30 млн. лв за Хитрино, но в чий джоб?

Анализ на Христо Христов

Докато в държавата властва безвремието и политическата ротативка не спира да се върти, инцидентът в с. Хитрино ни накара да се замислим за страната, в която живеем. Правителството е в оставка, а медиите превърнаха трагедията в шоу бизнес. В тази суматоха причините за злополуката някак си изпада от дневния ред на обществото.

Държавата ще даде 10 млн. лв. на с. Хитрино, за да могат да бъдат възстановени щетите. 5 милиона от допълнителния бюджетен трансфер ще бъдат преведени по сметката на община Хитрино. Останалите 5 милиона ще влязат по сметка на социалното министерство, защото няма законова възможност кметът да оперира с тях. Парите са обаче за подпомагане на хората - от лекарства и памперси до съграждането на къщите им отново. Към тези 10 млн. лв. може да прибавим и даренията на всички български граждани, които се включиха в кампанията с изпращане на SMS-и. Отделно от това собственикът на Булмаркет също заяви, че фирмата ще се включи в покриването на щетите.

Между временно министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, заяви вчера пред журналисти в Брюксел, че ще бъдат отпуснати близо 20 млн. лева насочени целево по възможно най-бързия начин към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива.

Хубаво е, че държавата иска да помогне на пострадалите интересно е обаче нещо друго. Според според друга пресконференция на Владислав Горанов щетите в с. Хитрино се равняват на 26 жилища сринати след влаковата експлозия и трябва да се възстановят. Около 1,5 млн. лева пък ще струва изграждането на разрушената жп инфраструктура, по предварителни оценки на транспортното министерство.

Според проверка в един най-използваните интернет сайтове за продажба на имоти www.imot.bg, в. Хитрино на 7 декември 2016 г. (само 3 дни преди трагедията) е обявена къща за продан на стойност 20 хил. лв. Ако съдим по тази обява, то щетите на къщите в селото по пазарни цени са на обща стойност 520 хил. лв. Като прибавим към тях и щетите от 1,5 млн. лв. на жп инфраструктурата, излиза, че реалните щети са на стойност от 2 млн. лв. или с 28 млн. лв. по-малко от насочените средства. Нека добавим и инфраструктурата на селото към тези щети и да ги удвоим на 4 млн. лв. или да ги утроим, за да се поеме обзавеждането на новите домове на хората и да станат 6 млн. лв. Пак сметката не излиза с едни 24 млн. лв.


На този фон още по-ужасяващо звучи едно разследване на БТВ, в което се казва, че кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил си е купи мерцедес за 110 000 лева общински пари. Бюджетът на малката община Хитрино с малко над 6 000 души тази година е 10,5 милиона лева. Или 3 пъти по-малък от обявените средства, които ще се насочат към нея.


И така с едни раздадени милиони и разнопосочни теории, някак си всички забравят да търсят причината за трагедията. Някак се изпуска факта, че жп инфраструктурата ни е надживяла няколко поколения без нито веднъж да бъде ремонтирана. Там където са правени ремонти, качеството е под въпрос и за самите служители на държавните железници. Само преди няколко години ръководителят на отдел “България” в ГД “Регионална политика” на ЕК Карстен Расмусен заяви: „България има най-лошата ЖП система в Централна и Източна Европа. ЖП операторът е най-зле в цяла Европа и той просто трябва да бъде реформиран”

Злополуката в Хитрино изглежда почти идентична с тази на гара Калояновец. Явно е, че след разследването на Нова телевизия за инцидентът на гара Калояновец, никой не е взел никакви мерки срещу животозастрашаващото състояние на българските жп линии и некачествените ремонти. За мен лично като блогър е необяснимо, защо нито една медия не изпрати запитване до БДЖ колко инциденти са станали на гара Хитрино за последните 10-15 г.? Кога е бил извършван последния ремонт на гарата и жп линиите минаващи през населеното място?

Ето и какво се случи на гара Калояновец. Всеки сам може да си направи изводите до колко това се доближава със случилото се в Хитрино и е възможно обяснение. Остава отворен въпросът дали ако тези 30 млн. лв. не бяха инвестирани в подобряването на жп инфраструктурата, сега нямаше да бъде избегнат подобен инцидент?
Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.