Пропускане към основното съдържание

Как Столична община възнамерява да наруши закона


Столична община премина в предизборен режим на работа. Въпреки че местните избори са далеч, явно тези за правителство също се броят. Последният ярък пример за популистките безумия на общината бе провокиран от „сензационните данни” за нивото на замърсяване на въздуха в столицата.

Решенията според кмета Йорданка Фандъкова се крият в това дизеловите автомобили, които се движат в София без катализатори, да бъдат спирани от движение. Столичната община започва проверки с Пътна полиция и държавната Автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Това обаче е една напълно безсмислена и популистка мярка, която всъщност няма да помогне на София, а ще доведе до допълнителни санкции. На първо място, никъде в българското законодателство не е отбелязано, че движението на автомобили без катализатори в страната е незаконно и трябва те да бъдат спирани от движение. Според законодателството действащо в момента колите с катализатори се ползват с 30% отстъпка от годишния данък за тях. Тук дори няма и да споменаваме, че някои от автомобилите са фабрично без катализатори. Така собственикът на спрян от движение автомобил може спокойно да заведе дело срещу Софийска община, което разбира се ще спечели, а разходите и обезщетенията ще бъдат платени от данъкоплатците в гр. София. 

Реално погледнато няма как да бъдат ограничени или спирани колите без катализатори. Това, което може да направи и е в правомощията на г-жа Фандъкова е да се въведе изискване при регистриране на МПС в столицата то задължително да бъде с катализатор. Но тази мярка ще важи за регистрираните тепърва автомобили или пререгистрираните такива. От друга страната през София постоянно преминават автомобили, които са регистрирани в други градове на страната. Дори и да се направи това, всеки ще може спокойно да си регистрира автомобила без катализатор в град Перник например и да си го ползва в София. От това упражнение отново замърсяването няма да бъде намалено, а данъците вече няма да влизат в бюджета на столицата, а в този на други градове. Така че и този ход е безсмислен и ще доведе до загуби за София. За да се премахнат колите без катализатори от нашите пътища се изисква промяна в закона, която трябва да бъде обнародвана от Парламента, а такъв няма изгледи да имаме в близките месеци.

Тук е мястото да припомним и че за увеличения трафик по улиците на столицата вина има и самата Софийска община. През миналото лято тя въведе шоково увеличение с 60% на билетите за градски транспорт. Така ползването на автомобил за предвижване в града се оказа по-евтино и по-удобно спрямо градския транспорт. Това показват и представените преди броени дни данни от Христиан Петров, директорът на Центъра за градска мобилност. Продажбата на билети за градския транспорт в София е намаляла почти двойно (с 43%) след тяхното поскъпване от 1 лв. на 1.60 лв.

Много по-прост и най-вероятно също толкова скъпо струващ метод, колкото предлаганите, ще бъде намалението на билета за градски транспорт до минимум (нека не мечтаем нереалистично да бъде безплатен). По този начин жителите и гостите на столицата ще имат много по евтина алтернатива и ще бъдат насърчавани да използват личните си автомобили по-рядко.

Основен проблем за замърсяването на въздуха в София обаче не са колите без катализатори. Те все пак са само част от автомобилите в града. По-значимият проблем е отоплението на въглища и други видове материали отделящи високо ниво на прахови частици и замърсяване. Не случайно именно по време на най-студените дни в годината, ескалира проблемът със замърсяването на въздуха. През тези дни именно ползването на какви ли не отоплителни уреди бе значително повишено за сметка на автомобилите движещи се в града.

Основни потребители на въглища и дори автомобилни гуми за отопление са районите с преобладаващо ромско население. Реалността обаче е такава, че там няма на какво друго да се отопляват живущите, а държавата е абдикирала от своето задължение да прилага законите си в по тези квартали. Основната негласна причина за това е, че именно в тези квартали и махали населението се оказва най-активно в изборния процес, а той ще бъде само след 2 месеца. Явно никой не смее да наруши комфорта на тези "лесно контролирани" избиратели.

Друга причина за замърсяването на въздуха в София са кръстосващите по всички улици огромни камиони. Е, те нали превозват стоки на едри бизнесмени, няма да е много добре да бъдат спирани от движение. Избори идват, а и политическите спонсори са все по-малко…

Сред мерките, които ще се предприемат от г-жа Фандъкова не се включват обаче глоби за собствениците на домашни животни, които са осеяли с екскременти и физиологични течности пухкавия бял сняг. Или това не замърсяване? Интересно какво ли се случва с тези "неща"? Предполагам, че се изпаряват в нищото.

И така за пореден път вместо държавата, в лицето на Софийска община, да си свърши работата и да реши проблема, ще имитира малко дейност за замазване на очите и туширане на недоволството. А сметката за това ще си я платят всички обикновени граждани, които си плащат данъците.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.


Коментари

 1. Не е вярно, че основното замърсяване идва от горящите твърди горива:

  "Основен причинител на фините прахови частици ОБЩО ЗА СТРАНАТА е битовото отопление под формата на дърва, въглища или нафта, което има дял от 59%"

  "Друг основен причинител на фин прах е транспортът. Там лидер е Столичната община, чиито изчисления показват, че той има принос от 80% за състоянието на градския въздух."


  А също - общината може да забрани движение на автомобили под определена еконорма в свои райони.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Така е. Отоплението спомага за замърсяването, но и през лятото има дни с замърсяване пъти над нормата.
   Всеки може да реже лентички, но да се решават проблеми не е лъжица за всяка уста.

   Изтриване
  2. "А също - общината може да забрани движение на автомобили под определена еконорма в свои райони." Тук малко става парадокс обаче. Реално на територията на града се провеждат годишни технически прегледи, при които подобни изисквания няма. Та излиза, че влизаш за ГТП, дават ти талонче, че си изряден и на следващия завой те спират и ти казват, че не си. Интересно ще бъде да се направи следната сметка: с колко са се увеличили приходите на градския транспорт след като са вдигнали цената на билета и от тези приходи да се извадят разходите по тези спец. акции, които ще се правят сега. Без да знам числата ще излезе, че общината реално е на загуба от цялото това фиаско и щеше да си спести много повече ако беше си оставила цената на билета непроменена. Да не говорим и, че ако го беше намалила може би щеше да постигне ефекта на увеличени приходи поради по-достъпна цена и намаление на трафика. А и нека не забравяме и че за задръстванията не малка вина имат и постоянните ремонти, които се правят. Само Цариградско шосе го ремонтираха няколко пъти последните години и то поради некачествено строителство. Сега като гледам ще има и нови ремонти след дупките.

   Изтриване
 2. Ако това наистина го направят, то повече от половината автомобили, които кръстосват из София трябва да бъдат спрени. Вместо главите им да раждат всевъзможни глупости, чрез които да налагат санкции на хората, то по-добре да се замислят как значително стандартът на живот в България да се повиши. Така хората ще могат да си позволят по-нови автомобили, които да не замърсяват много въздуха.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…