Инцидентът в Хитрино наподобява този от гара Калояновец (видео)

Анализ на Христо Христов

На 12 юли 2014 г. композицията на бързия влак София – Варна дерайлира на входните стрелки на гара Калояновец. Машинистът загина, а 13 души пострадаха.

Според обвинението влакът се е движил с повече от 100 км в час и именно това е причина за катастрофата. Обвиненият помощник–машинист обаче има друга версия. Христо Тиляшев разказва, че докато карал влака със 100 км в час, видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост. Изведнъж, след километър обаче, втори сигнал изненадващо светел за отклоняване вдясно, което налага намаляване на скоростта. Машинистите задействат спирачката, но влакът дерайлира.

Влаковата катастрофа в с. Хитрино изключително много наподобява тази в с. Калояновец. Вижте откъс от разследването, което Нова тв направи след инцидента и какви смущаващи нередности откри.
Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.