Пропускане към основното съдържание

Нашият голям луд гръцки развод

Анализ на Христо Христов

Перифразирайки името на популярния филм можем да обрисуваме какво се случи последните 5 години в банковия сектор в страната. В края на 2011 г. делът на гръцките банки в страна бе почти една четвърт. Те притежаваха активи на стойност 18.2 млрд. лв. Към декември 2011 г. гръцките банки в България бяха 5: ОББ (National Bank of Greece), Пощенска банка (EFG Eurobank), Банка Пиреос (Piraeus), Алфа банк и Емпорики банк (Emporiki). Опасенията от технически фалит на Гърция към този момент ги поставиха под натиск.

Последваха 5 бурни години за гръцките банки в страната. През 2012 г. френската банка "Креди Агрикол" (Credit Agricole) купи "Емпорики банк". Две години по-късно българското поделение на "Креди Агрикол" бе придобито от Корпоративна търговска банка и преименувано на ТБ Виктория. Мажоритарен акционер с 95% в EFG Eurobank притежаваща Пощенска банка до 2014 г. бе Гръцкия фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund, HFSF). След успешно увеличение на капитала от страна на Eurobank с 2,864 млрд. евро, осъществено посредством емитиране на нови акции на борсата в Атина, контролният пакет вече се държи от няколко инвестиционни фонда. Това са едни от най-големите компании на САЩ, Канада и Азия - Fairfax, WLR, Mackenzie, Capital, Fidelity и Brookfield. През 2015 г. Пощенска банка придоби активите на Алфа банк. В кря на 2016 г. пък бе финализирана и най-голямата банкова сделка през последните години в България. Белгийската финансова група KBC, която притежава в страната Сибанк, придоби от National Bank of Greece българското й поделение ОББ. Цената на сделката показа и че банките в страната са в голяма степен подценени като стойност. По този начин в страната остана една единствена гръцка банка – Банка Пиреос с активи от 2.9 млрд. лв. и дял от 3.16% към края на 2016 г.

Фигура: Дял на активите на гръцките банки в България

Източник: БНБ
*Финализирането на сделката между KBC и NBG за ОББ бе обявено в последния работен ден на 2016 г. Според предоставената информация за сделката пълното обединение между Сибанк и ОББ ще се случи през 2018 г.

Всичко това показва, че консолидацията в сектора не е ново явление вече и тече. Предпоставка за консолидация на пазара е и желанието на някои чужди банки да преструктурират своя бизнес на глобално ниво, като се освободят от не толкова стратегически важни за тях поделения или да засилят присъствието си в определени региони и страни.

През новата година се очаква и финализиране на продажбата на ТБ Виктория, за която към момента се борят БАКБ и Търговска банка Д. Поради малките си размери обаче тази сделка няма да доведе до съществени размествания в системата, но може да засили позициите на двете банки в ритейл сегмента. 2017 година се очертава интересна в банковия сектор, не само с това кой коя банка ще придобие, но и поради естествения процес на отлив на клиенти съпътстващ всяка консолидация. Част от клиентите на банките ги напускат докато тече процесът на преговори и обединение, защото са имали своите съображения да предпочетат едната банка пред друга и автоматичното им преминаване към клиентската на купувача ги кара да прегледат актуалните оферти на банките на пазара. Този процес е неизбежен и единственото, което може да бъде направено е да се ограничат неговите размери.

Поради тази причина всяка консолидационна сделка, която се осъществява буди интерес в конкуренцията, а това от своя страна активизира банките в предлагане на по-гъвкави условия, за да привлекат освобождаващата се клиентска маса. За последното тримесечие на годината корпоративните кредити на ОББ намаляват с 156 млн. лв., потребителските с 50 млн. лв., а жилищните с 32.5 млн. лв. Имайки предвид международния опит на KBC в подобни придобивания, може да се очаква, че този процес ще бъде овладян през настоящата година и ще започнат по – осезаемо да се отчитат положителните ефекти генерирани от синергиийте, до които ще доведе сделката.

Графика: Топ 10 на банките по активи в страната към края на 2016 г. (в млн. лв.)
Източник: БНБ

През 2016 година осезаемото намаление на лихвите по кредитите за бизнеса и домакинствата раздвижи пазара. Последното тримесечие на годината обемът на отпуснатите кредити към бизнеса се е увеличил с 0.3%, а тези за домакинствата с 0.5%. Основен принос към последните има ръстът при жилищните кредити с 0.3% през тримесечието. Банките значително подобриха търговските си оферти по този тип кредити. Отчетните данни на БНБ показват, че през декември 2016 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове намалява на годишна база с 1.07 пр.п. до 4.37%, а по жилищните кредити в евро – с 1.92 пр.п. до 4.11%. В края на миналата година пък от Първа инвестиционна банка предложиха жилищен кредит с фиксирана лихва за първите 3 години от 3.5%.

През годините на икономическа криза обемът на потребителските кредити запази нивата и се увеличи. През 2016 г. обаче въпреки спада на лихвите обемът на отпусканите потребителски кредити е намалял с 0.5%, като за последното тримесечие спадът е с 0.9%. Този спад съчетан с ръста по жилищните кредити може да се тълкува като подобряване на финансовите бюджети на домакинствата. Последните години необходимостта на средства поради намалели доходи провокираше по-голям интерес към потребителските кредити и въздържане от поемане на по-големи кредити като жилищни. Постигнатата стабилност в икономиката през годината позволи на повече хора да виждат стабилност в доходите си в по-дълъг времеви период и това съответно активизира и търсенето на жилищни кредити.

Извеждайки анализът извън банковата система забелязваме, че всички икономически показатели сочат, че се намираме в подножието на нов положителен икономически цикъл. Бизнес климатът се подобрява, а безработицата намалява. Въпреки това потребителите остават резервирани и предпочитат да продължат да спестяват, докато видят по отчетливи сигнали, които пряко да окажат отражение върху техния живот. От друга страна ръстът на депозитите с 5.7% на годишна база съчетан с намаляващите лихви показва, че все още банките остават най-сигурното място за техните спестявания, а това отразява и доверието на потребителите.

Данните на БНБ определено сочат, че 2017 г. се очаква да бъде интересна от към събития в банковия сектор. Динамиката на пазара ще се засили, което ще доведе до запазване на изгодните предложения към клиентите. Те обаче няма да бъдат вече толкова достъпни, а банките ще станат по-взискателни към клиентите, на които предлагат максимално изгодните си условия по своите продукти и услуги.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…