Пропускане към основното съдържание

Хитреците от Хитрино


"Грешка Спасе, казал таралежът и слязъл от четката за дъски." С тези прости думи можем да опишем опита на община Хитрино да разпредели първите 150 хил. лв. без ДДС от предоставените 30 млн. лв. за възстановяването на селото след трагичния инцидент. На кратко какво се случи. Община Хитрино публикува в събота покана за доставка демонтаж и монтаж на дограма за администрацията на с. Хитрино, Младежкия дом и Читалището. Предвид климатичните условия, от общината се възползваха от текстовете в закона за обществени поръчки, които при извънредни обстоятелства им дават възможност да избират доставчик на услуга без конкурс. Поканата бе отправена към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат.

Буди недоумение защо посочената от общината фирма е от гр. Карнобат, който се намира на над 80 км., при положение, че само на няколко километра в гр. Шумен има фирми предоставящи същите услуги и разполагащи със собствени производствени бази.

Самата фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД изобщо пък не се занимава като предмет на дейност с производство и монтаж на дограма нито разполага с ресурсите да го направи. (можете да видите цялото описание тук) Всичко това показваше, че за да се справи с поставената задача, фирмата ще трябва да наеме друга фирма – подизпълнител, която да изпълни заданието на общината. Разбира се за тази скромна услуга тя ще си начисли определена сума, а това преминаване през няколко фирми ще оскъпи допълнително цената. Казано по-ясно от предвидените 150 хил. лв. най-вероятно 100 хил. лв. щеше да вземе фирмата, която да изпълни поръчката, а останалите 50 хил. лв. да си ги прибере фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД за посредничеството. (обратното съотношение би изглеждало стряскащо нали?)

След публикуването на това разкритие в блога ми, нямаше почти никакъв отзвук в медиите. Единствено от в. Банкеръ се престрашиха да дадат гласност на случая. Оказва се обаче, че въпреки привидното медийно мълчание, на някой от правителството все пак му е направило впечатление. Така на 20 декември на сайта на община Хитрино се появи нова покана със същия предмет, но този път към фирма „България Пласт Трейд“ ЕООД, която е от гр. Шумен и е специализирана в монтаж и демонтаж на алуминиева и ПВЦ дограма. Интересното е, че за фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД общинарите от Хитрино са били уверени, че тя ще се справи с трудната поръчка само за 10 дни, а за „България Пласт Трейд“ ЕООД, която явно има натрупан вече опит се дават 20 дни.

Не помня кой точно беше казал, че всичко е добре, когато свършва добре, но имам лошото предчувствие, че това няма да бъде края. Все пак имаме 30 млн. лв. извадени на масата. В този случай явно реакцията ми, макар и в качеството ми на обикновен блогър, успя да доведе до положителна развръзка. Все пак остават едни 29,75 млн. лв., които трудно бих успял да проследя сам и за това трябва, както медиите, така и цялото общество да продължава да упражнява контрол над разпределянето им. Все пак става дума за нашите пари и от нас зависи те да не бъдат откраднати, а използвани по най-добрия начин.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…