Пропускане към основното съдържание

30 млн. лв за Хитрино, но в чий джоб?

Анализ на Христо Христов

Докато в държавата властва безвремието и политическата ротативка не спира да се върти, инцидентът в с. Хитрино ни накара да се замислим за страната, в която живеем. Правителството е в оставка, а медиите превърнаха трагедията в шоу бизнес. В тази суматоха причините за злополуката някак си изпада от дневния ред на обществото.

Държавата ще даде 10 млн. лв. на с. Хитрино, за да могат да бъдат възстановени щетите. 5 милиона от допълнителния бюджетен трансфер ще бъдат преведени по сметката на община Хитрино. Останалите 5 милиона ще влязат по сметка на социалното министерство, защото няма законова възможност кметът да оперира с тях. Парите са обаче за подпомагане на хората - от лекарства и памперси до съграждането на къщите им отново. Към тези 10 млн. лв. може да прибавим и даренията на всички български граждани, които се включиха в кампанията с изпращане на SMS-и. Отделно от това собственикът на Булмаркет също заяви, че фирмата ще се включи в покриването на щетите.

Между временно министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, заяви вчера пред журналисти в Брюксел, че ще бъдат отпуснати близо 20 млн. лева насочени целево по възможно най-бързия начин към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива.

Хубаво е, че държавата иска да помогне на пострадалите интересно е обаче нещо друго. Според според друга пресконференция на Владислав Горанов щетите в с. Хитрино се равняват на 26 жилища сринати след влаковата експлозия и трябва да се възстановят. Около 1,5 млн. лева пък ще струва изграждането на разрушената жп инфраструктура, по предварителни оценки на транспортното министерство.

Според проверка в един най-използваните интернет сайтове за продажба на имоти www.imot.bg, в. Хитрино на 7 декември 2016 г. (само 3 дни преди трагедията) е обявена къща за продан на стойност 20 хил. лв. Ако съдим по тази обява, то щетите на къщите в селото по пазарни цени са на обща стойност 520 хил. лв. Като прибавим към тях и щетите от 1,5 млн. лв. на жп инфраструктурата, излиза, че реалните щети са на стойност от 2 млн. лв. или с 28 млн. лв. по-малко от насочените средства. Нека добавим и инфраструктурата на селото към тези щети и да ги удвоим на 4 млн. лв. или да ги утроим, за да се поеме обзавеждането на новите домове на хората и да станат 6 млн. лв. Пак сметката не излиза с едни 24 млн. лв.


На този фон още по-ужасяващо звучи едно разследване на БТВ, в което се казва, че кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил си е купи мерцедес за 110 000 лева общински пари. Бюджетът на малката община Хитрино с малко над 6 000 души тази година е 10,5 милиона лева. Или 3 пъти по-малък от обявените средства, които ще се насочат към нея.


И така с едни раздадени милиони и разнопосочни теории, някак си всички забравят да търсят причината за трагедията. Някак се изпуска факта, че жп инфраструктурата ни е надживяла няколко поколения без нито веднъж да бъде ремонтирана. Там където са правени ремонти, качеството е под въпрос и за самите служители на държавните железници. Само преди няколко години ръководителят на отдел “България” в ГД “Регионална политика” на ЕК Карстен Расмусен заяви: „България има най-лошата ЖП система в Централна и Източна Европа. ЖП операторът е най-зле в цяла Европа и той просто трябва да бъде реформиран”

Злополуката в Хитрино изглежда почти идентична с тази на гара Калояновец. Явно е, че след разследването на Нова телевизия за инцидентът на гара Калояновец, никой не е взел никакви мерки срещу животозастрашаващото състояние на българските жп линии и некачествените ремонти. За мен лично като блогър е необяснимо, защо нито една медия не изпрати запитване до БДЖ колко инциденти са станали на гара Хитрино за последните 10-15 г.? Кога е бил извършван последния ремонт на гарата и жп линиите минаващи през населеното място?

Ето и какво се случи на гара Калояновец. Всеки сам може да си направи изводите до колко това се доближава със случилото се в Хитрино и е възможно обяснение. Остава отворен въпросът дали ако тези 30 млн. лв. не бяха инвестирани в подобряването на жп инфраструктурата, сега нямаше да бъде избегнат подобен инцидент?
Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…