Триковете на топлофикация, с които ни рекетират

Анализ на Христо Христов

 

Че има огромна сума несъбираеми вземания от клиенти на Топлофикация София, това на всички ни е ясно. Много хора поради една или друга причина не си плащат сметките и от Топлофикация измислят какви ли не начини, за да могат да съберат поне част от тези пари. За голямо мое нещастие се оказа, че един от начините е ако не намерят клиент, от който да вземат пари, то просто да ги вземат от джоба на друг клиент, който по мои подозрения е подбиран с оглед на това да бъде редовен платец. Логиката е проста и яна, човекът има пари и си плаща, така че още една сметка отгоре няма да му е проблем. Е да, ама не са познали този път, защото не смятам моите пари да отиват за поредното джакузи на някой крадлив директор.

Историята е следната.

В края на м. юли 2015 г. закупихме с жена ми апатамент, а в началото на м. август 2015 г. се нанесохме. Бе направен приемо-предавателен протокол за изразходваните комунални услуги от предходния собственик до този момент и на база на него бе прехвърлена след това партидата на наше име. В момента на прехвърлянето всички задължения на абонатния номер бяха погасени и към него нямаше такива. Това бе констатирано от служител на самта Топлофикация София. Оказва се обаче, че Топлофикация не могат да направят нов абонатен номер на наше име и да се открие нова партида. Каква точно е причината не мога да кажа, при положение, че от ЧЕЗ за около 15 мин. ни направиха такъв и не сме имали проблеми с тях. Така на нашия абонатен номер и партида остават имената на старите собственици също да фигурират в системата.

Както всички много добре знаем, по неясни за нас причини хартиените фактури с детайлно описание на изразходваната услуга и нейната стойност пристигат с поне 2 седмици закъснение, след тяхното издаване. Обикновено срокът за плащането им или е минал, когато те вече са в пощенската кутия или е след няколко дни. Ето защо просто отивам в най-близкия ми клон на Easy Pay и заплащам сметките си преди да са дошли фактурите. (Да, знам, че мога да получавам електронни, но те могат да бъдат манипулирани по мое мнение или изтрити по погрешка и за това си разчитам на стария и изпитан метод с хартиените). Така стана и това лято. На 23 август жена ми отива на каса на Easy Pay и заплаща всички излезли към момента комунални сметки. Сметката за Толофикация София е в размер 122,19 лв. Сумата е висока за летните месеци, така че решихме, че тук е включена и изравнителната сметка. След няколко дни при нас дойдоха и фактурите от Топлофикация.


И така, на 31 юли 2016 г. от Топлофикация София АД са издадени две фактури. 1-вата е с номер 0075614186. Тази фактура изчислява, че ползваната от нас топлинна енергия за периода 01.05.2015-30.04.2016 г. е на стойност 662,73 лв. и имаме за доплащане 36,38 лв. Както се вижда от снимката тя е платена.

На същата дата 31.07.2016 г. от Топлофикация София АД се издава друга фактура на същия абонатен номер, но с адресант стария собственик на апартамента и партидата. Фактурата е с номер 0075614185. Тази фактура отразява ползваната топлинна енергия от него за периода 01.05.2015-31.07.2015 г., която е на стойност 148,58 лв. и той има да доплаща 48,48 лв. (запомнете тази сума, защото по-надолу ще ви трябва). Тъй като абонатният номер е прехвърлен вече към нас, тази сума излиза в нашата сметка въпреки, чезадълженото лице е друго.

Така се оказва, че ние сме платили и задължението на предходния собственик, защото то се води като задължение на абонатния номер. (обясних по-горе, че това се получава, защото Топлофикация София по някаква причина не сменят абонатните номера и партидите).

С жена ми решаваме, че сумата ни е надвзета неправомерно, тъй като задължението е към стария собственик на апартамента и тази сума трябва да ни бъде възстановена или приспадната от следващата ни фактура. Отделен е въпросът защо една година по-късно пристигат сметки за задължения от преди повече 12 месеца. През цялото това време издаваните фактури са били заплащани в определения срок, а при прехвърлянето на абонатния номер е констатирано от служител на Топлофикация, че към него липсват задължения. Ако имаше подобни задължения, то щеше да се изисква първо те да бъдат заплатени и чак след това да може да се прехвърли.

Решавам да изпратя електронно писмо до Топлофикация София, в което описвам случая и любезно ги моля за съдействие за неговото разрешаване. Писмото е изпратено от мен на 5 септември и веднага получавам автоматичен отговор, че тое получено и при необходимост ще се свържат с мен. Разбира се, оставил съм в писмото си и моят телефонен номер. Седмица по-късно никой не ме потърси, нито някой ми писа писмо. Обадих се на стационарните телефони посочени в електронния сайт на Топлофикация София, за да попитам дали изобщо ми е получено писмото и дали се случва нещо по моят проблем. От там ми казаха, че такова писмо не е пристигало и ми обясниха, че в моя случай мога да подам жалба на място и след като тя бъде разгледана ще ми се възстановят надвзетите пари.
Жена ми отиде до сградата на Топлофикация София и подаде жалба по конкретния случай на 15 септември. От там тросната служителка й казва, че ще ни уведомят като имат решение. Освен жалбата в писмен вид от там ни поискаха и оригиналните бележки за платената сума, които ние предоставихме, но все пак си пазим и копия. На въпроса дали това задължение ще продължи да стои записано на нашия абонатен номер, въпреки че се води на друго лице вече, отговорът е: Аз само приемам жалби, не давам становища. Довиждане.


И така зачакахме правдата да възтържествува.

На 25 октомври отговор по нашата жалба все още не бе пристигнал при нас. Жена ми отива да плаща сметките както обикновено. За Топлофикация й излиза сметка от 40,12 лв. Тъй като никой не ни е уведомил за това какво са решили приемаме, че това е сметката за изминалия месец и в момента на издаването й все още не е имало решените, така че при следващата ни сметка би трябвало надвзетата сума да бъде приспадната.


На 28 октомври осъмваме с натъпкани сметки от Топлофикация София по пощенските кутии. Отварям я и гледам. Датата на данъчно събитие е 30.09.2016 г. Почти един месец след издаването на фактурата тя достига до мен като клиент. В нея се пише, че Топлофикация София има да ми връща от корекции 47,33 лв., които ги приспада от сметката ми за месец септември.

И сега следва въпросът каква по дяволите сметка сме платили преди два дни?

Започваме да ровим в бележките. Оказва се, че платената от нас сума 40,12 лв. е била по фактура номер 0075614185. Същата тази проблемна фактура, за която ние сме пуснали жалба към Толофикация София. В оригиналния си вид тя е адресирана до старите собственици, но сега вече фактурата явно е коригирана и е на името на жена ми. (новата фактура не ни е предоставен и нямам обяснение защо сумата е различна).

Обърнете внимание и на разликата в сумите. Оригиналната сума, която ние оспорваме, че ни е надвзета неправомерно е 48,48 лв. Според последната ни сметка, корекциите на Топлофикация са за 47,33 лв. А обновената фактура, която отново ни се пробутва, но този път като наша е за 40,12 лв.

Объркахте ли се?

Ето това е и целта на упражнението. До такава степен да ви объркат и разкарват, за да подавате жалба след жалба, че накрая да си кажете „Абе, майната им на тези 48 лв. Ще ги платя въпреки, че не са мои, само и само да ми се махнат от главата.“ Тормоз и рекет над клиентите. Ето на това вече му се казва злоупотреба с господстващо положение на пазара и издевателство над клиентите. Аз не мога да си сменя Толофикацията. Освен очевадния въпрос, защо сумите постоянно се разминават, имам и  друг: Защо след като жалба по една фактура е призната и тези средства ще ни бъдат възстановени, се преиздава на ново тази фактура и пак ни се взимат пари? Явно е много по-лесно за Топлофикация София, вместо да си потърси задължението от стария собственик и да му обясни как една година по-късно му пристига задължение от преди две години, да си прибере парите по всякакъв начин от нас, които редовно и коректно си плащаме сметките.

Сега почваме казуса от начало. Отиваме пак до сградата на Топлофикация София, подаваме отново жалба, пак описваме ситуацията и чакаме решение, а между временно ще трябва да сме на щрек какви сметки плащаме или просто да влезем в листата на некоректните платци, за да си изчакаме много трудоемката доставка на фактури отнемаща по месец. Тук даже и не споменаваме изгубеното ни време и услията да се разкарваме в работно време с жена ми по Н на борй пъти. Даже и компенсации не им търсим на чиновниците от Топлофикация София.

Може би ако фактурите идваха само със седмица забавяне, до този казус нямаше да се стигне. Разбира се обаче това не е изгодно за Топлофикация София, защото така не може да надвзема от клиентите си суми, с които да си покрива загубите. А може би просто ако се отнасяше коректно с клиентите си, то и по-голяма част от тях щяха да бъдат коректни с нея и загубите за дружеството щяха да бъдат по-малко.

Аз винаги съм вярвал, че човек трябва да си познава и търси правата. Ето защо, целият този текст, заедно с копия на всички описани и посочени документи, ще бъде грижливо комплектован и изпратен до Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР). Надявам се, че няма да чуем поредните оправдания, че става дума за софтуерен проблем и то ама точно и само в моя случай, а ще има сериозни проверки и санкции, защото по подобна схема абонатите могат да бъдат ощетявани с милиони левове на година. С тези пари както вече всички много добре знаем, невинния човек Вальо топлото, си е купувал джакузи в офиса.