явно на мода това лято е ретрото и носталгията от по отминалото соц време, защото Леки не са първите, които се насочват към него. Бирения сектор цяло лято ни продаваше ретро бира. Да рекламираш кренвирши на плажа може да се е сторило на някой много добра идея, но реално при 30-35 градусова жега да държиш прилежно увити хранителни продукти, за които се препоръчват да бъдат съхранявани при ниски температури в хладилник, си е просто начин да покажеш, че не разбираш какво точно рекламираш. Дали ще са кренвирши, бира, кифлички или дъвки все тая. Важното е да се споменава името на марката, а съдържанието … то не ни трябва. Нищо, че именно от неправилното им съхранение, някой може да получи хранително натравяне. Разбира се, авторите може просто да са искали да изтъкнат основно ключово предимство на новите-стари кренвирши, че издържат, както на студ, така и на слънце, но се съмнявам.На челна позиция обаче е безспорно най-дразнещата и отвратителна реклама, която съм виждал. Това е на дезодоранта Олдспайс / Old Spice, който неутрализира потта за 48 часа. Явно някой голям рекламен гений без никакъв опит, но със солидно количество изчетени книги е стигнал до извода, че като се накараш на хората и те ще тръгнат като овце да ти купуват продукта. Е да, ама не. С този викащ разголен негър единственото, което постигат е да сложа голям Х на този продукт в моята кошница. Не стига това, ами и друг рекламен гений в България е решил, че трябва тази реклама да се излъчва нонстоп по телевизията и в интернет. Така погнусените потребители няма да могат да избягат от пищящия чобанин и ще почнат да си купуват дезодоранти само и само, за да се спре този тормоз над тях. Всъщност рекламата не е направена в България, а е просто преведена. Хубаво е все пак като искаш да печелиш пари от българските потребители, поне да вложиш някоя скромна сума, за да направиш една смислена реклама пригодена за конкретния пазар.Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…