Опера в телефона


Пари за култура няма! Този лайт мотив се загнезди в изявленията, както на политиците, така и в ежедневните разговори в домакинствата. Затягането на бюджетната дисциплина често водеше до орязване на разходите на Министерството на културата. В новия бюджет 2017 г. обаче се забелязва промяна. Дори и една от най-слабите икономическо области Монтана планира да отдели 9 % от бюджета си за 2017 г. за развитие на култура в областния град и селата на общината. Това е доста повече отколкото дава държавата за духовни дейност. 3,1 млн. лева общинарите са предвидили за култура.

Въпреки че според данните на НСИ най-голям дял от разходите на домакинствата формират разходите за храна (31,6%), жилище (16,7%), данъци и социални осигуровки (11,6%) и транспорт и съобщения (10,8%), разходите за кулутра също се увеличават.

На този фон Софийската опера и балет не разчита единствено на повишената активност на държавата, но сама намира начин да бъде по-близо до хората ценящи това изкуство. С въвеждането на ePay.bg онлайн модул за продажба на билети, от Софийската опера отчитат не просто повишаващ се интерес, а рекордни продажби. Онлайн продажбата на билети през 2016 г. е скочила 17 пъти в сравнение с 2012 г. След регистрация и плащане клиентът получава имейл с електронен билет, който няма нужда да бъде разпечатван. Преди представлението на входа се показва само прикаченият файл от имейла, директно от екрана на смартфона.

„Тази система не само е модерна и технологична. Чрез нея ние се опитваме да насърчим любителите на операта да мислят повече за природата, като не закупуват хартиени билети и не разпечатват електронни или ваучери. Тази иновация има и още един ефект – забелязва се значителен ръст на чуждестранната ни публика, както и на посетителите от България на възраст между 18-45 години.“, споделя заместник-директорът по административните въпроси Христина Станева. С нейната активна роля тази услуга е въведена през миналата година, когато се отбелязва и рекордното увеличение.


Нововъденията обаче не спират дотук. В момента се работи по мобилна версия на сайта на Софийската опера и балет. “Скоро театърът ще има и собствено мобилно приложение, което ще дава информация за програмата и представленията. С тези нововъведения амбицията ни е и през 2017 г. отново да имаме ръст в онлайн продажбите“, споделя Христина Станева.

През 2016 год. над 75% от българските потребители на онлайн услуги на възраст между 30 и 45 години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично, а най-предпочитаното устройство за достъп до глобалната мрежа е мобилният телефон. Тези данни подкрепят направеното до тук от Софийската опера и балет като показват, че е на прав път в работата си. Иновативното мислене на ръководството несъмнено ще привлече вниманието на повече млади хора към оперното изкуството.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.