Пропускане към основното съдържание

Загорка представи доклада си за устойчиво развитие за 2016 г.


За трета поредна година „Загорка“ АД представи своят доклад за устойчивото си развитие, който представя обобщение на добрите практики реализирани от компанията и част от платформата й за устойчиво развитие - „Създаваме по-добър свят“ за 2016 година, в сферите, в които Загорка оперира и може да направи положителна промяна:

  • Опазване на водните ресурси;
  • Намаляване на въглеродните емисии;
  • Устойчиви ресурси;
  • Безопасност;
  • Отговорна консумация;
  • Подкрепа и израстване с местните общности.

ЗАГОРКА се фокусира върху опазването на водните ресурси. Водата е основна съставка на бирата и ценен ресурс, затова компанията влага много усилия за намаляване нивото на потребление на вода за всеки литър произведена бира. Поставените цели на глобално ниво за групата на ХАЙНЕКЕН нарежда Загорка сред компаниите, които са направили най-ефективно използването на този ресурс. През 2016 година, Загорка постига 6% намаление на потреблението на вода за последните две години, което е намаление до 3.2 хл/хл.

Намаляването на въглеродните емисии е друга важна сфера за Загорка, като през 2016 г. компанията постига 3% намаление на CO2 емисиите в производството за последните две години. Също така, намалението на въглеродни емисии от дистрибуционната дейност е общо 19% в сравнение с 2010 година. Не на последно място, 100% от хладилниците закупени от компанията и въведени на пазара през изминалата година в страната са енергоефективни. Това е част от дългосрочната политика на ХАЙНЕКЕН да предоставя „зелени“ хладилни витрини, които пестят 30% енергия.


Що се отнася до устойчивите ресурси, усилията на Загорка са насочени към поддържането на устойчива верига на доставки, основана на закупуване на суровини от български доставчици и в подкрепа на българската икономика.

Безопасността е от първостепенно значение за Загорка и компанията регулярно инвестира в обучения за безопасност на своите служители. През 2016 са организираха дни на безопасността, в които се включиха и членовете на семействата на служителите. Те имаха възможност да се запознаят с различните дейности и техники за безопасност при работа в Пивоварната, а децата освен за пътна безопасност - научиха повече за професиите на своите родители. Загорка подкрепя безопасния модел на поведение и постоянно работи върху подобрения свързани с безопасността в цялата компания.

Отговорна консумация е още една важна сфера, върху която Загорка поставя основен фокус и активно адресира в публичното пространство. През изминалата година, компанията стартира заедно със своите партньори Столична община, Порталът за неправителствени организации - NPObg, Innovation Starter, учителската мрежа - Little Thanks и медии, кампанията „Game Over - Алкохолът не е игра“, която цели да започне разговор по темата за вредите от продажбата и употребата на напитки с алкохолно съдържание от страна на деца и младежи. Търговските представители на „Загорка“ АД в София са посланици на инициативата и през 2017 година ще водят активен разговор по темата с търговските обекти в близост до училищата.

През 2016 година, под шапката на марката Heineken® стартира кампания Moderated drinkers wanted, която повдига темата за умерената консумация по един изключителен начин. В нея, компанията показва, че зависи единствено и само от всеки един от нас колко да е консумацията на алкохол. Също през 2016 година, HEINEKEN обяви партньорството си с Formula1® и стартира мащабна кампания „Ако шофирате, никога не употребявайте алкохол“.

При подкрепа и израстване с местните общности, фокус е поставен чрез Загорка Зелен Фонд – инициативата на компанията, която се провежда под формата на национален публичен конкурс, в който право на участие имат физически лица и неправителствени организации от цялата страна. През 2016 година, проект-победител от конкурса стана „Автобусна спирка Виритас“ на екип от студентки от Лесотехнически университет София. И не само това, Зеленият Склад на „Загорка“ АД беше домакин на първия по рода си в България - Climathon 2016, който събра екипи от българската иновационна и предприемаческа среда от София и Стара Загора. Събитието се проведе едновременно в 58 града от цял свят. В продължение на 24 часа, Зеленият Склад бе инкубатор на идеи и решения, свързани с предизвикателствата на замърсяването в градска среда.


Никос Зоис, изпълнителен директор на Загорка АД каза, „Ние в Загорка вярваме, че успешният бизнес, е устойчивият бизнес. Устойчивото развитие е част от основните ни бизнес приоритети и е от стратегическо значение за нас. Ние правим това, защото ни е грижа за хората, за природата, както и за мястото, където работим и живеем. Важно е да сме отговорни и да предприемаме стъпки днес, за да можем да помогнем за едно по-добро утре. Нека продължим заедно нашето пътешествие да “Създаваме по-добър свят”. Дължим го на бъдещите поколения.“

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…