Пропускане към основното съдържание

И пак избори с ясен резултат

Анализ на Христо Христов


Новите предсрочни избори чукат на вратата, а по всичко личи, че политическите партии отново не са готови за тях. След 2009 г. когато ГЕРБ успя да спечели 117 депутатски места и да състави правителство на малцинството, но разчитайки на комфорта да е много близко до мнозинство в парламента, подобен резултат не може да бъде постигнат. Изборната ротативка се завъртя вече 3 пъти предсрочно за един президентски мандат, а резултатите ясно показват, че никоя политическа партия или коалиция не може да достигне до мнозинство в парламента, за да установи стабилно управление.

Последните проучвания на електоралните нагласи не дават светлина в тунела и очертават отново некомфортни коалиции между партиите. Лявото изглежда се е съвзело и набира подкрепа след победата на президентските избори. Въпреки това от БСП се борят вече дълги години с един фундаментален проблем за тях – липсата на разпознаваеми лица. Не са много силните личности, които са широко познати сред обществото и изявени лидери. Това си пролича и на вътрешните избори, които се водиха в левицата за неин председател. Това от своя страна би намалило политическото й влияние при преминаването към мажоритарна избирателна система. Липсата на свеж кадрови потенциал също така не позволява да се осъществи прераждането на партията в очите на избирателите и да набере свеж ресурс. Обезличаването на партиите в лявото пространство е най-видно през последните 5 години. От общинските избори през 1999 г. БСП не се явява самостоятелно на изборите, а като лидер на Коалиция България. В тази коалиция влизат голям брой по-малки партии, които много малка част от избирателите познават. На парламентарните избори през 2014 БСП - лява България се явява на в коалиция с още 13 партии. Колко от вас в този момент могат да изброят имената на поне три от тях?

На другия полюс е десницата. Партиите в това политическо пространство не могат да разчитат на силна подкрепа и самостоятелно не биха влезли в следващия парламент. При тях обаче силно изразените лидери и лица се оказват повече, от колкото партиите могат да поемат и това доведе до раздробяване на дясното на редица малки политически проекти. Само последния месец бяха обявени два нови такива. Единият на бившия правосъден министър Христо Иванов, а другият на лидера на ДСБ Радан Кънев. Фокусът и на двата е върху нарастващото ниво на корупцията в страната и се препокриват в своите цели. Дори и опонентите, срещу които възнамеряват да се изправят са едни и същи. Приликите между двете формации не свършват обаче до тук. Трябва да се отбележи, че лидерите и на двете в даден момент от своята политическа кариера са били част от изпълнителната власт, но въпреки това не са се осмелили да поведат назоваваните днес битки. Въпреки гръмките обещания и високите цели много малка част от избирателите припознават формациите като изразители на тяхната воля.

Партията на Христо Иванов, която влезе в коалиция със Зелените и ДЕОС получава към момента според последните предизборни проучвания резултат от едва 1-2%, а формацията оглавявана от Радан Кънев малко над 1%. Това показва, че и двете няма да наберат достатъчна подкрепа, за да бъдат парламентарно представени. Но коалициите в дясно имат и друг дефект, който народът е нарекъл преди много години с простичко – много баби хилаво бебе. При толкова много лидери на едно място свикнали да налагат волята си, трудно могат да се предприемат единодушни позиции. В това се убедихме последните 2 години при работата на Реформаторския блок, членовете на когото много рядко демонстрираха единомислие и еднакви позиции по конкретни въпроси.

Спрямо лявото и дясното ГЕРБ стоят най-балансирани като послания към избирателите. Не обещават чудеса, а лицата им не превишават правомощията си и не се конфронтират един с друг. Те обаче носят негативите на два мандата и разочарованието на хората доверили им се през 2009 г. и очакващи „генералната” промяна в България. Партията не е в особено благоприятна позиция имайки предвид, че само преди няколко месеца отнесе звучен шамар по време на президентските избори. Бойко Борисов се опитва да демонстрира, че е разчел правилно волята на избирателите и доста по-активно и дейно от предходните предизборни кампании се включва в новата като лично обикаля и разговаря с тях. Безспорно обаче най-трудната задача на ГЕРБ ще бъде да убеди избирателите, че загубата на президентските избори е била поради издигането на слаба кандидатура, а не наказателен вот.

На този фон най-стегнати изглеждат редиците на ДПС, "Обединени патриоти - НФСБ, Атака, ВМРО" и партията на Веселин Марешки – Воля. Докато ДПС продължават да държат изкъсо своите избиратели, другите две формации са открили печелившите послания и действия, с които да впечатляват избирателите. Тези избори обаче ще бъдат изпитание за политическата формация на Лютви Местан ДОСТ и обединението й с партията на Касим Дал. "Обединение ДОСТ – НПСД" ще се изправи в челен сблъсък с ДПС. На президентските избори ДОСТ подкрепи Цецка Цачева, докато опонентът им ДПС застана зад Румен Радев. Въпреки че резултатът ни е известен на всички, интерес събуди факта, че в подкрепа на Цачева масово гласуваха изселниците в Турция. Това показа, че ДПС започва да губи част от своите позиции в Турция. Касим Дал също е добре приет от турското управление. По отделно двете партии нямат шанс за влизане в следващия парламент, но заедно могат да извоюват своето място в него. Преминаването им на четири процентовата бариера обаче ще е силен знак, че хегемонията на ДПС върху електората им е към своя край и силно ще разклати позициите на партията влизаща многократно последните 25 години в амплоато на балансьор на властта.

По всичко личи, че към момента потенциал да заемат овакантената позиция има коалицията "Обединени патриоти". Продължителните години на мъчително разделение в политическото пространство, измориха избирателите. Ето защо обединението между трите най-ярки националистически партии катализира подкрепата за тях. Разбира се тук също така не трябва да изпускаме и факта, че само те предлагат конкретни и бързи мерки срещу надигащите се конфликти с бежанците.

Веселин Марешки пък залага основно на дела, а не на поемане на безброй политически ангажименти и много думи. Това към момента му отрежда сигурно място в новия парламент. Преди да обяви своя политически проект, той започна да изгражда верига бензиностанции VM Petroleum и превърна в умел ПР разликата в цените, на които работи спрямо своите конкуренти. Политическата версия на библейската история за Давид и Голиат се харесва на българския избиратели. Всъщност автомобилната тема се оказва доста печеливша политическа стратегия в страната ни. Нека припомним и че ГЕРБ дълго време (,а и все още) построяваха своите предизборни послания на база строителството на пътища и магистрали. Друга важна особеност при политическия проект на Марешки е, че от запътилите се към изборите, той единствено има възможност да въведе нови лица в политиката. Те за момента остават неясно, но с навлизането в предизборната кампания предстои да чуем и техните имена. Правилният подбор на доказани експерти, които се ползват с обществено доверие може да увеличи очакваната подкрепа за партията му.

Колкото и анализи обаче да правим на предизборна тема, резултатите ясно показват, че влизането от избори в избори не дава достатъчно време, за да се случи така желаната промяна в политическите нагласи на българина. Дори и след тези избори възможността да бъде съставено работещо правителство клони от нула към безкрайност. Единственото обединение, което може да гарантира относителна стабилност по отношение на политическата обстановка е това между ГЕРБ и БСП, но различията им изглеждат в момента непреодолимо големи, а времето твърде кратко, за да бъдат преодолени. Друг възможен сценарий е обединението на двете най-големи партии да бъде под натиска за приемане на резултатите от проведения референдум с цел преминаване към мажоритарна изборна система и отново разпускане на парламента и нови избори до края на годината. Дали това ще доведе до стабилно правителство не е ясно, но по всичко личи, че избирателите вече са се изморили от влизане от избори в избори.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…