Пропускане към основното съдържание

Абсурдните решения вече ни излизат прекалено скъпо


Все по-често в разговорите между живеещите в България се прокрадва изразът „Държавата на абсурда!” по отношение на сегашния облик на родината им. Причини за това колкото искаш. Очакваната грандиозна здравна реформа превърна болните в престъпници, на които трябваше да им се свалят пръстови отпечатъци, за да влязат в болнично заведение. Така и никой не разбра как това ще помогне на всички плащащи здравни вноски да получават по-бързо, качествено и адекватно здравеопазване. Реално промени нямаше, но бюджетът се лиши с едни 20 млн. лв. Още преди да почне да работи системата тя блокира и даде дефект, а няколко месеца след това ВАС отнеми това решение. Е, никой не търси отговорност за парите, които изтекоха в канала, но явно бяха добре усвоени.

На наближаващите предсрочни избори ни в клин – ни в ръка от ЦИК решиха, че трябва да се сложат електронни машини за гласуване и скорострелно пусна обществена поръчка за 12.5 млн. лв. Е оказа се, че технически е невъзможно да се осигурят толкова машини за толкова кратък срок, но ЦИК не спря поръчката, а просто реши да не ги ползва сега, а на следващите избори. И тук никой не попита, а ако до следващите избори нещата отново се променят и се окаже, че не може да ги използваме, кой ще отговаря за изхарчените 12,5 млн. лв.

На върха на абсурдите от последните месеци обаче застана Столична община. През лятото тя увеличи шоково с 60% стойността на билетите за градски транспорт. Дефектите от това решение не закъсняха. Ползването на автомобил за предвижване в града се оказа по-евтино и по-удобно спрямо градския транспорт. Това показват и представените преди броени дни данни от Христиан Петров, директорът на Центъра за градска мобилност. Продажбата на билети за градския транспорт в София е намаляла почти двойно (с 43%) след тяхното поскъпване от 1 лв. на 1.60 лв.

Повишеният трафик пък се оказа, че е увеличил замърсяването на въздуха в столицата. Общинарите обаче намериха удобен враг, който да държат отговорен за това – автомобилите без катализатор. Все едно те до сега не са съществували и изведнъж са заприиждали в София, за да замърсяват въздуха. Кметът веднага обяви, че започва хайка за автомобили без катализатори и всеки хванат ще бъде спиран от движение. Е да, ама в закона подобна забрана няма. Според законодателството действащо в момента колите с катализатори се ползват с 30% отстъпка от годишния данък за тях. Само до преди 2 години пък тази отстъпка бе в размер на 50%, но нали трябва да се събират повече пари я намалиха. Тук дори няма и да споменаваме, че някои от автомобилите са фабрично без катализатори.

Хайката на Фандъкова и ДАИ върви вече 2-ра седмица, но резултати няма. Никой не изнася справка, колко коли са проверени и „нарушители” са засечени. Обикновено подобно мълчание винаги има след като целта не е оправдала средствата и просто се е оказало, че я са намерили 3-4 коли без катализатори, я не и сега гузно мълчат.

И за да бъде абсурдът пълен, само преди броени минути стана ясно, че Административният съд в София е отменил като незаконосъобразна наредбата за поскъпване на билета за градски транспорт в столицата. Сега отново се връщаме в положението от преди една година. Но за всичко натворено и изхабен държавен и човешки ресурс, пак виновни няма да има. А колко ли по-добри и смислени неща можеше да се направят, както за София, така и за България с всичко похабено? Дали полицаите нямаше да хванат някой пиян зад волана и ли каращ с превишена скорост, докато оглеждаха подозрителния дим излизащ от ауспухите на автомобилите. Дали с милионите за ненужни системи и софтуер нямаше да бъдат спасени човешки животи?

В държава, в която всяко решение е предпоследно, а изборите предсрочни, не е изненада, че чуждестранните инвеститори си тръгват и се насочват към икономики, в които политическите боричкания не вземат връх, а законите не се приемат и отменят в рамките на няколко месеца. Преките инвестиции в българската икономика са се сринали с близо 60 процента през 2016 г. спрямо вложенията година по-рано, а изнесените от страната ни в чужбина капиталовложения нарастват, сочат предварителните данни на БНБ за периода януари- декември 2016 г. Намаление се отчита във всички категории, като най-драстичен е спадът на вложенията в дялов капитал, които са се сринали от 1.103 млрд. евро на 222.3 млн. евро през годината, а този вид инвестиции са най-важни за икономиката, тъй като осигуряват дългосрочен растеж.


И за да не завършвам оптимистично, защото няма нищо оптимистично в написаното, ще споделя един диалог между мои приятели. Единият проклинаше всеки, който би си помислил да открадне бебешката количка на детето му, а другият го контрира с думите: "А бе, те от фонда за лечение на деца крадоха, ти си мислиш, че твоята бебешка количка ще подминат."
Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…