Браво на Лидл/Lidl

Анализ на Христо Христов


Знам, че много читатели ще възприемат заглавието на тази публикация като ирония към веригата магазини Лидл/Lidl, но то наистина е похвала. Използвайки трибуната на своя блог, често съм акцентирал на проблеми, които на мен лично са ми направили впечатление в моето ежедневие. Такава е и темата със заблуждаващите реклами използвани от търговците. През месец ноември миналата година реших да дам гласност на това, че не малка част от търговските вериги се опитват да заобикалят законите на страната и да заблудят потребителите. Конкретната причина бяха обявяваните търговски промоции, които уж важат за определен период от време, а се оказва, че количествата се изчерпват още в първия ден. Така потребителите посещават магазините в рамките на промоционалния период поради определена оферта, но се оказва, че тя вече не е активна, защото няма останали количества.

Това изцяло противоречи обаче на Закона за защита на потребителите според, който търговците са длъжни да осигурят необходимите количества до края на промоционалния период.

Чл. 68ж. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Нелоялни търговски практики са и следните заблуждаващи търговски практики:

5. покана за покупка на стоки или услуги на определена цена, като не се посочват разумни основания, поради които търговецът няма да може да достави или да осигури доставянето от друг търговец на стоките или услугите или на равностойни стоки или услуги на обявената цена за определен период от време и в разумно количество съобразно стоката или услугата, обема на направената реклама за стоката или услугата и предложената цена;

Именно с подобен казус се сблъсках в Кауфланд и Лидл/Lidl. Виждаме на снимката брошурата на Лидл/Lidl. В горния десен край в синьо пише, че брошурата е за периода 7 – 13 ноември (от понеделник до неделя). Реших да закупя продукт от промоционалния каталог в рамките на обявената промоция, но се оказа, че той се е изчерпал дни преди края на промоцията.


След като споделих огорчението си от това, че съм бил подведен от търговската верига, явно сред 4 487-те човека прочели публикацията ми, е имало и мениджъри на Лидл/Lidl. Няколко седмици след възмущението му в брошурите на веригата магазини вече се забелязва промяна. Както виждате от снимката по-долу в горния ъгъл от каталога, Лидл/Lidl вече отбелязват началната дата на всяка група промоционални оферти и посочват, че те важат от конкретната дата, до изчерпване на количествата, а не както преди до крайната дата, до която е валидна брошурата. По този начин вече не се заблуждават клиентите, че търговската промоция ще бъде валидна до определен ден, а всъщност стоката да се изчерпи още на първия.


Това е добър пример за това, че всяка търговска верига при малко желание от своя страна може да бъде коректна с потребителите и да не разчита на евтини трикове, с които чрез заблуда да изкара някой лев отгоре. От Лидл/Lidl наистина са решили да бъдат открити с потребителите и както се вижда взимат под внимание мнението на всеки, за да подобрят комуникацията си с клиентите. Ето защо подобни примери на положителна промяна трябва да бъдат адмирирани и насърчавани, а не просто подминавани с безличното "все тая". Все пак всички можем да мрънкаме, но и не трябва да забравяме, че похвалите също са задължителни.Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.