Пропускане към основното съдържание

Опера в телефона


Пари за култура няма! Този лайт мотив се загнезди в изявленията, както на политиците, така и в ежедневните разговори в домакинствата. Затягането на бюджетната дисциплина често водеше до орязване на разходите на Министерството на културата. В новия бюджет 2017 г. обаче се забелязва промяна. Дори и една от най-слабите икономическо области Монтана планира да отдели 9 % от бюджета си за 2017 г. за развитие на култура в областния град и селата на общината. Това е доста повече отколкото дава държавата за духовни дейност. 3,1 млн. лева общинарите са предвидили за култура.

Въпреки че според данните на НСИ най-голям дял от разходите на домакинствата формират разходите за храна (31,6%), жилище (16,7%), данъци и социални осигуровки (11,6%) и транспорт и съобщения (10,8%), разходите за кулутра също се увеличават.

На този фон Софийската опера и балет не разчита единствено на повишената активност на държавата, но сама намира начин да бъде по-близо до хората ценящи това изкуство. С въвеждането на ePay.bg онлайн модул за продажба на билети, от Софийската опера отчитат не просто повишаващ се интерес, а рекордни продажби. Онлайн продажбата на билети през 2016 г. е скочила 17 пъти в сравнение с 2012 г. След регистрация и плащане клиентът получава имейл с електронен билет, който няма нужда да бъде разпечатван. Преди представлението на входа се показва само прикаченият файл от имейла, директно от екрана на смартфона.

„Тази система не само е модерна и технологична. Чрез нея ние се опитваме да насърчим любителите на операта да мислят повече за природата, като не закупуват хартиени билети и не разпечатват електронни или ваучери. Тази иновация има и още един ефект – забелязва се значителен ръст на чуждестранната ни публика, както и на посетителите от България на възраст между 18-45 години.“, споделя заместник-директорът по административните въпроси Христина Станева. С нейната активна роля тази услуга е въведена през миналата година, когато се отбелязва и рекордното увеличение.


Нововъденията обаче не спират дотук. В момента се работи по мобилна версия на сайта на Софийската опера и балет. “Скоро театърът ще има и собствено мобилно приложение, което ще дава информация за програмата и представленията. С тези нововъведения амбицията ни е и през 2017 г. отново да имаме ръст в онлайн продажбите“, споделя Христина Станева.

През 2016 год. над 75% от българските потребители на онлайн услуги на възраст между 30 и 45 години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично, а най-предпочитаното устройство за достъп до глобалната мрежа е мобилният телефон. Тези данни подкрепят направеното до тук от Софийската опера и балет като показват, че е на прав път в работата си. Иновативното мислене на ръководството несъмнено ще привлече вниманието на повече млади хора към оперното изкуството.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…