30 октомври 2016 г.

Триковете на топлофикация, с които ни рекетират

Анализ на Христо Христов

 

Че има огромна сума несъбираеми вземания от клиенти на Топлофикация София, това на всички ни е ясно. Много хора поради една или друга причина не си плащат сметките и от Топлофикация измислят какви ли не начини, за да могат да съберат поне част от тези пари. За голямо мое нещастие се оказа, че един от начините е ако не намерят клиент, от който да вземат пари, то просто да ги вземат от джоба на друг клиент, който по мои подозрения е подбиран с оглед на това да бъде редовен платец. Логиката е проста и яна, човекът има пари и си плаща, така че още една сметка отгоре няма да му е проблем. Е да, ама не са познали този път, защото не смятам моите пари да отиват за поредното джакузи на някой крадлив директор.

Историята е следната.

В края на м. юли 2015 г. закупихме с жена ми апатамент, а в началото на м. август 2015 г. се нанесохме. Бе направен приемо-предавателен протокол за изразходваните комунални услуги от предходния собственик до този момент и на база на него бе прехвърлена след това партидата на наше име. В момента на прехвърлянето всички задължения на абонатния номер бяха погасени и към него нямаше такива. Това бе констатирано от служител на самта Топлофикация София. Оказва се обаче, че Топлофикация не могат да направят нов абонатен номер на наше име и да се открие нова партида. Каква точно е причината не мога да кажа, при положение, че от ЧЕЗ за около 15 мин. ни направиха такъв и не сме имали проблеми с тях. Така на нашия абонатен номер и партида остават имената на старите собственици също да фигурират в системата.

Както всички много добре знаем, по неясни за нас причини хартиените фактури с детайлно описание на изразходваната услуга и нейната стойност пристигат с поне 2 седмици закъснение, след тяхното издаване. Обикновено срокът за плащането им или е минал, когато те вече са в пощенската кутия или е след няколко дни. Ето защо просто отивам в най-близкия ми клон на Easy Pay и заплащам сметките си преди да са дошли фактурите. (Да, знам, че мога да получавам електронни, но те могат да бъдат манипулирани по мое мнение или изтрити по погрешка и за това си разчитам на стария и изпитан метод с хартиените). Така стана и това лято. На 23 август жена ми отива на каса на Easy Pay и заплаща всички излезли към момента комунални сметки. Сметката за Толофикация София е в размер 122,19 лв. Сумата е висока за летните месеци, така че решихме, че тук е включена и изравнителната сметка. След няколко дни при нас дойдоха и фактурите от Топлофикация.


И така, на 31 юли 2016 г. от Топлофикация София АД са издадени две фактури. 1-вата е с номер 0075614186. Тази фактура изчислява, че ползваната от нас топлинна енергия за периода 01.05.2015-30.04.2016 г. е на стойност 662,73 лв. и имаме за доплащане 36,38 лв. Както се вижда от снимката тя е платена.

На същата дата 31.07.2016 г. от Топлофикация София АД се издава друга фактура на същия абонатен номер, но с адресант стария собственик на апартамента и партидата. Фактурата е с номер 0075614185. Тази фактура отразява ползваната топлинна енергия от него за периода 01.05.2015-31.07.2015 г., която е на стойност 148,58 лв. и той има да доплаща 48,48 лв. (запомнете тази сума, защото по-надолу ще ви трябва). Тъй като абонатният номер е прехвърлен вече към нас, тази сума излиза в нашата сметка въпреки, чезадълженото лице е друго.

Така се оказва, че ние сме платили и задължението на предходния собственик, защото то се води като задължение на абонатния номер. (обясних по-горе, че това се получава, защото Топлофикация София по някаква причина не сменят абонатните номера и партидите).

С жена ми решаваме, че сумата ни е надвзета неправомерно, тъй като задължението е към стария собственик на апартамента и тази сума трябва да ни бъде възстановена или приспадната от следващата ни фактура. Отделен е въпросът защо една година по-късно пристигат сметки за задължения от преди повече 12 месеца. През цялото това време издаваните фактури са били заплащани в определения срок, а при прехвърлянето на абонатния номер е констатирано от служител на Топлофикация, че към него липсват задължения. Ако имаше подобни задължения, то щеше да се изисква първо те да бъдат заплатени и чак след това да може да се прехвърли.

Решавам да изпратя електронно писмо до Топлофикация София, в което описвам случая и любезно ги моля за съдействие за неговото разрешаване. Писмото е изпратено от мен на 5 септември и веднага получавам автоматичен отговор, че тое получено и при необходимост ще се свържат с мен. Разбира се, оставил съм в писмото си и моят телефонен номер. Седмица по-късно никой не ме потърси, нито някой ми писа писмо. Обадих се на стационарните телефони посочени в електронния сайт на Топлофикация София, за да попитам дали изобщо ми е получено писмото и дали се случва нещо по моят проблем. От там ми казаха, че такова писмо не е пристигало и ми обясниха, че в моя случай мога да подам жалба на място и след като тя бъде разгледана ще ми се възстановят надвзетите пари.
Жена ми отиде до сградата на Топлофикация София и подаде жалба по конкретния случай на 15 септември. От там тросната служителка й казва, че ще ни уведомят като имат решение. Освен жалбата в писмен вид от там ни поискаха и оригиналните бележки за платената сума, които ние предоставихме, но все пак си пазим и копия. На въпроса дали това задължение ще продължи да стои записано на нашия абонатен номер, въпреки че се води на друго лице вече, отговорът е: Аз само приемам жалби, не давам становища. Довиждане.


И така зачакахме правдата да възтържествува.

На 25 октомври отговор по нашата жалба все още не бе пристигнал при нас. Жена ми отива да плаща сметките както обикновено. За Топлофикация й излиза сметка от 40,12 лв. Тъй като никой не ни е уведомил за това какво са решили приемаме, че това е сметката за изминалия месец и в момента на издаването й все още не е имало решените, така че при следващата ни сметка би трябвало надвзетата сума да бъде приспадната.


На 28 октомври осъмваме с натъпкани сметки от Топлофикация София по пощенските кутии. Отварям я и гледам. Датата на данъчно събитие е 30.09.2016 г. Почти един месец след издаването на фактурата тя достига до мен като клиент. В нея се пише, че Топлофикация София има да ми връща от корекции 47,33 лв., които ги приспада от сметката ми за месец септември.

И сега следва въпросът каква по дяволите сметка сме платили преди два дни?

Започваме да ровим в бележките. Оказва се, че платената от нас сума 40,12 лв. е била по фактура номер 0075614185. Същата тази проблемна фактура, за която ние сме пуснали жалба към Толофикация София. В оригиналния си вид тя е адресирана до старите собственици, но сега вече фактурата явно е коригирана и е на името на жена ми. (новата фактура не ни е предоставен и нямам обяснение защо сумата е различна).

Обърнете внимание и на разликата в сумите. Оригиналната сума, която ние оспорваме, че ни е надвзета неправомерно е 48,48 лв. Според последната ни сметка, корекциите на Топлофикация са за 47,33 лв. А обновената фактура, която отново ни се пробутва, но този път като наша е за 40,12 лв.

Объркахте ли се?

Ето това е и целта на упражнението. До такава степен да ви объркат и разкарват, за да подавате жалба след жалба, че накрая да си кажете „Абе, майната им на тези 48 лв. Ще ги платя въпреки, че не са мои, само и само да ми се махнат от главата.“ Тормоз и рекет над клиентите. Ето на това вече му се казва злоупотреба с господстващо положение на пазара и издевателство над клиентите. Аз не мога да си сменя Толофикацията. Освен очевадния въпрос, защо сумите постоянно се разминават, имам и  друг: Защо след като жалба по една фактура е призната и тези средства ще ни бъдат възстановени, се преиздава на ново тази фактура и пак ни се взимат пари? Явно е много по-лесно за Топлофикация София, вместо да си потърси задължението от стария собственик и да му обясни как една година по-късно му пристига задължение от преди две години, да си прибере парите по всякакъв начин от нас, които редовно и коректно си плащаме сметките.

Сега почваме казуса от начало. Отиваме пак до сградата на Топлофикация София, подаваме отново жалба, пак описваме ситуацията и чакаме решение, а между временно ще трябва да сме на щрек какви сметки плащаме или просто да влезем в листата на некоректните платци, за да си изчакаме много трудоемката доставка на фактури отнемаща по месец. Тук даже и не споменаваме изгубеното ни време и услията да се разкарваме в работно време с жена ми по Н на борй пъти. Даже и компенсации не им търсим на чиновниците от Топлофикация София.

Може би ако фактурите идваха само със седмица забавяне, до този казус нямаше да се стигне. Разбира се обаче това не е изгодно за Топлофикация София, защото така не може да надвзема от клиентите си суми, с които да си покрива загубите. А може би просто ако се отнасяше коректно с клиентите си, то и по-голяма част от тях щяха да бъдат коректни с нея и загубите за дружеството щяха да бъдат по-малко.

Аз винаги съм вярвал, че човек трябва да си познава и търси правата. Ето защо, целият този текст, заедно с копия на всички описани и посочени документи, ще бъде грижливо комплектован и изпратен до Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР). Надявам се, че няма да чуем поредните оправдания, че става дума за софтуерен проблем и то ама точно и само в моя случай, а ще има сериозни проверки и санкции, защото по подобна схема абонатите могат да бъдат ощетявани с милиони левове на година. С тези пари както вече всички много добре знаем, невинния човек Вальо топлото, си е купувал джакузи в офиса.

4 коментара:

 1. Приятелю влез в сайта на Топлофикация и цъкни проверка н а сметка .Там виждаш новите фактури за твоя аб. ном.излизат на 15 то число отиваш в банката и плащаш с платежно на каса ако си клиент на банката таксата е малка.После с копие от платежното може да ги съдиш

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей, аз имам копие от платежното от Easy Pay. Въпросът е, че след като признават, че са ми взети неправомерно парите по фактурата и ми ги възстановяват (като ги приспадат от новите сметки), ми издават на ново същата тази оспорена фактура от мен, този път с нова сума и пак ме карат да я платя аз, при положение, че тя не е за мен. Сега трябва да почна процедурата с обжалвания от начало и така да се въртим в омагьосан кръг докато не ми писне и не им платя задължението, което не е мое. Ако ги съдя делото ще се проточи няколко години, а разходите ми особено на време ще са доста. За това комисиите са по-бърз начин да се решат проблемите.

   Изтриване
 2. Препоръчвам ви, в сряда между 15-17 часа на ул. Ястребец № 23Б /централния офис на Топлофикация/ да отидете в приемното време на дирекция "Експлоатационна дейност" и да се срещнете с г-жа Марина Попова, да носите документите и да се уточните по най- бързия начин, как да уредите въпроса. Ако тя не ви помогне, борете се само с писмени жалби, докато не постигнете справедливостта. Използвайте и възможностите, които ви дава ЗДДС, за издаване на дебитни и кредитни известия и фактури при поискване, на пак само писмено, там поне до 7 дни отговарят. Срокът за отговор на жалбите на Топлофикация, съгласно Общите условия е 15 работни дни. Вижте на сайта ми в раздел документи, Правилата им за работа с клиенти.

  ОтговорИзтриване
 3. "съгласно Общите условия е 15 работни дни" всъщност за толкова време взимат решение. Отговорът предполагам ще дойде след един месец. Много е сложно да се уведомяват клиентите... Ние все още нямаме официално писмо с отговора им, въпреки, че жалбата ни е подадена на 15 септември.

  ОтговорИзтриване